Port Barton: de onbekende verassing

De enige reden dat ik Port Barton bezocht, was omdat El Nido nogal tegenviel en daar 2 dagen eerder wegging dan gepland. Ik had tijd over, dus dan maar 3 nachten Port Barton, had er immers goede verhalen over gehoord. En wat blijkt, ze zijn nog waar ook! Zo druk als het in El Nido is, zo rustig is het in Port Barton. Waar ik in El Nido vooral Europeanen zag, zag ik Port Barton vooral Filippino’s. Mijn super basic guesthouse stond tegenover een grote lagere school. En hoewel echt heel basic, het was precies wat ik op dat moment nodig had. En rondom de 2 lange hoofdstraten wonen de mensen, dus je krijgt nog iets mee van het lokale leven. Port Barton was voor mij de positieve onbekende verassing!


What to do?

Port Barton is een klein visserdorpje op het eiland Palawan op de Filipijnen. Port Barton wordt steeds populairder bij reizigers. Hoewel het er erg rustig is, hoef je je zeker niet te vervelen. Aan het strand zijn verschillende bars en restaurants en in de hoofdstraten zijn ook genoeg eetgelegenheden. En voor elke portemonnee is er accommodatie te vinden. Je kunt er duiken, snorkelen, scooters huren en eilanden-tours doen. Ik heb zelf 1 dag een tour gedaan waarbij ik met een groepje mensen een aantal eilanden bezocht en hier en daar heb gesnorkeld. De andere dag het dorp verkend en lekker aan het strand liggen chillen. En vooral dat laatste is eigenlijk wat je heel veel kunt doen, chillen.
Ik was er in het hoogseizoen februari. Je bent niet de enige toerist, maar het is gewoon heel erg rustig. Er zijn ook bijna geen verharde wegen, perfecte plek om lekker rond te slenteren. Als je een scooter huurt kun je de omgeving ook nog verkennen, andere stranden bezoeken of een waterval.
Het is ook een plek waar de elektriciteit nog kan uitvallen, zo niet de hele dag aanwezig is. Ik heb daar overigens niets van gemerkt. Als je naar Port Barton gaat, heb je het gevoel dat je ook echt weg bent, helemaal ergens anders. Heerlijk!

Een tweede El Nido?
Ik sprak de eigenaar van de enige duikschool in Port Barton. Ondanks dat het zo rustig is, is het toerisme zodanig in opkomst dat de natuur er al aan begint te lijden. Waar zo’n 12 jaar geleden nog voor de kust een koraalrif was, is deze nu weg. Ook hier in Port Barton zijn geen rioleringen zoals in Nederland, dus extreme drukte kunnen ze gewoon niet aan. Ook worden er op verschillende plekken hotels gebouwd. Waar mensen El Nido ontvluchten omdat het zo ontzettend druk is, ongelooflijk toeristisch en de zee bij het centrum van El Nido eigenlijk te vies is om in te zwemmen, zoeken mensen de rust op. En die vind je een paar uur rijden vanaf El Nido in Port Barton, het redelijk onontdekte plekje. De eigenaar van de duikschool was negatief over de toekomst en was er zeker van dat niet alleen Port Barton een tweede El Nido wordt, maar ook dat El Nido – net als het eiland Boracay – gewoon een keer een jaar gesloten wordt voor toerisme.

Hoe kom je er?
Vanuit Puerto Princesa en El Nido word je met een minibus naar het station van Port Barton gebracht. Verwacht geen groot station, het is maar klein. Vanuit hier kun je in principe naar bijna elke accommodatie lopen of voor een prikkie een tuk tuk nemen.
Een ticket kost voor een minivan kost rond de 500-600 pesos Vanuit El Nido en rond de 500 pesos Vanuit Puerto Princesa. Over het algemeen kun je transport regelen vanuit je accommodatie. De rit vanaf El Nido duurt rond de 4 uur, ligt aan het aantal stops dat de chauffeur maakt en hoe hard hij rijdt. Vanuit Porto Princesa is het al snel rond de 6 uur.

Accommodatie
Ikzelf zat 3 nachten in Garpeza Inn, een guesthouse waar internet het over het algemeen nog goed deed ook. Zoals in veel accommodaties was er geen warm water. Nu heb je dat echt niet nodig, aangezien het heel erg warm was. Maar alles was heel erg basic, zeker mijn basic room.
Accommodatie vinden is niet moeilijk, er is iets voor elke portemonnee.

One Response to “Port Barton: de onbekende verassing”

 1. Ingrid bres schreef:

  Hoi Diana,

  Leuk om weer even met je mee te mogen kijken waar je nu weer bent :). weer prachtige foto’s en die Zeesterren!

  Hier in nederland is het momenteel aan de frisse kant , maar wel met een redelijk blauwe lucht en de zon komt er bij.
  Wel andere koek dan waar jij nu bent, dus geniet er lekker van!
  Nog veel plezier! lieve groet,
  Ingrid

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1