3,5 week Sri Lanka: wat kost dat nu?

In mei ben ik in totaal 3,5 week in Sri Lanka geweest, om precies te zijn, 25 dagen. Dit is inclusief dag van aankomst en vertrek. Deze 3,5 week: wat kost dat nu? Het heeft mij ongeveer €623,44 gekost. Ik heb tussendoor nog een cadeautje met mijn mastercard betaald van rond de 35 euro en eventuele wisselkoerskostenzijn ook niet meegerekend omdat deze per bank en kantoor kunnen verschillen. Dit is het bedrag dat bestaat uit wat ik heb gepind en de kosten van mijn eerste twee nachten in Negombo. Daarnaast had ik aan het einde van de reis nog ongeveer 20 euro over.

Wel moet hierbij gezegd worden dat ik ongeveer 7 nachten niet heb betaald. Zo heb ik een aantal nachten bij familie van mijn buurman gelogeerd en 3 nachten aan Couchsurfing gedaan.
1000 SR is ongeveer 6.40 EUR.

DSC_3119x

Eten en drinken
Vaak kun je ontbijt en diner in een homestay krijgen voor zo’n 300-500 SR. Dit is meestal een redelijk uitgebreid Sri Lankaans ontbijt en/of diner. Ik heb niet zoveel restaurants en andere eetgelegenheden gezien. Daar waar ik ben geweest was het misschien ietsjes goedkoper, met hier en daar uitschieters van een paar honderd rupee meer. Fastfood is duurder dan Sri Lankaans eten. Zo niet het dubbele in prijs. Maar over het algemeen is eten en drinken niet duur.

Bezienswaardigheden en excursies
Excursies en bezienswaardigheden zijn relatief duur. Excursies kunnen echter goedkoper zijn,indienje de kosten met andere mensen kunt delen. Zo heb ik een dagtour gedaan in Kandy met 2 andere dames voor 3400 SR. Een safari met 3 andere mensen was 5000 SR. De kosten voorde tuktuk rit in de Oude Stad in Polunnaruwa waren slechts 500 SR voor 3 personen, maar de entree 3900 SR. Een ticket voor de Oude Stad Anuradhapura is eveneens meer dan 3000 SR. Wat ook prijzig is, is de Sigirya Rock. Deze kost 4500 SR. Ik heb zelf de Pidugangrala Rock beklommen. De entree voor deze rots is slechts 500 SR en geeft je uitzicht op de Sigirya Rock. Daarnaast loop je op een ruim pad naar boven en niet zoals bij de Sigirya Rock via een zeer smalle trap achter elkaar. Daarnaast is het veel rustiger, aangezien de meeste toeristen de Sigirya Rock beklimmen.

Ik heb één keer een chauffeur met auto gehuurd. Van 05:00 tot en met ongeveer 16:00. De rit gingvan Kutabedde naar Galle via Ratnapura en Balangoda. Dit kostte mij 18000 SR. Voor één persoon is dit vrij prijzig.
De toegangsprijzen voor bezienswaardigheden en excursies in Sri Lanka kunnen redelijk prijzig zijn. Niet naar Nederlandse maatstaven, maar voor een long term (budget) reiziger die een paar maanden rondreist kan het een flinke kostenpost zijn.

Reizen
Reizen in Sri Lanka is erg goedkoop. Ik heb ooit 10 uur in vijf verschillende bussen gezeten van Galle naar Nuwara Eliya voor in totaal nog geen 5 euro. Hetzelfde geldt voor treinreizen, voor een paar euro reis je zo ongeveer het halve land door.
Bussen rijden overal. Op de stations word je over het algemeen goed geholpen en staat alles ook nog eens goed aangegeven. Ook in de stad is het goed te doen om de bus te nemen en veel goedkoper dan met een tuktuk reizen. Tuktuks kunnen prijzig zijn, behalve in Colombo, daar heb je heel veel tuktuks met  een meter. Maar dan nog kan de bus al snel 10 keer goedkoper zijn.
Een ritje met de tuktuk van Kutabedda naar Colombo centrum duurt ongeveer één uur en kostte mij nog geen 1000 SR. Dit heb ik 2 keer (heen en terug) gedaan. Een dergelijke rit met de bus kost je overigens vaak maar rond de 100 SR.
Buiten Colombo om liet ik meestal het hotel of hostel een tuktuk regelen. Dit zijn over het algemeen betrouwbare tuktuks.
Auto’s met privé chauffeurs kunnen redelijk prijzig zijn. Deze zou ik indien mogelijk vermijden. Taxi’s met meter daarentegen zijn goedkoper, het beste te regelen via je hostel of hotel.

Accommodatie
Accommodatie is relatief goedkoop. Een kamer in een homestay vind je vanaf ongeveer 10-20 euro per nacht. In het laagseizoen is het goedkoper en kom je vaak niet boven de 15 euro uit. Voor airconditioning betaal je vaak ietsjes meer, want dit is lang niet altijd standaard. Niet in homestays, maar ook niet altijd in hostels. Het is normaal om iets meer voor airconditioning te betalen.
Hostels zijn er al voor zo’n 1000 SR per nacht. Zeker in het laagseizoen en nog prima hostels ook. Hoogseizoen betaal je ietsjes meer. Vanzelfsprekend zijn er goedkopere hostels, maar hoe minder je betaalt, hoe minder je krijgt. De duurdere hotels beginnen vanaf zo’n 35-45 euro per nacht.

Een prima bedrag voor zo’n 3,5 week Sri Lanka
Zoals bijna elke reis kun je het zo duur en goedkoop maken als jezelf wilt. Doordat ik 7 nachten niet heb hoeven te betalen, bespaarde mij dit toch zeker zo’n 6000-7000 SR aan accommodatiekosten. Eten en drinken niet eens meegerekend. Couchsurfing kan dus een uitkomst zijn. Let overigens wel op met Couchsurfing in Sri Lanka, zeker als vrouw.
Op entreeprijzen kun je niet echt besparen. Wel op de keuzes waar je naartoe gaat. Denk bijvoorbeeld aan de Pidugangrala Rock in plaats van de Sigiriya Rock. Reizen met z’n tweeën of meer is altijd goedkoper dan alleen. Probeer tuktuk kosten of chauffeurskosten te delen. Ook bij excursies geldt soms, met hoe meer mensen je gaat, hoe goedkoper het wordt. En ja, dat is soms het nadeel als je alleen aan het reizen bent; soms kun je kosten nu eenmaal niet delen.
Het eten is bijna nergens prijzig, hoogstens in toeristische restaurants. Homestays willen soms enigszins hogere bedragen vragen, maar meestal staat daar wel tegenover dat je echt Srilankaans eet.

 

 

Save

Save

Save

No comments yet.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1