Hoe en wat Couchsurfing?

Wat is Couchsurfing? Couchsurfing is een online netwerk wat gebaseerd is op de gastvrijheid van mensen. Mensen stellen een bank, bed, slaapkamer of zelfs complete woning of appartement beschikbaar aan reizigers en bieden ze al dan niet een maaltijd aan en laten ze eventueel iets zien van de stad. Dit zijn de hosts, de gastheren/gastvrouwen. Het gaat erom dat reizigers – de guests – een kijkje krijgen in het leven van een local. Naast blijven slapen zijn er ook mogelijkheden tot ‘meet ups’, gewoon gezellig afspreken met mensen en elkaar en elkaars cultuur beter leren kennen.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen op Couchsurfing (CS) zitten, maar over het algemeen zijn het mensen die het leuk vinden om andere mensen vanuit de hele wereld te ontmoeten. Elkaar te leren kennen en te leren van elkaars cultuur. Toen ik voor het eerst van CS hoorde ben ik meteen gaan googlen en leek het mij helemaal fantastisch. Hoe meer ik las, hoe enthousiaster ik werd en hoe vaker ik het wilde doen. Ik heb zelf gehost en tijdens mijn laatste reis een paar keer ontmoetingen gehad via CS en ben ook guest geweest. Wil je een land leren kennen, dan is via de mensen een van de beste manieren.

Tijd en aandacht
Mensen die aan CS doen, of het nu als guest of als host is, geven hun meest kostbare ‘bezit’, namelijk hun tijd en aandacht. Ja, onderdak is gratis en vaak kun je ook mee eten, maar het is tijd en aandacht waar veel mensen in deze tijd te weinig van hebben. En dat is wat we delen. We geven elkaar tijd om elkaar beter te leren kennen en te zorgen dat gasten een mooie tijd hebben in het land of de stad die ze bezoeken. Gasten doen op hun beurt hun best om informatie over hun land te geven en zich netjes te gedragen.

Soms gaat het mis….
En als het mis gaat, dan gaat het ook goed mis. Couchsurfing is een paar keer negatief in het nieuws geweest. Vorig jaar nog is een vrouw doodgeslagen in Nepal door een gastheer van Couchsurfing, vrouwen zijn weleens verkracht of worden op andere manieren lastiggevallen. En soms gaan er dingen mis door miscommunicatie tussen host en guest of worden hosts als hotels gebruikt.

Wat doet Couchsurfing aan de veiligheid van de gebruikers?
Couchsurfing heeft een aantal ‘voorwaarden’ ingebouwd die het veiliger kunnen maken voor de gebruikers. Zo heb je geverifieerde members en niet-geverifieerde members. Geverifieerde members hebben moeten aantonen dat ze ‘echt’ zijn, dat hun telefoonnummer ‘echt’ is evenals hun adres. Je krijgt bij aanmelding een kaartje thuisgestuurd met een code waarmee je je adres kun verifiëren. Verder heeft Couchsurfing een aantal tips en adviezen opgesteld.

Mijn tips
Hoe heb ik ervoor gezorgd dat ik zo veilig mogelijk kon couchsurfen?

 • Neem de tijd om de verschillende hosts en guests te leren kennen. Dat betekent dus dat je alle profielen goed doorleest en nog belangijker, de referenties goed doorleest. Hoe meer referenties hoe beter gaat misschien niet altijd op, maar het geeft wel een duidelijker beeld van de persoon in kwestie. Uiteindelijk gaat het om de inhoud van de referenties.
 • Is het een man alleen, een vrouw alleen of is het stel? Of misschien zelfs een familie? Soms heeft een jongedame of jongeman (vaak student) zich aangemeld en als je dan het profiel leest dan blijkt dat ze nog thuis wonen bij hun ouders en je dus bij een gezin terecht komt. Heel erg leuk!
 • Waar slaap ik? Slaap ik op een bank, een bed, heb ik een eigen kamer of is een gedeeld bed met mijn gastheer? Jazeker, soms is een profiel te lezen dat een alleenstaande man alleen onderdak aan vrouwen aanbiedt en je in een gedeeld bed slaapt… Alles is mogelijk, van een bank tot een eigen bungalow.
 • Last but not least, gebruik je instinct. Als je ergens komt wat gewoon niet goed voelt, ga weg. Liever een duur hotel dan een avond en nacht bij iemand waar je je niet prettig of veilig bij voelt. Hetzelfde geldt bij het hosten van gasten; als je twijfelt of je niet prettig voelt bij een bepaalde persoon, niet doen!

