De Ultimate Guide: alles over Yogjakarta

Yogjakarta voelt altijd een beetje als thuiskomen. Niet alleen omdat ik er mijn tweede familie heb gevonden, maar omdat het zo’n prettige, compacte, interessante stad is met op een steenworp afstand natuur en strand. Daarnaast zijn de mensen er erg aardig en gastvrij en is er overal lekker eten. Zelfs mensen uit Indonesië vinden de mensen uit Yogjakarta aardiger en prettiger dan elders in Indonesië!
Verder is er meer dan alleen het centrum van de stad. Heb je geen zin meer in de drukte van en rondom de Malioboro, loop een woonwijk in of neem de motorbike of taxi naar een van de watervallen buiten de stad. Geen zin meer om te shoppen, bezoek een van de vele musea of kunstgalleries van Yogjakarta. Er is genoeg te doen!Hoe kom je er?
Yogjakarta is het cultureel centrum van Java en daarmee een van de bekendste plaatsen voor toeristen. Vanuit heel Indonesië (en daarbuiten) is Yogjakarta goed te bereiken, zowel met het vliegtuig, bus als trein.

Vliegen
Yogjakarta heeft een internationaal vliegveld, Adisucipto International Airport. Het is een klein uurtje vliegen van en naar Jakarta en een uur van en naar Denpassar, Bali. Verder zijn er rechtstreekse vluchten van en naar Kalimantan, Sulawesi en Sumatra, evenals Kuala Lumpur en Singapore.
Vanaf het vliegveld zijn er zowel bussen naar Yogjakarta centrum als naar de omgeving van Yogjakarta, zoals de Borobodur.

Trein en bus
Vanaf Jakarta en Bandung komen veel mensen ook met de trein. De snelste trein vanaf Jakarta doet er ongeveer 7,5 uur over. Je rijdt over het algemeen in een een Lodaya of Argo Wilis trein, prima treinen die zowel overdag als ’s nachts rijden. Prijzen verschillen (datum/tijd) maar zijn voor Westerse standaarden erg goedkoop. Voor rond de 8-15 euro kun je al Bisnis class of Eksekutif class reizen. Sowieso is Yogjakarta vanaf alle grote steden goed te bereiken met de trein.
Hetzelfde geldt voor de bus. De bus vanaf Jakarta en Bandung is goedkoper dan een taxi, maar doet er langer over.

Ik heb zelf altijd van en naar Yogjakarta met het vliegtuig of de trein gereisd. Trein zowel Binis als Eksekutif en dat is prima te doen. Onderweg komen ze nog langs met eten en drinken.
Het vliegveld Adisucipto is niet zo groot, over het algemeen ben je erg snel bij je gate.

Transport in Yogjakarta
Motorbike taxi
In en rond Yogjakarta is de motorbike taxi Grab of Go-Jek het snelste en goedkoopste vervoermiddel. Je ziet ook van te voren hoeveel je moet betalen, je wordt dus niet afgezet. De chauffeur heeft ook altijd een helm bij zich. Als je met meerdere personen bent, dan kun je ook voor de Grab of Go-Jek taxi gaan. Aangezien ik vrienden heb in Yogjakarta, hoef ik niet vaak een motorbike taxi te bestellen, maar als ik vervoer nodig heb, ga ik altijd met de motorbike taxi. Je download de app op je telefoon en je kunt overal een (motorbike) taxi bestellen.
Let op! Naar het bus- of treinstation of het vliegveld is het mogelijk om met Grab of Go-Jek te komen. Maar vanaf het bus- of treinstation of vliegveld moet je of een ‘normale’ taxi nemen of buiten het bus- of treinstation of vliegveld afspreken, Grab en Go-Jek mogen hier niet vandaan rijden. Dit is om de taxichauffeurs te beschermen.

