Weer op reis, verhuizen en ongevraagd advies

De tas is ingepakt, klaar om weer weg te gaan naar….Indonesië! Toen ik terugkwam voor de zomer van mijn lange reis in Azië zei ik tegen mijzelf dat ik hetzelfde jaar weer naar Indonesië wilde gaan. Sesilia weer bezoeken en het land verder ontdekken. En hier gaan we weer! Lekker weg van het koude weer hier in Nederland. Elke dag in het donker op de fiets naar mijn werk, weinig zonlicht, koude wind, donkere dagen…ik word er letterlijk moe van.
Over een paar dagen ben ik weer in het drukke Jakarta om de stad verder te ontdekken. Daarna ga ik door naar Yogjakarta om de mensen te bezoeken die ik ruim een half jaar geleden heb ontmoet, dus ook mijn nieuwe kleine zusje Sesilia. Met haar ga ik Kerst vieren. Ze komt mij op Kerstavond ophalen van het vliegveld en dan gaan we samen naar een kerstviering in de kerk. Ik eindig de reis op Lombok, lekker relaxen aan het strand en hopelijk het eiland verkennen met de motorbike. Ik kan niet zo lang weg ivm werk, maar ik weet zeker dat deze 2 weken mij extra energie gaan geven!

Mijn nieuwe Osprey rugzak van…..34 liter. Ik neem een kleine opvouwbare tas mee, maar dat was het!

Meer geld, minder lasten, meer vrijheid
Een van de andere doelen die ik mij heb voorgenomen om zo vrij mogelijk te leven en zoveel mogelijk te reizen, is het hebben van meer geld en meer vrijheid. Een stap die ik heb genomen is dus het verkopen van mijn appartement om vervolgens een kleiner en goedkoper appartement ervoor in de plaats terug te kopen. Ik begon het steeds meer zonde te vinden om zoveel geld in stenen te stoppen, terwijl ik ook leukere dingen van het geld kan doen. En sinds ik af en toe mijn slaapkamer onderverhuur, weet ik dat ik met heel wat minder ruimte kan leven. En ook met heel wat minder spullen. Ik had al veel spullen verkocht of weggegeven en ben de laatste maanden ook weer regelmatig te zien geweest op Facebookgroepen waar je spullen een tweede leven krijgen. Het is fijn om te zien dat ik minder ‘stuff’ heb en andere mensen blij kan maken met mijn ‘stuff’. Huren kan ook nog en is zeker makkelijker, maar relatief erg duur. Daarnaast mag je lang niet altijd je huisdier meenemen naar een huurappartement…
Je hoeft niet rijk te zijn om te reizen, maar meer geld maakt het soms wel wat makkelijker. Niet alleen om letterlijk meer te reizen, maar ook om af en toe een break te nemen van bijvoorbeeld werk. Als je een leuk centje op de bank hebt staan, is het makkelijker om een paar maanden sabbatical te nemen, al dan niet om te reizen, te studeren, parttime te werken, voor de kinderen te zorgen, te mantelzorgen of wat dan ook. Minder (woon)lasten betekent ook dat je minder afhankelijk bent van een (groot) salaris. Stel dat je ineens werkloos raakt en van een WW uitkering rond moet komen, dan is dat minder erg als je maandelijkse lasten laag zijn.
Kortom, ik zie veel voordelen in ‘minder’. Minder kan meer zijn. En bevalt het niet, dan weet ik dat ook weer, dan gaan we gewoon weer voor meer. Het leven is ook om te experimenteren, zoveel kan er niet mis gaan.

“Houd je doel voor ogen”
Hoewel de (levens)keuzes die ik maak niet altijd op begrip of positiviteit kunnen rekenen, zorgt het er tegelijkertijd wel voor dat ik mij steeds meer omring met mensen die mij op z’n minst steunen. En soms ook advies geven en aanmoedigen. Zo heb ik de afgelopen maanden al vaker gehoord dat ik mijn doel voor ogen moet blijven houden en daar naartoe moet werken of mijn hart moet volgen. Dat ik uiteindelijk moet doen wat mijn gevoel mij ingeeft, waar ik gelukkig van wordt. Uiteindelijk vormt het leven zich zoals ik dat wil. Tenminste, dat is de bedoeling.
Tot nu toe vormt mijn leven zich inderdaad zoals ik dat wil. Soms met hobbels, maar het gaat z’n gangetje. Ik heb mijn lange reis gemaakt, ben meer gaan reizen en ga meer reizen, ik ben mijn financiële zaken aan het veranderen en doe steeds meer wat ik wil, wanneer ik wil en met wie ik wil. En ook heb ik na mijn laatste contract bij de Rijksoverheid weer gewoon een baan gevonden en nog wel in een museum. Aangezien ik nu uit ervaring weet dat er tijdens de zomer minder werk is, heb ik maar besloten om tijdens de zomermaanden te gaan reizen en na de zomer weer een nieuwe baan te vinden. Toch best een leuk vooruitzicht!

2 Responses to “Weer op reis, verhuizen en ongevraagd advies”

  1. Lisan schreef:

    Super leuk vooruitzicht!!
    En een logische keuze om goedkoper te gaan wonen. Je vrij voelen is belangrijk

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1