Waarom hostels zo leuk zijn! (en hoe het leuk te maken)

Bij het woordje hostels denken veel mensen aan accommodatie met vieze kamers, toiletten en douches en waar je met 20 mensen in één ruimte ligt te snurken. Nu zal er een tijd geweest zijn dat het zo was, maar die tijd heb ik nooit mee gemaakt.
Hostels zijn voor mij de meest gezellige accommodatie optie als ik lang op reis ben. Ondanks dat ik werk en mij duurdere accommodatie kan veroorloven, kies ik vaak toch nog steeds voor hostels.

Gezellig, iedereen bij elkaar!
Als je lang op reis bent en ook nog eens alleen op reis bent, dan heb je meestal wel behoefte aan andere mensen om je heen. Dat is waarom hostels zo leuk zijn, ze zijn hier (meestal) op gemaakt; er is een gezamenlijke ruimte met al dan niet een gezamenlijke keuken waar je kunt chillen, kletsen en eten. De mensen die in hostels verblijven, zijn meestal ook mensen die lang op reis zijn. Hostels zijn nu eenmaal goedkoper, dus als je op je geld moet letten, dan kies je vanzelfsprekend niet de meest dure accommodatie uit. Maar een van de belangrijkste reden is simpelweg toch de gezelligheid. In hostels vind je mensen die net als jij dol zijn op reizen, soms wel maanden lang aan het reizen zijn en die over het algemeen opstaan voor een praatje, samen te eten of zelfs samen te reizen.
Je vindt er jong en oud, hoewel de meeste jonger zijn dan een jaar of 35 (en het grootste deel jonger dan 30). Dat is nu eenmaal zo. Ik vind het juist leuk als er oudere mensen zijn, simpelweg omdat zij vaak een verhaal hebben. (En ikzelf ook ouder wordt…) Er is een reden waarom zij in hostels verblijven. Meestal zijn het de mensen die heel lang reizen, keuzes in hun leven hebben gemaakt waarbij reizen prioriteit heeft. Of het zijn digitale nomaden.
Juist omdat mensen voor het gezellige komen en er veel jonge mensen zitten, is de wifi in de meeste gevallen heel goed. Ik moet zeggen, de wifi in hostels is vaker beter dan in andere accommodaties.

En met elkaar op een kamer slapen, betekent in veel gevallen een soort van bonding. Over het algemeen vraag je aan elkaar waar je vandaan komt, hoe lang je blijft en stel je je gewoon even voor. Je bent toch in elkaars personal space. Het zijn vaak deze mensen met wie je samen gaat eten, een tour gaat doen of de omgeving gaat verkennen.

En wil je niet op een kamer met 6 andere mensen slapen? Dan kun je altijd nog kiezen voor de single room optie. De grote hostels hebben vaak ook nog wel kamers, waar je dan alleen slaapt en bijvoorbeeld douche en toilet deelt. Je hebt dan de gezelligheid van de gezamenlijke ruimtes en toch je eigen kamer.

Wat als ik alleen wil zijn?
Dan nog kun je prima in een hostel verblijven. Ikzelf kies bijna altijd een hostel uit waarbij ik mijn eigen ‘cubicle’ of ‘pod’ heb. Dat is een eigen ruimte, idealiter van hout. Hier ligt je matras, is er meestal nog ruimte aan de zijkanten van je matras voor spullen, of er is een plankje gemaakt, je hebt je eigen licht en heel belangrijk, er is een gordijn om je af te sluiten. Soms wil je op tijd naar bed of even alleen chillen met je Ipad of gewoon een dutje doen.

Laagseizoen
Er is een verschil tussen hoogseizoen en laagseizoen, ook in veel hostels. Je komt soms voor de gezelligheid en dan blijkt dat je bijna de enige bent. En de 2 andere in het hostel zie je amper of ze zitten alleen achter hun telefoon. Tja, dat kan gebeuren, zo simpel is het.
Het voordeel van laagseizoen is dat de prijzen goedkoper zijn.

Hoe werkt het nou, slapen in een hostel?

Grote hostels hebben vaak ook single rooms voor 1 of 2 personen, maar het merendeel bestaat uit ‘dorms’. Dorms zijn grote kamers waar een paar stapelbedden staan of waar ‘pods’ of ‘cubicles’ zijn gebouwd, een houten constructie rondom je matras. Mijn voorkeur gaat uit naar mijn eigen pod, met ruimte naast mijn matras voor wat spulletjes. En natuurlijk een gordijn. Ik wil overdag ook nog weleens gewoon een beetje chillen in mijn eigen pod en een filmpje kijken op mijn tablet.
In principe heeft elke kamer ook nog een kluisje, al dan niet zo groot dat je complete backpack en meer er in past.
In de meeste hostels krijg je ook een handdoek en is water/koffie/thee inbegrepen bij de prijs. Soms hangt er ook een zeep en shampoo dispenser in de douche.
En soms heb je zelfs nog een extra kussen in je bed!