Taxi
De Blue Bird Taxi blijft in zo ongeveer heel Indonesië de meest betrouwbare taxi. Zij werken (in principe) altijd met een meter. Als je vanaf je accommodatie vertrekt, kun je ook vragen of zij een taxi regelen.
Verder is er natuurlijk nog de Uber of Grab-taxi, welke over het algemeen goedkoper is en je weet van te voren hoeveel je moet betalen. Ook deze zijn vaak via je accommodatie wel te bestellen, mocht je de app nog (niet) op je telefoon hebben gedownload.

Becak
Oftewel de fiets-taxi. Ik zie ze regelmatig rondrijden, meestal met locals. Als toerist moet je heel erg goed kunnen onderhandelen, wil je niet de hoofdprijs betalen. Knap als je voor een ritje in het centrum zo’n 10.000 Rp hoeft te betalen.

Andong/Dokar
Oftewel de taxi te paard. Zelf nooit gedaan, maar ik weet dat toeristen over het algemeen echt geen 20.000 Rp betalen. Zelfs de locals waarschuwen om geen taxi te paard te nemen, want je betaald al snel 100.000 Rp.
Ik weet dat de ritjes voorzien in de levensonderhoud van de mensen, maar de paarden zien er na mijn idee niet altijd even gezond uit. Ik geef er liever niet mijn geld aan uit.

Bus
Je hebt twee soorten bussen, de TransJogja die stoppen op bepaalde plaatsen en de reguliere bussen (Patas) die stoppen wanneer je ‘kiri’ roept. Bussen hebben (over het algemeen) vaste prijzen, erg goedkoop.

Privé chauffeur
Wat erg handig is voor de omgeving van Yogjakarta, is het huren van een privé chauffeur. Ik heb het zelf ook ooit gedaan om naar de watervallen en de stranden te gaan. Het is relatief prijzig vergeleken bij de overige transportmogelijkheden, maar nog steeds goed te doen. Zeker als je met meer dan 1 persoon bent. Over het algemeen liggen de prijzen voor een chauffeur voor 1 dag rond de 450.000 – 600.000 Rp. Deze zijn vaak via je accommodatie te regelen, of via een touroperator. Zelf heb ik een erg prettige chauffeur gehad via mijn homestay in Sedayu. Mocht je zijn contactgegevens willen, stuur mij een mailtje.

Lopen
In tegenstelling tot veel steden in Indonesië, kun je heel goed lopen in Yogjakarta. Bijna overal zijn stoepen en stoplichten.

Ikzelf ben fan van Grab motorbike taxi. Het is een van de snelste en goedkoopste manieren en je weet gewoon van te voren hoeveel je betaald. Daarnaast vind ik het erg prettig om lekker achterop een motorbike te zitten en op deze manier verschillende delen van de stad te ontdekken.

Wat te doen in Yogjakarta?
Er is zoveel te doen, dat ik na al mijn lange bezoeken aan Yogjakarta nog steeds niet alles heb gezien. Ook blijven veel bezoekers aan Yogjakarta in het centrum van Yogjakarta, terwijl juist rondom Yogjakarta de mooie natuur is; de bossen, de watervallen, het strand en de rust.
Wat ook prettig is om te doen, is om de woonwijken te verkennen. De wijken rondom Gudeg Street zijn groen en rustig en prettig om rond te slenteren. Zo af en toe kom je een winkeltje tegen of loopt er iemand rond met fruit.

Natuur

In tegenstelling tot de grote vulkanen en tempels waar je als buitenlander zo’n 300.000-500.000 Rp entreegelden betaald, is dit niet het geval bij de watervallen en andere natuurlijke bezienswaardigheden rondom Yogjakarta centrum. Daarnaast is het – zeker in het laagseizoen en buiten het weekend om – erg rustig. Als ik al toeristen zag, dan waren het locals of binnenlandse toeristen. De meeste toeristen van buiten Indonesië blijven in Yogjakarta zelf.

