Halong Bay: wel of niet doen?

Ik heb een 2-daagse cruise gedaan en ik kan mij bijna niet voorstellen dat je over deze vraag moet nadenken. En toch zijn er mensen die dat nog moeten doen. Ik zeg: DOEN!
Waarom mensen twijfelen, is om een aantal redenen. Zoals altijd zijn mensen bang dat het te toeristisch is, te duur (voor wat je ziet) en dat het water te vervuild is. Mijn ervaring was echter alleen maar positief. De omgeving was heel bijzonder en prachtig om te zien, ondanks dat ik ‘Halong Bay on Land’ al had gezien. Mijn 2-daagse cruise was een van de hoogtepunten van mijn Azië-reis.

Wie, wat, waar en welke cruise?
Halong Bay is zo ongeveer de bekendste plek van Vietnam, dus er zijn heel veel verschillende soorten tours naar Halong Bay te boeken. Je kunt een dag gaan, maar ook 4 dagen. Zelf heb ik vanuit Hanoi een 2-daagse cruise gedaan. Eén dag Halong Bay vanuit Hanoi is een beetje zonde van de tijd; je bent al een paar uur onderweg richting Halong Bay, dus het wordt een gejaagde dag.

Bedenk eerst hoe lang je wilt, wat je budget is en vergelijk dan de verschillende activiteitenprogramma’s. Mijn cruise kostte 130 Amerikaanse dollars. Dit is inclusief transport, activiteiten, eten en overnachtingen. Drankjes en fooien zijn voor eigen kosten. Ook was het grootste deel van de cruise op Bai Tu Long Bay en niet Halong Bay. Bai Tu Long Bay is wat meer ‘off the beaten path’ en ligt wat verder weg, wat betekent dat het rustiger is (er mogen maar een beperkt aantal cruisemaatschappijen varen), maar over het algemeen wel ietsjes duurder. Ik was er zelf niet in het hoogseizoen (half juni), dus het was sowieso iets rustiger en de prijzen kunnen andere tijden van het jaar dus hoger liggen.
Mijn 2-daagse cruise was met Cristina Diamond Cruise, geboekt via Nexy Hostels.
Prima kamers met balkon en ongelooflijk lekker eten. In de avond genoeg ‘vrije tijd’ en het activiteiten programma overdag is precies genoeg, zeker niet te vol.

Bai Tu Long Bay
Zodra je aan boord bent van het cruiseschip, vertrekt de boot richting Bai Tu Long Bay. Al heel snel ben je omringd door het Karstgebergte. Eigenlijk is het best een surreëele omgeving. En er waren vrij weinig boten om ons heen, lekker rustig.

Vung Vieng Village
De eerste activiteit was een bezoek aan Vung Vieng Village, een drijvend dorp waar ook een oester farm was. Je kon zien hoe de parels uit de oesters werden gehaald en hoe het kweken van parels in oesters in zijn werk gaat.
Mede dankzij het toerisme zijn deze dorpen niet meer alleen afhankelijk van vissen en de parelkwekerij. Je kunt er vanzelfsprekend parels kopen en de boottocht in de kleine bootjes over het water wordt ook door de bewoners van het dorp gedaan. Ook komt er meer bewustzijn bij de mensen over het belang van milieubescherming en worden de wateren zo schoon mogelijk gehouden. In de avond heb ik hier en daar wat plastic en viezigheid in het water gezien, maar over het algemeen was het heel erg schoon.

In deze wateren gingen we na het bezoek aan het dorp kayakken om vervolgens een duik in het water te nemen. Eigenlijk is het niet meer toegestaan om te zwemmen. Dat vonden we allemaal heel erg jammer, zeker ook omdat het ongelooflijk warm was. Er staat een hele hoge boete op als je toch in deze wateren gaat zwemmen en de cruisemaatschappij mag een hele tijd niet meer varen. Onze gids had een geweldige tussenoplossing; je mag rustigaan in het water dobberen, maar niet zwemmen. Gewoon rustig afkoelen. Dat vonden wij allemaal prima!

Thien Canh Son Cave
De laatste dag bezochten we de Thien Canh Son Cave. Niet alleen de grot was indrukwekkend, het uitzicht vanaf deze grot was eigenlijk nog mooier.

Na de cruise ga je weer richting de haven en met een bus terug richting Hanoi en word je weer voor je hotel afgezet. Heerlijk!

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1