Deel 2: Voorbereiding voor de reis naar Azië

In deel 1 Voorbereiding voor de grote reis had ik besloten welke landen ik wil bezoeken tijdens mijn reis in 2016, namelijk Sri Lanka, Thailand en Indonesië. Er waren echter nog genoeg zaken die geregeld moesten worden, namelijk:

  • Wanneer?
  • Hoe lang?
  • Wat wil ik zien?
  • Hoeveel wil ik uitgeven?

Een aantal ervan liggen ondertussen vast, onder andere wanneer ik ga. In maart vertrek ik voor twee maanden naar Azië, te beginnen in Bangkok.

Vliegticket
Om de meest goedkope vlucht te boeken, zou je volgens onderzoek 54 dagen van te voren moeten boeken. Ik heb een beetje naar de prijzen voor een retourtje Amsterdam-Bangkok gekeken en over het algemeen kom je niet onder de 450 euro uit. Ik heb mijn ticket al geboekt voor 526 euro retour Amstedam-Bangkok met China Southern Airlines. Het kon goedkoper, maar ik wil niet zo maar met elke vliegmaatschappij vliegen. Daarnaast wil ik Flying Blue miles sparen, zowel de award miles als de level miles. Aan het Flying Blue programma doen niet alle maatschappijen mee. Ook wil een eigen scherm tijdens de vlucht, zodat ik films en series kan kijken en spelletjes kan spelen. Dit betekent dus dat je een juist vliegtuig moet zoeken. Is het het waard om bijvoorbeeld 100 euro meer te betalen voor die miles en het scherm? Ja, voor mij wel. Met miles spaar ik voor goedkope vliegtickets (zo niet gratis) en een vlucht naar Azië tikt lekker aan. Belangrijk is dus het juiste vliegtuig kiezen, maar ook de juiste vliegmaatschappij. Tijdens mijn reis naar Maleisië had ik bijvoorbeeld geen eigen scherm. Een rit duurt dan best lang…..

Tips:

Mijn favoriete zoekmachine om vluchten te zoeken, is Kayak.com. Vooral ook omdat je op verschillende data tegelijk kunt zoeken. De verschillende prijzen worden overzichtelijk weergegeven. Skyscanner vind ik ook prettig. Vergeet niet om voordat je zoekt en boekt, je cookies te verwijderen en verschillende zoekmachines te gebruiken in verschillende browsers browsers. Zo krijg je de meeste keuzes.

Ook kun je een ‘alert’ instellen via bijvoorbeeld Adioso.com zodat je weet wanneer jouw keuze het meest voordelig is om te boeken.

Er zijn verschillende spaarprogramma’s voor mensen die regelmatig vliegen. Zelf ben ik lid van Flying Blue, maar aan het Miles & More programma doen nog veel meer luchtvaartmaatschappijen mee. Door de aanschaf van een American Express card heb ik niet alleen een reisverzekering, maar spaar ik ook nog extra miles bij het gebruik van de kaart en blijven mijn miles extra lang geldig. Let op de acties in samenwerking met Flying Blue of Miles & More waarbij je extra miles krijgt bij aanschaf van de kaart of gratis gebruik van een jaar.

Zelf ben ik ook nog lid van Air Asia BIG Loyalty Programme. Ik heb nu drie keer met deze maatschappij gevlogen en vind het een prima maatschappij. Ook hier kun je sparen voor soort van miles, namelijk BIG Points.

Hoe lang?
In totaal zal ik ongeveer 2 maanden wegblijven. Deze periode heeft alles te maken met het feit dat er na de reis toch ook weer gewerkt moet worden. Met het opsparen van al mijn vakantiedagen en een maand onbetaald verlof kan ik redelijk lang wegblijven. Daarna loopt mijn contract af en moet ik toch ook weer een andere baan vinden. Tja, zo gaan die dingen…..uiteindelijk moet er toch weer geld worden verdiend. Overigens hoeft dit niet voor iedereen het geval te zijn. Wie een beetje de travel blogs bijhoudt, weet dat er genoeg mensen zijn die non-stop reizen, al dan niet gecombineerd met werken of een online business hebben. Of gewoon heel erg veel sparen om lang weg te blijven. Dit is echter iets wat ik op dit moment niet wil. Misschien wel na deze reis…

Wat wil ik zien?
Dat lijkt een makkelijke vraag, maar is moeilijker te beantwoorden naar mate je steeds meer te weten komt over je bestemming. Aangezien ik voor bepaalde tijd naar 3 landen ga, is het niet realistisch om op Java 5 vulkanen te beklimmen, Semarang, Yogya, Bandung, Solo, Surabaya en Jakarta te bezichtigen om vervolgens de Karimunjava eilanden te bezoeken. Jazeker, al deze plaatsen hebben de revu gepasseerd. Ik wil niet overal 2 dagen blijven en snel alles aftikken, ik wil de plek ontdekken en het niet al te zwaar maken voor mijzelf. April is zo ongeveer de heetste maand in Thailand, ik heb geen zin om elke 2 dagen naar een andere plek te trekken met mijn backpack… Daarnaast zijn in Thailand en Java de afstanden erg groot. Het vervoer van plaats naar plaats is in Java nogal traag en in de steden wil het verkeer nog weleens vast staan. Sri Lanka is niet al te groot, maar ook daar is het vervoer zodanig dat je of telkens een chauffeur moet huren of voor lief nemen dat je over relatief korte afstanden heel wat uurtjes doet.