Het belangrijkste blijft echter: lezen, lezen en nog eens lezen. Lees de profielen goed door! Ga bij iemand couchsurfen die bij je past. Als de host in zijn of haar profiel duidelijk stelt dat hij of zij je wil leren kennen, meer wil leren of je cultuur en je land en niet alleen een gratis slaapplek wil zijn, zorg dan ook dat je tijd neemt voor je host. Of zoek verder. Heeft je host huisdieren en houd je niet van dieren? Zoek verder.

Ben dankbaar en respectvol naar je host
Vergeet niet dat je host je gratis laat overnachten en vaak ook nog eten. Je mag gratis de douche gebruiken en soms brengt je host je ook nog ergens naartoe met zijn of haar brommer of auto. Kortom, couchsurfing is niet helemaal gratis. Ben dankbaar en houd je aan de regels (dus niet-roken in huis is niet-roken). Veel hosts vinden het leuk om met je te praten en/of over zichzelf te vertellen. Neem die tijd voor je host en wie weet wat je van elkaar kunt leren. Als guest betekent dit soms ook afhankelijk zijn van de guest, of dit nu het bezoeken is van bezienswaardigheden of eten en drinken krijgen. Je bent gast, je bent dus niet helemaal vrij om te doen en laten wat je wil en geeft dus iets op aan vrijheid. Je zit immers niet in een hotel.
Zelf heb ik een aantal kleine souvernirs meegenomen uit Nederland, gewoon een kleinigheidje als aandenken aan hun Nederlandse gast.

Mijn ervaringen

Als host
Als gastvrouw heb ik 2 Amerikaanse dames mogen ontvangen. Ze hielden mij voor hun aankomst goed op de hoogte over wijzigingen en de tijd dat ze aankwamen. Die avond hebben ze genoten van mijn maaltijd en hebben we over van alles en nog wat gesproken. De dag erna zijn ze Den Haag gaan verkennen en eindigde ergens waar het zo gezellig was dat ze niet om 23.00 uur thuis wilde komen. Dat was mijn curfew, omdat ik de volgende dag weer moest werken. Ze hadden geregeld dat ze de nacht ergens anders doorbrachten, want het was ongelooflijk gezellig. Ik vond het allemaal prima. Totdat ik ’s nachts gezoem hoorde…mijn telefoon ging. Om een lang verhaal kort te maken stonden ze voor de deur, konden ze niet blijven slapen bij degene die hen dat beloofd had en waren ze zoiets als verdwaald op weg naar huis. Zij vonden het heel erg en ik ook, want ik sliep al. Uiteindelijk zei ik ‘shit happens, let’s forget it. When I’m surfing in Asia and something doesn’t happen as planned, I want my host to open the door too’. Ze vonden het zo vervelend dat ze de dag erop een ontzettend lekkere soep hadden gemaakt. Ook hadden ze alle afwas gedaan toen ik thuis kwam en lag en er een lekkere chocoladereep. Ze lieten alles keurig netjes achter, we hebben nog even gekletst en met een ‘hug’ hebben we afscheid genomen.