10 man op een kamer?
Ja, daar kun je voor kiezen. De meeste hostels hebben kamers met 4, 6, 8 en 10 bedden en soms meer. Ikzelf kies meestal max 6, dat zijn 3 stapelbedden. Hoe meer bedden, hoe groter de kans op lawaai. Hoewel dat niet opgaat in het laagseizoen, dan kun je de enige zijn in een kamer.

Man/vrouw?
Over het algemeen hebben de meeste hostels een aparte female dorm, oftewel een kamer alleen voor vrouwen. Ik heb ook weleens in een mixed dorm geslapen, maar omdat je toch gordijnen voor je pod hebt, maakt het niet veel uit. Het is meer dat mannen in veel gevallen nu eenmaal vaker en harder snurken. En soms wil ik nog weleens in mijn bh rondlopen. Dus kies ik over het algemeen voor een female dorm.

Snurken?!
Tja, je slaapt nu eenmaal met meer mensen op een kamer, dus je moet rekening houden met elkaar. Dat is wel zo sociaal. Snurken kun je niets aan doen, dat is gewoon pech hebben. Waar je wel iets aan kunt doen, is je gedrag. Dat betekent dat als je laat binnenkomt en andere mensen hun gordijn dicht hebben en slapen, je het grote licht heel kort aan doet en zo snel mogelijk je eigen licht in je pod aandoet, of het grote licht gewoon uitlaat. Je gaat niet luidruchtig in je tassen rommelen of met iemand anders kletsen. Hetzelfde geldt in de ochtend; dat jij een vroege vogel bent en om half 7 opstaat, wil niet zeggen dat iemand anders dat ook doet.

Tips

Hieronder een aantal tips om je verblijf in een hostel zo prettig mogelijk te maken.

– Meestal is de ruimte groot genoeg om je kleine rugzak aan het voeteneind te zetten of aan de zijkant van je bed. Zo hoef je niet telkens naar je kluisje te lopen of je gordijn te openen.
– Heb je geen ‘eigen ruimte’ maar zijn er alleen maar stapelbedden, hang je handdoek of sarong voor je bed, zo heb je toch nog een beetje eigen ruimte.
– Pak je tas de avond ervoor in, als je in de ochtend heel vroeg weg moet. Wel zo vriendelijk voor je medereizigers.
– Begin een praatje met de mensen in je kamer. En als jij in de kamer bent er komt een nieuw iemand met een rugzak binnen, vraag waar hij of zij vandaan komt/hoe lang hij of zij blijft/etc.
– Aangezien iedereen een mobiel heeft en/of een tablet of laptop, het is ok als je in je pod of in de openbare ruimte met je device aan het spelen bent. Het is nu eenmaal zo dat iedereen er een heeft. Is het praktisch om de hele dag te midden van zoveel mensen vanuit de hele wereld alleen maar op je scherm te kijken? Nee, zonde van je tijd.
– Transport naar je volgende bestemming is vaak via je hostel te regelen, evenals excursies en dagtrips. Soms krijgen ze zelfs korting.
– De was kun je vaak ook laten doen via je hostel. Meestal is het niet duur en mocht dat wel zo zijn, dan doe je het gewoon met de hand.
– Je hebt meer privacy op een top-bed (het bovenste bed bij een stapelbed), maar meestal is het onderste bed het prettigst. De gordijnen sluiten altijd aan en je hoeft nu eenmaal niet telkens een trapje op en af.
– Hoe goedkoper het hostel, hoe slechter het is. In 99% van de gevallen krijg je waarvoor je bijna niets betaald. Kies als je budget het toelaat, niet het goedkoopste hostel maar het net iets duurdere. Er komt vaak een wat gevarieerder publiek, niet alleen party people.
– Ook al is het ontbijt niet veel, inclusief ontbijt is toch wel praktisch. En goedkoop.

Ik heb in heel wat hostels, hotels, bungalows en homestays geslapen in Azië. Hier lees je wat mijn favoriete hostels zijn in Azië.

De meeste hostels boek ik tijdens mijn reizen via Booking.com. Hoe vaker ik boek met Booking.com, hoe vaker ik korting krijg. De app vind ik ook prettig in gebruik.
Zoek je ook accommodatie (hostels of iets anders), gebruik dan onderstaande link en we krijgen allebei 15 euro korting. Je moet dan minimaal 3 nachten boeken voor minimaal 15 euro per nacht. De eerstvolgende boeking kun je dan met 15 euro korting boeken.

https://www.booking.com/s/57_6/7fee8017

 

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1