In plaats van alles dicht te timmeren, wil ik mijn route enigszins open laten. In Thailand en Sri Lanka weliswaar wat meer dan in Indonesië, maar ruimte moet er zijn. Wat vast staat is dat ik in Indonesië mij richt op Java en dan Bandung en omgeving en Yogyakarta en omgeving. Hoewel ik Jakarta wilde overslaan, is er iets in mij dat er voor zorgt dat ik bij het maken van mijn itinerary telkens terugkom op mijn geboortestad. Dus Jakarta ga ik toch weer bezoeken. In Thailand wordt het Bangkok en omgeving en het zuiden (oost en west) en Sri Lanka denk ik alles behalve het hoge noorden. Niet omdat het daar niet veilig is (dat is het al jaren), maar omdat ik zon 3 weken blijf en geen 3 maanden.

Er is niets leuker dan uitzoeken wat er allemaal te doen is in de landen en waar je naartoe wilt. Ik kan niet wachten tot het zover is!

Hoeveel wil ik uitgeven?
Ik kwam uit op een totaalbudget van zo’n 3500 euro. Hoewel 500 euro zakgeld een beetje naïef was om te denken, denk ik wel dat dit bedrag een mooi totaalbudget is, zeker ook omdat eten en overnachtingen erg goedkoop zijn en ik een paar keer wil couchsurfen. Ik lees ontzettend veel enthousiaste verhalen van couchsurfers. Daarnaast heb ik via familie en vrienden ook een paar gratis overnachtingen in Thailand en Sri Lanka. Dit zal echter weer gecompenseerd worden door o.a. hoge entree kosten bij toeristische plaatsen. Zeker in Sri Lanka kunnen ze er wat van! Ook zal ik toch af en toe een auto met chauffeur huren of een georganiseerde dagtrip doen. In Sri Lanka en Indonesië is het alvast al snel tussen de 50-100 euro per dag. Hoewel je wel een hele dag bezig bent, wordt het enigszins prijzig als je dit 5-10 keer doet. Omdat ik tijdsgebonden ben, heb ik gewoon letterlijk geen tijd om alles met het openbaar vervoer te doen. Dat is namelijk waar je geld op kunt besparen; door aan slow travel te doen, dus langzaam te reizen, kun je geld besparen. Door langere tijd ergens te blijven, kun je soms een prijs afspreken met je hotel of hostel. Je hebt geen haast, dus waarom 50-100 euro voor een chauffeur betalen als je ook voor 5 of 10 euro (zo niet minder) de trein of bus kunt nemen?

Soms denk ik om die reden langer te gaan, maar dit is ook een mooie test om te zien hoe ver ik met mijn geld kom. Ik bedoel, als ik hier al 2 maanden van kan reizen, zoveel meer hoeft er niet bij om nog langer weg te blijven :).

Accommodatie
Zoals ik al zei ben ik erg enthousiast geworden over de verhalen op Couchsurfing. Ik ga dit zeker een paar keer proberen. Wat is er nu leuker en gezelliger dan met een local de stad verkennen? Of op z’n minst gezellig een drankje te doen en te zien waar hij of zij woont?

Daarnaast wil ik proberen zo veel mogelijk verschillende vormen te proberen, dus hotels, hostels, guesthouse, bij mensen thuis, etc.

Tips:
Ik boek mijn hostels en hotels via Booking.com en Agoda.com. Via Booking.com spaar ik miles en via Agoda.com kun je punten sparen om daar in de toekomst overnachtingen mee te kopen.
En ja, couchsurfing is gratis!

Budget tip
Zoals ik in de post ‘geldzaken’ al zei, geld (be)sparen is niet altijd leuk, maar houd je ‘eye on the price’. En een kleine besparing van een paar euro is in Nederland niet veel, maar wel in veel andere delen van de wereld. Wandering Earl heeft hier een interessant artikel over geschreven. Als long term nomad weet hij als geen ander hoe je zo lang mogelijk met je budget kunt doen. Hij heeft het over de Currency of Pad Thai. In het kort, hoeveel maaltijden (en overnachtingen) je kunt nuttigen voor een paar euro. Elke overnachting en maaltijd betekent namelijk een verlenging van je reis en als je lang wilt reizen, betekent dit dat je verstandig met je geld moet omgaan. Het maakt het sparen voor mij ook makkelijker; geld wordt omgerekend in overnachtingen. Zal ik dat truitje van 20 euro kopen? Dat zijn wel zo’n 4 a 5 overnachtingen…

 

 

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1