Hoe moet ik naar het toilet…in Azië?

Het lijkt zo makkelijk, naar het toilet gaan. Als je een westers toilet gewend bent, ja! Maar elders in de wereld doen miljoenen mensen het toch echt iets anders. Waar we in het westen het vaak niet hygiënisch vinden om op een squat toilet te zitten (je weet wel, zo hangend boven de grond) en dan iets met water te doen, is het eigenlijk helemaal zo raar nog niet. Omdat wij het anders doen, wil niet zeggen dat het beter is. Dan zouden al die miljoenen mensen het dus verkeer doen?!

wc sproeier

Lekker sproeien
In Azië zie je bijna overal een sproeier naast de wc hangen. In welk hotel of hostel ik in verschillende landen in Azië ook ben geweest, praktisch overal hangt er wel een sproeier. Behalve in openbare gelegenheden, daar wil er nog weleens alleen een emmer staan.

Tja, die sproeier, wat doe je daar nu mee? En dan dat toiletpapier. Eigenlijk is het heel makkelijk. De sproeier is om het zaakje schoon te sproeien en het toiletpapier om het droog te maken. Dus niet om te gebruiken om alles schoon te maken zoals we dat in Nederland doen. Toiletpapier mag vaak ook niet in het toilet gedeponeerd worden, maar gooi je in een prullenbak of emmer ernaast. In de prullenbak naast het toilet komt dus eigenlijk alleen maar schoon toiletpapier.
Er zit nog weleens een harde druk op de sproeier, dus probeer het nu eerst uit in de wc in plaat van de sproeier vol in te knijpen en tegen je lichaam aan te houden. Niet leuk.

Squat toilet
Maar hoe gebruik je nu een squat toilet? Hoe hang je nu boven dat gat in de grond? Het is misschien wat meer gedoe dan een ‘gewoon’ toilet, maar als je het eenmaal gewend bent, valt het wel mee.

wc

Om te beginnen, trek je broek en onderbroek uit. Zorg dat je onderlijf gewoon naakt is. Ga nu niet denken dat je alles wel opzij kunt houden, dat gaat niet. Of je moet thuis een paar keer boven je eigen toilet hebben geoefend. Over het algemeen is er wel ergens een haakje te vinden waar je alles kunt ophangen. Zo niet, dan hang je alles maar aan de deurklink.
Vervolgens ga je erboven staan met je hoofd naar de deur, dus niet andersom. Het is de bedoeling dat alles in het gat met water valt. Vervolgens zak je door je knieën en plaats je jezelf boven het gat. Let op dat als je je voeten op de rand zet, je niet uitglijdt! Vergevorderden onder ons kunnen vast en zeker naar de deur blijven kijken, mensen zoals ik zijn nog bezig om goed te mikken. Jazeker, zo op je hurken heb je een goed uitzicht op alles wat uit je komt. Heel raar, maar…..gezonder dan op een ‘gewoon’ toilet zitten! Door de houding die je lichaam zich aanneemt, komt namelijk alles er uit. Dat is niet altijd het geval op een ‘gewoon’ toilet. Verder hang je er boven, wat betekent dat je billen geen rand raken. Het is dus eigenlijk veel schoner. Daarnaast gebruik je water om alles echt goed schoon te maken. Als er geen sproeier is, dan is er een emmer met water. En ja, in principe gebruik je de lepel en de emmer en dan je hand om alles schoon te maken. Zelf heb ik daar nogal moeite mee, dus geef toe dat ik dan zakdoekjes gebruik.
Als je klaar bent en jezelf hebt drooggemaakt, maak je het toilet schoon. Je gooit wat water uit de emmer in het gat en het spoelt zichzelf allemaal door. Je vult de emmer weer met water (ja, er is een kraan) en vertrekt. Je kunt je handen overigens dus ook daar wassen.
Soms moet je je schoenen uittrekken voordat je naar het toilet gaat, maar wees gerust, dan staan er leenslippers.