Watervallen
Een van de mooiste natuurverschijnselen vind ik toch wel een waterval. Al helemaal als je er onder kunt staan. Gelukkig heeft Yogjakarta verschillende watervallen in de omgeving die vooral rond de regentijd erg mooi zijn. Dan komt er toch iets meer water naar beneden dan in het droge seizoen.
Enkele watervalen zijn de Sri Gethuk, de Kedung Pedut en de Kembang Soka waterval. Bij alle watervallen kun je zwemmen of er onder staan. Er zijn ook eet- en drinkgelegenheden, toiletten en soort van kleedhokjes. Naast de waterval, is het ook gewoon een mooie omgeving om een stukje te lopen, zelfs al ga je er niet onder staan.
Let wel op, over het algemeen dragen Indonesiërs kleding als ze gaan zwemmen, een T-shirt en korte broek is voldoende. Het is geen Thailand, het is een Moslimland, dus ga niet in je bikini of zwempak een duik nemen. Niemand zal iets zeggen, maar het is op z’n zachts gezegd, raar…
De entreeprijzen zijn meer dan redelijk. Hoewel ik vaak de localprijs betaal, liggen de prijzen voor deze watervallen voor niet-locals zeker (ruim) onder de 40.000 Rp.

De Sri Gethuk waterval

Deel van de Kedung Pedut waterval

Deel van de Kembang Soka waterval

Parken en uitkijkpunten
Naast de watervallen zijn er mooie uitkijkpunten waar je al dan niet op uitkijk plateaus foto’s kunt maken of kunt klimmen of aan touwen kunt hangen. Dit kan bijvoorbeeld bij het Kalibiru Park, Kebun Buah Mangunan of de Tebing Gunung Gajah (Elephant Mountain Cliff). De entreeprijzen zijn erg goedkoop, allemaal 5000 Rp. In het weekend kan het iets meer zijn (Kalibiru 10.000 Rp) en misschien dat buitenlanders ook iets meer betalen, maar wat ik kon zien, was het 1 prijs.
Een ander mooi uitkijkpunt heb je in het Mangunan Pine Forrest. Een bos vol naaldbomen waar je even kunt onstappen aan de zon en kunt genieten van het uitzicht. En vanzelfspreken zijn er overal genoeg mogelijkheden om te eten en drinken.

Uitzicht vanaf de Kebun Buah Mangunan

Deel van het Pine Forrest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grotten
Wil je liever onder de grond, dan kun je op weg naar de Sri Gethuk waterval de Rancang Kencono Cave bezoeken. De boom die er staat is ongeveer 200 jaar oud. Er zijn gidsen aanwezig die je vertellen over de geschiedenis van de grot en waar deze voor werd gebruikt. Ik heb geen entree betaald, je betaald alleen voor de gids en dat is hoeveel je zelf wilt.

De Rancang Kencono Cave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stranden
Naast de watervallen, de grotten en de bossen zijn er natuurlijk nog de stranden, een lange kuststrook vol stranden. Ik ben zelf alleen maar een keer naar een strand in de omgeving Genung Kidul geweest, maar er zijn er veel en veel meer. Zeker in de weekenden kan het hier druk zijn.
Voor een goed overzicht van de verschillende stranden, zie hier: 22 Beaches.

Vulkanen
Een van de bekendste en actieve vulkaan van Indonesië is de Merapi, ongeveer 2 uur vanaf Yogyakarta. Er zijn verschillende trekkings rondom en naar de top van de vulkaan zowel overdag maar ook s’nachts, zodat je op tijd bent voor de zonsopgang. Hoe lang je er over doet voordat je bij de top bent, is verschillend, maar tussen de 5-6 uur ben je wel bezig. Ik heb het zelf niet gedaan, het is mij iets teveel….. Ik bezoek liever vulkanen waar ik maximaal een uur voor hoef te klimmen. Of helemaal niet.
Zo’n vulkaan is bijvoorbeeld de Bromo, daar hoef je amper te klimmen. Veel toeristen boeken een tour naar de Bromo vanaf Yogjakarta. Dit is vaak een 2- of 3 daagse tour, inclusief overnachting en vervoer. Weet wel, dit zijn tours die erg vermoeiend zijn. De busrit er naartoe is op z’n zachts gezegd ‘hobbelig’, je slaapt een paar uurtjes om vervolgens midden in de nacht de tour naar de Bromo te maken zodat je de zonsopgang ziet. Vervolgens ga je weer terug. Het duurt minimaal 9 uur om er met de bus te komen, files niet meegeregekend. Ik hoor ritten van 11 of 13 uur. Deze tours zijn over het algemeen vanaf bijna elke accommodatie in Yogjakarta te boeken.
Wat sommige mensen ook doen is de trein nemen richting Malang en vandaar de tour naar de Bromo maken. Dat is net iets minder vermoeiend en meer comfortabel dan met de bus.