Thailand
In Thailand had ik een public trip gemaakt voor Pattaya. Bij een public trip schrijf je een openbaar bericht waar en wanneer je ergens bent en dat het je dus leuk en gezellig lijkt om af te spreken en al dan niet iets te ondernemen. Daar heb ik een dag opgetrokken met een Nederlandse man die nu in Thailand woont. Hij praat erg veel, maar heeft mij ook erg veel laten zien. Met de auto en op de motorbike reden we door Bangsaray naar enkele bezienswaardigheden en weer terug naar Pattaya. Er speelde wat privé problemen die ik dan ook allemaal heb gehoord, maar so be it. Ik ben de gast en laat het over mij heenkomen. Het liet mij wel zien dat ook al woon je in wat veel mensen ‘paradijs’ noemen of ‘droomland’, problemen zijn er overal ter wereld.

Indonesië
In Bandung was ik voor de eerste keer guest bij Monica. Monica is student medicijnen en woont in een appartement in een 4-sterren hotel. Het was erg luxe, dat wist ik niet van te voren. Ik had mijn eigen kamer. Hoewel Monica het druk had kon ze deze keer helaas niet met mij mee. Wel gaf ze mij hele goede tips voor bezienswaardigheden, kreeg ik de sleutel en hebben we mijn laatste avond (verbleef er 2) nog lang gekletst. Haar tip om de Saung Anklung Udjo te bezoeken was de beste tip ooit!

In Yogyakarta heb ik alleen aan meet ups gedaan, ontmoetingen met mensen. Na een public trip te hebben geplaatst kreeg ik verschillende reacties van mensen die mij wilde ontmoeten, tips gaven en voorstelde om al dan niet samen iets te doen. Ik kreeg zoveel reacties dat ik op een gegeven moment mijn berichtje had verwijderd, want in 5 dagen tijd kan ik niet met 10 mensen afspreken. Ik heb een supertijd gehad met Sesilia. Met haar heb ik op onze eerste dag de Kraton en het Water Palace bezocht. We zijn nog een keer naar Fort Vredenburg geweest en hebben samen paar keer gelunched en zijn naar de Malioboro gegaan om te gaan shoppen. Met Erna ben ik de meteen de eerste avond naar het Ramayana ballet geweest en later nog een keer met haar naar de beauty salon voor massage en facial. Na de beauty salon liet ze mij haar woning zien en maakte ik kennis met haar neefje en moeder en kreeg ik zelfs nog te eten. Vlak voordat ik wegging uit Yogyakarta is ze nog even naar mijn hostel gekomen om afscheid te nemen. Met Gidi heb ik ergens lekker gegeten en zijn we weer ergens anders koffie gaan drinken. Allemaal hadden ze een scooter en reden ze mij overal naartoe. Met Sesilia heb ik nog steeds contact en dat was zo bijzonder dat we elkaars ‘nieuwe’ zussen zijn geworden.
Over het algemeen betaalde ik entreegelden voor Sesilia, ze was een student. Erna kon gratis naar het ballet. Gidi heeft mij mee uit eten genomen, maar ik heb de koffie betaalt. Het is helemaal aan ieder voor zich wat er wel of niet wordt betaald. Sesilia heeft mij overal mee naartoe genomen, dus ik vond het niet meer dan normaal dan over het algemeen haar drankjes, eten en entree te betalen.
Het klikte zo goed met Sesilia – nu mijn kleine zusje – en Erna, dat ik ze een half jaar later weer heb opgezocht en ook in 2017 weer ga bezoeken. En elke keer dat ik in Yogjakarta ben!

De laatste keer in Jakarta ben ik gaan Couchsurfen bij Tiara en haar familie. Jakarta is toch de stad waar ik ben geboren en deze stad wil ik beter leren kennen. Via locals gaat dit toch het best. Bij Tiara heb ik kennis gemaakt met mijn favoriete streetfood, namelijk pempek en tempe mendoan.

Sri Lanka
In Nuwara Eliya heb ik overnacht bij Chaminde en zijn familie. Ik mocht zelfs 2 nachten blijven. Ik had een eigen kamer in een erg groot huis, kreeg lekker eten en heb redelijk veel informatie gekregen over Sri Lanka tijdens onze gesprekken met hem en een vriend van de familie die er verbleef. Het was erg leuk om een keer mee te leven met de familie. Ze gaven tips wat ik kon bezoeken en bestelde tuktuk wanneer nodig.

