Op retraite

In juli 2015 heb ik niet alleen een reis naar de andere kant van Nederland gemaakt, maar een reis in mijzelf.

Samen met een vriendin heb ik deelgenomen aan de Wake Up zomer retraite op boerderij de Maanhoeve in Exloërveen. Van woensdag 17.00 uur tot en met zondag 12.30 uur zaten wij midden in het Drentse landschap in een groep van zo’n 60 jonge mensen en 2 monniken uit Vietnam.

De Maanhoeve is een boerenbedrijf van Wim en Ida. Twee van de meest bijzondere mensen die ik ooit in mijn leven heb ontmoet. Zij stellen zo’n 45 weekenden per jaar niet alleen hun hart en tijd, maar hun complete woning(en) ter beschikking aan mensen die een retraite of meditatieweekend komen volgen. De enige ruimte die niet voor iedereen toegankelijk is, is hun slaapkamer. Het zal mij niets verbazen als ze die in nood ook nog beschikbaar stellen. Het zijn mensen bij wie je aan 1 woord genoeg hebt en bij wie je het gevoel hebt dat je jezelf mag zijn.
Wim en Ida hebben zich verdiept in de leer en het mediteren van de Boeddhistische monnik Thich Nhat Hahn.
De maanhoeve zelf ligt in een mooie omgeving; er zijn mooie tuinen, een hele grote vijver, twee varkens, een pony (genaamd Pony), hond Lisa, kippen, een groot konijn en dat alles tussen mooie bloemen en planten in ‘the middle of nowhere’.

Bij aankomst kregen we soep en brood, een introductie en maakte we kennis met onze Sangha, oftewel, onze familie waar we elke avond in kleiner verband mee samenkomen. Na de eerste kennismaking ging ook de eerste ‘noble silence’ in. Dit betekent stilte tot de volgende dag na het ontbijt. Ik vond het heerlijk! Net als het ontbijt de volgende ochtend. Het ontbijt is elke ochtend om 8.15 uur, na de meditatie die om 7.00 uur is. En de bewegingsoefeningen doe je ook in de vroege ochtend. Elke ochtend wordt je namelijk al om 6.30 gewaakt door de gong en het gezang van mantras van Wim en Ida.

De eerste dag begon de kennismaking met de groep door het zingen van liederen, (Plum Village songs) mantras en een kennismakingsspel. Het zingen in een groep en het doen van spellen vond ik in het begin even raar, maar het went al snel. Net als het ontbijt was ook de lunch prima. Het avondeten was vaak nog beter. Elke dag verse groenten en fruit en soms een overheerlijk toetje zoals zelfgemaakte tiramisu met bramen en bessen. Het eten werd telkens door een andere groep voorbereid tijdens de werkmeditatie. Bij een werkmeditatie gaat het erom dat je leert om klussen en taken (werk) niet als werk te zien, maar probeert hier ‘mindfullness’ mee bezig te zijn. Dit kan dus zijn het voorbereiden van eten, werken op het land of schoonmaken. Tijdens het eten leer je (vaak in stilte) te genieten en stil te staan bij het eten: proef de smaken, proef het eten, sta stil bij wat de natuur ons allemaal schenkt aan voedsel, ben dankbaar voor wat de natuur ons schenkt aan voedsel en ben dankbaar aan de mensen die dit met aandacht en liefde hebben klaargemaakt.

Tussen de programmaonderdelen door was er voldoende tijd voor jezelf. Er waren Dharma sessies (lezingen), schrijfworkshop, dansworkshop, een ‘total relaxation’ workshop, mantras zingen en een mindfullness wandelingen door de bossen van Exloo. Elke avond was er ook een bijeenkomst met je familie, waar Dharma sharing onderdeel van is. Dit betekent de ruimte krijgen om je gevoel te laten spreken, je verhaal te doen zonder dat anderen oordelen of advies geven. Je leert hier vooral om te luisteren. Veel mensen willen vaak meteen advies of een oordeel geven, terwijl vaak een luisterend oor meer dan voldoende is. De laatste avond hebben we een boom gepland, samen met een papiertje waarop stond wat je voor jezelf – of in jezelf – wilt laten groeien. Daarna was er een kampvuur waar je op een papiertje datgene kon schrijven wat je wilt ‘verbranden’ om het vervolgens in het vuur te gooien.

Door de gehele retraite leer je om stil te staan in het nu. Niet het verleden of het heden, maar het nu. Je leert je bewustzijn te trainen. Bewustzijn van je omgeving, je lichaam, je gevoelens, je handelen. Kortom, te leven in aandacht en in verbondenheid met jezelf, met anderen, de natuur en de aarde. Een wijze les voor de rest van je leven.

retraite De Maanhoeve 20150717_174822 20150718_122227 20150717_190058 20150717_141553 20150716_134201 20150717_175139

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1