Het ligt vanzelfsprekend aan het verkeer en of er files zijn, maar bovenstaande bezienswaardigheden (op de Merapi en de Bromo na) zijn een uur, anderhalf uur rijden vanaf Yogjakarta centrum. Enkele liggen dicht bij elkaar en kun je makkelijk op 1 dag doen.

Cultuur

Tempels
De trekpleister waarom mensen naar Yogjakarta komen, zijn natuurlijk de Borobodur en de Prambanan, beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Borobodur is de grootste Boeddhistische tempel ter wereld en de Prambanan grootste Hindoeïstische tempel ter wereld.
Vanuit zo ongeveer elke accommodatie kun je tours boeken naar een van de tempels, of beide tempels, met of zonder zonsopgang of zonsondergang.
Vanaf 100.000 Rp kun je met een aantal andere mensen in een minibusje naar de tempels worden gebracht, de entree betaal je daar ter plekke.

Een van de vele tempels op het Prambanan tempelcomplex

 

De Borobodur

 

Kotagede
In Kotagede vind je de zilverfabriek en het eerste Sultanaat van het Mataram Koninkrijk. In de 8ste eeuw was Mataram (nu Yogjakarta) het centrum van de macht op Java. Het complex is netjes onderhouden. Een groot deel is gratis toegankelijk, maar als je verder wilt kijken richting de vroegere badhuizen, dan vragen ze een kleine bijdragen, zo’n 5000 Rp per persoon.

Klein deel van het complex van de eerste Sultan van Mataram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paleizen
De bekendste paleizen zijn de Taman Sari en de Kraton.
Taman Sari is het beroemde 18de eeuwse waterpaleis waar de koninklijke familie baadde. De wijk rondom het waterpaleis is erg leuk om doorheen te wandelen.
De Kraton is het koninklijke paleis van de Sultan. De macht van de Sultan is vandaag de dag alleen nog maar symbolisch. Er worden nu ceremonies gehouden en je vindt er geschenken, wapens, koetsen en erfstukken.

Musea
Wie een beetje googled ziet dat Yogjakarta verschillende musea heeft, van moderne kunst tot traditionele musea zoals het Sonobodoyu Museum. Het Sonobodoyu Museum heeft alles over de Javaanse kunst zoals de Wayang poppen en de maskers. Ook is er elke avond een poppenshow (shadow puppet show) voor 20.000 Rp. Hoewel je een folder krijgt waarin het verhaal staat in het Engels, is de rest van de show in het Indonesisch. De show duurt maar liefst 2 uur, dus houdt daar rekening mee.
Een redelijk nieuw museum is het De Mata Trick Eye Museum, een museum over optische illusie. Op zich leuk om een keer te bezoeken, samen met een vriend of vriendin. Je hebt dan nog een beetje lol door samen foto’s te maken. Alleen is het niet leuk. Doe het dan wel doordeweeks, dan is het
20.000 Rp goedkoper dan in het weekend.

De Mata Trick Eye Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fort Vredenburg heeft een museum over de onafhankelijkheid van Indonesië en de rol van Yogjakarta. Het fort is gebouwd door de Nederlanders in de tijd van de kolonisatie.