In en rondom Adam’s Peak verbleef ik bij Nilantha. Hij heeft een eigen cottage 30km vanaf Adam’s Peak in de bergen met uitzicht op de waterval. 1 nacht vond ik daar wel genoeg, omdat het nogal afgelegen is. De 2de nacht heb ik in zijn guesthouse geslapen. Helaas heb ik Nilantha alleen maar de eerste avond gezien. En hij heeft mij opgehaald vanuit Nuwara Eliya. Hosts moeten soms ook gewoon werken. Maar de avond dat we samen waren hebben we het over van alles en nog wat gehad. Vooral over de cultuur en de tradities van Sri Lanka. Hij heeft mij veel verteld wat ik echt nog niet wist.

In Kandy heb ik Moe ontmoet nadat we een tijdje hadden gechat via CS. We hebben samen een nacht doorgebracht in een hotel en het ontzettend gezellig gehad. Gewoon als vrienden, geen sex. Dat had ik van te voren duidelijk gemaakt, net als het feit dat ik niet op mannen val. Zelf had hij ook even een nare ervaring met CS, een dame die te opdringerig was. Ik had hetzelfde met een paar mannen. Heel prettig dat het deze ontmoeting was die ons weer vertrouwen gaf in CS.

 

Als ik een public trip plaats, dan noem ik nooit de exacte data, maar 1 of 2 dagen er omheen met in het bericht dat ik ‘ongeveer’ dan en dan aankom. Ook voor Sri Lanka had ik een public trip geplaatst. Wat mij opviel was dat hier eigenlijk alleen maar mannen op reageerden. Al bij het zoeken naar hosts of mensen om mee af te spreken, viel het mij op dat er weinig tot geen vrouwen in Sri Lanka op CS zitten. Maar dat hoeft op zich niet erg te zijn. Ware het niet dat veel mannen samen wilde reizen, samen op een kamer wilde slapen en redelijk aan het pushen waren om af te spreken. Vele berichten wanneer ik nu ergens was en waar ik was en wanneer ik nu naar Colombo, Kandy of wherever kwam. Als ik zei dat ik een vriend had, dan veranderde de toon soms. Uiteindelijk heb ik na Kandy geen afspraken meer gemaakt en gezegd dat ik ergens niet meer kwam of met andere medetoeristen aan het reizen was. En ook weleens gezegd dat ik het niet prettig vind hoe ik werd benaderd. Kortom, soms moet je als alleenstaande en alleen reizende vrouw net ietsjes meer uitkijken. Nilantha was ook een man alleen, maar gezien zijn referenties had ik er alle vertrouwen in. Met Moe had ik al wat langer gechat en hij was ook een reiziger.

Voor de toekomst denk ik dat mijn voorkeur uit gaat naar meet ups en als ik een keer ergens wil slapen, misschien weer bij een familie. Dat is ontzettend leuk om te zien en mee te maken hoe zij leven.
Verder zal ik teruggeven, ik zal in Nederland ook af en toe blijven hosten en mensen een mooie tijd laten beleven in Den Haag.

2 Responses to “Hoe en wat Couchsurfing?”

 1. Lisan schreef:

  Fijn dat je je ervaringen zo uitgebreid deelt.ik ken CS uit 2010/2011 en heb toen vooral meet ups gedaan. Er was toen nog geen public trip optie maar wel een forum functie. Klinkt wel als verbetering!

  • Diana schreef:

   Ik denk dat ik de meet ups toch het prettigst vind, je hebt dan zelf nog best veel vrijheid omdat je je eigen accommodatie hebt. Misschien af en toe voor 1 nacht ofzo surfen.
   En het lijkt mij echt wel weer leuk om zelf eens mensen te hosten :).

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1