Expert
Toegegeven, in het begin vond ik het allemaal maar raar en kon niet met de sproeier overweg. Op een gegeven moment ben ik het toch maar gaan proberen. Miljoenen doen het, waarom ik niet? En nu ben ik bijna expert. In hotels gebruikte ik de extra handdoek om droog te maken. Bij de grote boodschap lukte het allemaal niet. Die sproeier daar zo achter te houden zonder alles onder te spuiten… Maar op een gegeven moment moest ik wel. Papier mag soms echt niet in het toilet. En om nu een verstopping op mijn geweten te hebben?
De squat toilets waren in het begin een ramp. Maar ja, als je ergens in de stad bent en je moet echt heel nodig? Na een paar keer Azië wist ik ondertussen wel welke kant ik moest opkijken. Maar om binnen te komen in een toilet en meteen in een grote plas met water te staan? Het idee dat ik daar tussen de feces stond bleef lang in mijn hoofd. Dit had echter niets te maken met het hangtoilet, maar meer met degene die voor mij was. Ik heb er een paar gezien, over het algemeen is het schoon. Of denken dat je buiten het toilet je handen kunt wassen terwijl dat niet kan en je toch echt net een grote boodschap hebt gedaan. Of echt niet de emmer wilt gebruiken en eigenlijk te weinig zakdoekjes hebt. Of zo ongeveer uitglijden als je dan eindelijk boven dat ding hangt. En dat op de een of andere manier nog 2 x ook. Of moeilijk kunt richten en….nou ja, je raadt het al.  Of de kraan boven de emmer opdraait en alles onderspuit.  Of denken dat het wcpapier en je zakdoekjes toch echt gebruikt en dus vies in de emmer horen. En dat dus ook nog doen ook. Wat moet je immers met die emmer water? Been there, done that. Maar…oefening baart kunst.
Ook bij zoiets simpels als een toilet gebuiken geldt voor mij dat je je moet aanpassen. Ophouden is geen optie, slecht voor je lichaam. Gewoon zakdoekjes blijven gebruiken met het risico dat alles verstopt raakt, ook niet. En als je eenmaal gewoon doet wat de andere doen, is er geen kunst aan. Oefening baart kunst. En het maakt je leven een stuk makkelijker. Ik gebruik overal en altijd de sproeier. Ik vind het zo ontzettend schoon en voel me ook veel schoner. Het zal best dat papier alles schoon krijgt, maar er gaat niets boven water. Ik zou er serieus bijna thuis een laten maken. En squat toilets? Prima! Ja, het is wat meer werk om je kleding uit te trekken, maar so be it. Kortom, ben er niet bang van, maar probeer het gewoon. Of liever, just do it!

4 Responses to “Hoe moet ik naar het toilet…in Azië?”

 1. Dave schreef:

  In Japan kom je ze gelukkig zelden tegen. Alle mogelijke voordelen ter zijde, dat hurken zou ik al irritant genoeg vinden. Al scheelt het dat als man zijnde het iig niet elke keer zou hoeven. Sproeiers hebben ze hier wel, maar dan in het toilet ingebouwd . Moet zeggen dat, dat zeker zijn voordelen heeft, ookal is het wennen. De meest moderne hebben zelfs meerdere standen, druk regulering en, omdat Japanners wat verlegen zijn, soms ook muziek of spoelgeluiden om je eigen geluid te maskeren. Grappig feitje, het Japanse honkbal team heeft het maar lastig buiten Japan/ Azië want ze kunnen niet zonder hun sproeier (gehoord van een Japanner).

  • Diana schreef:

   Wow! Zo’n toilet zou ik ook wel willen hebben :). Muziek, verschillende standen, prima! Misschien dat het er ooit nog van komt in een volgend huis.

 2. Lisan schreef:

  Deze toiletten zie je ook ve in Frankrijk en heb ze in. Armenië en Georgië ook gezien. Handig artikel!!

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1