Ramayana Ballet Purawisata
Al 41 jaar lang kun je elke avond een voorstelling van het Ramayana Ballet waarin het verhaal van Ramayana wordt verteld. Er wordt niet gesproken, alleen gedanst. Het maakt niet uit hoeveel mensen er in de zaal zitten, elke avond is er een optreden. Na afloop kun je foto’s maken met de toneelspelers. Dit was mijn allereerste culturele activiteit toen ik voor het eerst in Yogjakarta aankwam en het was zeker de moeite waard. Vooraf krijg je het verhaal in het Engels op papier.

Muziek
Elke maandagavond is er Jazz mben Senen (Jazz on Mondays), georganiseerd door Komunitas Musik Jazz Jogja. De toegang is gratis. Verschillende jazz bands treden hier op vanaf 8 uur ’s avonds. Ik ben er nu twee keer geweest en vind het een erg prettige sfeer.
De optredens worden gehouden op de parkeerplaats van Bentara Budaya.

Shopping
Winkelen kan zo ongeveer overal in Yogjakarta. De meeste bekende winkelstraat is de Malioboro. Deze straat is al een heel stuk opgeknapt, maar ze zijn er nog steeds mee bezig om deze straat prettiger te maken voor de bezoekers. Helemaal vooraan de Malioboro bij Fort Vredeburg zit de Pasar Beringhardjo, een overdekte markt waar je je onderhandelingsvaardigheden kunt laten zien. Tegenover zit Hamzah, waar je goedkoop souvenirs kunt kopen. Kleding is er relatief duurder, die kun je beter bij een van de kraampjes kopen. Het valt mij ook op dat er steeds meer kraampjes staan met vaste prijzen, waar onderhandelen dus niet nodig is.
Het meest prettige vind ik om in de avond naar de Malioboro te gaan. Het is er (meestal) rustiger en het is vanzelfsprekend minder warm. En volgens mij is er ook meer eten.

Markten
Elke zondag is er ook een heel erg grote markt op het terrein van de Gadjah Mada Universiteit, de UGM Market. Deze markt is echt heel erg groot. Ik had al redelijk een stukje gelopen met mijn vrienden, maar na afloop reden we met de motorbike de hele markt af en toen zag ik pas hoe groot de markt echt is. Wil je deze markt helemaal heen en weer lopen, dan ben je op z’n minst de hele ochtend bezig. Er is volop eten en kleding te koop. Niet alle kleding heeft een vaste prijs, dus het is beter om er met een local heen te gaan die voor je de prijzen kan vragen.
Eén keer per jaar is er in juli een 2 weken durende traditionele markt, de Pasar Kangen. Hier vind je vooral heel erg veel eten. In het weekend is het redelijk druk, beter om doordeweeks te gaan. De markt vindt plaats op het terrein achter de Behringhardjo markt achter de Malioboro.

Pasar Kangen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De markt in Kotagede is ook interessant om overheen te lopen, vooral het overdekte gedeelte. Je vindt er heel veel groenten, fruit en kruiden. Buiten zie je af en toe ook kippen in manden of aan elkaar gebonden. Dit soort dingen gebeuren in Nederland ‘achter muren’ in fabrieken en daar zien we het dierenleed niet, op markten als deze zie je het wel. Tegelijkertijd hebben deze kippen vast wel een vrij leven gehad, niet met tienduizenden in een donkere fabriek…
Het is ook op deze markt waar je heel erg veel Indonesisch snoepgoed kunt kopen. Verder wordt het wel afgeraden om hier te eten aangezien de hygiëne niet al te best is.

Malls
Yogjakarta heeft verschillende malls. Een van de bekendste is de Plaza Ambarrukmo, de eerste mall in Yogjakarta. Je hebt hier ook de Carrefour en een bioscoop. Verder lijken zo ongeveer alle malls op elkaar; een groot gebouw met talloze winkels en een foodcourt. Andere bekende malls zijn de Jogja City Mall en de Malioboro Mall. In de Yogyatronic mall vind je alles met betrekking tot hightech, zoals telefoons, computers en tv’s.
Ik vind malls vooral prettig om af en toe rond te lopen om even af te koelen in een schone omgeving. Dus eigenlijk om dezelfde reden als de Indonesiërs zelf.

Eten
Je bent in Indonesië, dus eten is er overal. Op en rondom de Malioboro zijn volop eetgelegenheden. Wil je gudeg eten? Doe het niet op de Malioboro, maar loop 12 minuten verder richting de Jalan Wijilan, oftewel Gudeg Street. Zo ongeveer elk gudeg restaurant hier is beter dan op de Malioboro. Gudeg is typisch eten uit Yogjakarta. Het hoofdingrediënt van gudeg is jackfruit, het is dus een redelijk zoet gerecht. Het wordt geserveerd met rijst en daarbij kun je zelf kiezen wat je wilt; kip, tofu, tempé, sambal krecek en/of een ei.

Gudeg met ei en tofu

 

 

 

 

 

 

 

In een zijstraat van de Malioboro heb je ook een pempek restaurant, Pempek Ny. Kamto en hier vind je allerlei soorten pempek. Heerlijk!
Wil je liever niet in kleine eetgelegenheden eten maar in een echt restaurant, maar wel echt Indonesisch/Javaans eten? Dan kun je naar Raminten gaan. Mooi restaurant, iedereen in Yogjakarta kent dit restaurant.
Vlakbij de Malioboro heb je Alun Alun, een groot grasveld met 2 bomen met daar omheen redelijk veel eetgelegenheden. Erg gezellig om in de avond op het grasveld te zitten en daar te eten en te drinken.
Vergeet ook niet het traditionele Indonesische snoepgoed te verkennen. Op de Malioboro vind je verschillende kraampjes met snoepgoed, zoals putu en bakpia. Bakpia is gemaakt van bonen in deeg en smaakt een beetje zoetig. Putu zijn als het ware kokos cakejes, traditioneel gemaakt in bamboe. Hoewel ik zelf niet altijd van de Indonesische zoetigheden ben, vond ik deze twee wel erg lekker. Let wel op, de kwaliteit van vooral de bakpia kan nogal verschillen per kraam of winkel. Soms is het echt zo, hoe duurder hoe beter de kwaliteit.

Bakpia

Putu

 

 

 

 

 

 

 

Vraag de mensen van je accommodatie waar je goed, lekker en veilig kunt eten. Indonesië heeft een rijke keuken met gerechten die je niet of nauwelijks kunt vinden in Nederland. Kennismaken met deze cultuur via je smaakpupillen is toch wel een van de leukste dingen om te doen!

Meer over eten: Het lekkerste Indonesische eten

Wil je zelf Indonesisch leren koken? Mijn vriendin Erna geeft cooking classes. Ik heb haar tijdens mijn eerste bezoek ontmoet via Couchsurfing en sindsdien spreken we elke keer af als ik in Yogjakarta ben. Dit jaar is ze begonnen met het geven van kooklessen. Je kunt je inschrijven via Withlocals.com,
https://www.withlocals.com/experience/authentic-cooking-class-with-local-market-visit-02d37657/

Met Erna

 

 

 

 

 

 

 


Accommodatie

Vanzelfsprekend zijn er heel erg veel hotels, guesthouses en hostels in Yogjakarta. Voor elk budget is er wel iets te vinden. Zoals in bijna elk land, probeer ik altijd zoveel mogelijk verschillende soorten accommodaties uit, zo ook in Yogjakarta. Ik heb hier overnacht in een hotel, guesthouse en hostels.
Een van de meeste bekende hotels in Yogjakarta is The Phoenix Yogyakarta. Eigenlijk is het geen hotel, maar een museum. Vrienden van mij overnachten er altijd als ze in Yogyakarta zijn en ik snap wel waarom; Indonesië beleef je al in het hotel.

The Phoenix Yogyakarta in de avond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn overnachting in Homestay Mas Prio was erg bijzonder. Je bent weg uit de stad, tussen de rijstvelden in een woonwijk in Sedayu. Heerlijk!
De tijd die ik door heb gebracht in See You Soon Hostel was alsof ik thuis was. Niet alleen is de staff ontzettend behulpzaam en vriendelijk, je hebt er zo ongeveer je eigen privékamer.
Alle drie zijn ze op hun eigen manier uniek. Lees HIER meer over de verschillende accommodaties en waarom dit mijn favorieten zijn.

 
Go local
Eén van de redenen waarom ik de stad goed ken en ik er blijf terugkomen, is omdat ik er locals ken die ik ondertussen mijn vrienden en familie noem. Met regelmaat ga ik naar meetups via Couchsurfing. Samen met een local ergens heen gaan of gewoon gezellig eten of drinken en praten over het land en de stad. Ik doe dit overigens niet alleen in Yogjakarta, ook in andere steden in de wereld. Je krijgt zo net wat meer te horen over de plek die je bezoekt en waar de leuke en interessante activiteiten zijn die niet altijd in de boekjes staan.
Eén van de meest handige tips die ik heb gekregen, hebben betrekking op mijn gezondheid. Ik was ziek (overgeven en diarree) en kreeg het advies om Antagin Tolak te kopen. Dat zijn kleine zakjes die je op moet drinken. Mensen gebruiken het bij verkoudheid, maar het helpt vooral bij misselijkheid, al dan niet van overgeven of wagenziek. Ik ga sindsdien nooit meer zonder op reis. Het helpt mij vooral als ik door de bergen rijdt en een beetje misselijk wordt van de bochten enzo. Ik neem een zakje en de misselijkheid gaat weg of wordt op z’n minst minder. Als ik verkouden ben, geeft het mij meer luch en voel me iets beter. Ik heb heel wat meegenomen naar Nederland, tot ik erachter kwam dat ze hetzelfde hebben in de grote toko’s in Nederland. Weliswaar duurder en minder smaken, maar het is er.

4 dagen/3 nachten itinerary
De meeste mensen reizen niet 2 of 3 maanden door Azië en hebben dus ook niet alle tijd van de wereld om langer dan 3 of 4 dagen op één plek te blijven. Wil je toch een goed beeld hebben van Yogjakarta en omgeving, hieronder een itinerary voor 4 dagen/3 nachten.

Dag 1
Aankomst.
Verken de omgeving en regel je tour naar de Prambanan en de Borobodur. Als je niet in de avond pas aankomt, ga naar het Ramayana Ballet.

Dag 2
Prambanan en Borobodur. Als je de zonsopgang wilt zien, vertrek je waarschijnlijk al rond 4 uur ’s nachts. Ik heb dit niet gedaan en werd rond 5 uur met een busje opgehaald. Je bent dan rond 6 uur bij de Borobodur en rond 11 uur bij de Pramabanan. In de middag rond 14-15 uur ben je weer terug.
De rest van de dag kun je de Malioboro verkennen en ’s avonds eventueel buiten eten op het grasveld bij Alun Alun.

Dag 3
Huur een auto met chauffeur en bezoek de Sri Gethuk waterval en de Rancang Kencono grot. Als het mooi weer is kun je daarna richting het strand of als de tijd het toelaat, naar een van de parken.
Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld naar het Kebun Buah Mangunan uitkijkpunt te gaan en van daaruit naar het Mangunan Pine Forrest, deze liggen dicht bij elkaar. De Kembang Soka waterval en de Tebing Gunung Gajah liggen ook heel dicht bij elkaar. Voor beide geldt dat je de dag kunt afluiten met een bezoek aan een van de stranden.

Dag 4
Probeer een nachttrein te nemen of een late(re) vlucht.
Overdag kun je nog naar het Kraton en/of het Taman Sari, beide heel dicht bij elkaar. Of het Fort Vredeburg om een beetje koloniale geschiedenis mee te krijgen.

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1