De Lotusbloem en andere leuke plaatjes

De lotusbloem komt oorspronkelijk uit Indonesië en India, maar groeit nu ook o.a. in andere delen van Azië, de VS en Suriname. De plant begint de groei in de modder onder water, om vervolgens boven het water uit te groeien in een prachtige bloem. Het is de enige plant waar geen vuil en modder aan blijft zitten, ook wel het lotuseffect genoemd. In het Hindoeïsme en Boeddhisme is de bloem om deze reden een symbool van zuiverheid en schoonheid. Andere symboliek van deze bloem is gekoppeld aan groei en bloei van het leven. De bloem heeft een lange bloeitijd, symbool voor het leven. De bloem kan ook symbool staan voor persoonlijke groei. Van een zaadje in de modder naar een schone, mooie bloem. Het kan dus bijvoorbeeld symbool staan voor het overwinnen van een moeilijke periode in het leven, of het bereiken van een ‘verlichtende’ periode.
Het is deze prachtige bloem met deze mooie symbolische betekenis die vereeuwigd is op mijn lichaam. De steel van de bloem is de unalome, een spiritueel symbool. De ‘kronkels’ representeren het levenspad, vol met obstakels om te overwinnen, om uiteindelijk harmonie of ‘verlichting’ te vinden.

Deze is niet gezet door een monnik in een tempel, maar in een normale tattooshop in Chiang Mai. Maar deze keer is het wel een bamboo tattoo. De tattoo is gezet met een kleine, dunne naald die vast zit aan een bamboostok. Het is de traditionele Aziatische manier van tatoeëren. Een bamboetattoo geneest sneller, maar vervaagt ook sneller. En het duurt wat langer voor de tattoo is gezet.

De oplettende lezer weet dat ik meer dan één tattoo heb. Ik moet zeggen dat deze op mijn enkel wel de laatste is. Ben ik over één nacht ijs gegaan? Zeker niet! In de omgeving waar ik over het algemeen werk en leef ben ik meestal een van de weinige die een tattoo heeft. Voor zover ik weet, stiekem hebben best veel mensen er een. Op het werk lopen altijd wel een paar mensen die er ook een of meerdere hebben, maar we zijn zeker een minderheid. Soms zie je op social media foto’s van je (oud) collega’s voorbij komen en blijken er onder de kleding verschillende tattoos verborgen te zijn…
Al mijn tattoos hebben een betekenis voor mij, maar dat verandert niets aan het feit dat een tattoo vaak geassocieerd wordt een bepaalde groep mensen, een a-sociaal milieu, criminaliteit of simpelweg een losbandig leven. Nette mensen hebben ze alvast niet. Mijn ouders hebben er ook wel moeite mee gehad. Zo hebben ze ook ooit hun zorgen geuit over hun hoogopgeleide, nette dochter en de carrière die nog staat te wachten en een tattoo die daar niet in past. Uiteindelijk weten ze dat mijn tattoos mijn carrière niet in de weg hebben gestaan en ik nog steeds dezelfde persoon ben als zonder tattoos. Maar echt leuk vinden ze het niet. En dat is prima. Ouders en andere mensen mogen je waarschuwen en hun zorgen uiten.
Waar ik dus bijvoorbeeld wel altijd voor heb gekozen, is om de tattoos te zetten op plekken die in het dagelijkse leven niet zichtbaar zijn, alleen als ik bijvoorbeeld in bikini of badpak rondloop. Ik werk over het algemeen in een kantooromgeving. Ik vind het helemaal prima om al mijn tattoos te verbergen. Deze laatste op mijn enkel is iets lastiger verbergen tijdens de zomer, maar dat is simpelweg een gevolg van mijn keuze. Dan maar geen open schoenen aan.

Wat als?

Mensen vragen mij weleens: “wat als je later oud bent? Dan hangt alles.” Ja, dat klopt. Mijn kreeft op mijn borst zal een stuk groter zijn over 40 jaar. En ook dat vind ik simpelweg een gevolg van mijn keuzes. Ze zullen er over 40 jaar (of eerder…) een stuk lelijker uitzien, so be it.
Ook heb ik weleens de vraag gehad over wat als je partner ze niet mooi vindt? Ik moet zeggen, er is nog nooit iemand weggelopen toen ik mijn kleren uittrok. Vaak weten mensen het niet eens, simpelweg omdat we het er niet over hebben. Ze zien ze pas als ze zichtbaar worden. Mocht een vrouw die ik superleuk vind er echt op afknappen, dan heb ik pech. Ook een van de gevolgen van mijn keuzes.

Mijn keuze
Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar met regelmaat kom ik tijdens mijn reizen medereizigers tegen die ook tattoos hebben, al dan niet in Thailand laten doen of als souvenir uit een ander land. Het lijkt alsof reizigers ze vaker hebben. Waarom geen ketting kopen als souvenir? Tja, een tattoo is voor mij persoonlijker. Het is niet alleen de tattoo zelf, maar ook de omgeving. De vorige keer dat ik in Thailand was heb ik mijn ha taew tattoo laten zetten in de Wat Bang Phra tempel. Het is nog steeds een van mijn meest bijzondere ervaring die ik tijdens mijn reizen heb gehad. Elke tattoo symboliseert iets wat ik belangrijk vind en/of een bepaald moment in mijn leven. Om dat als een soort van sierraad op je lichaam te dragen, vind ik heel mooi. Anderen zien het als verminking van het lichaam, ik zie het als kunst op het lichaam. Vandaar dat het nu ook wel de laatste is, ik heb niet echt meer een plekje over. Het is nu zo verspreid over mijn lichaam dat het in mijn ogen precies klopt, bijna alles aan 1 kant. En dat is het mooie van een tattoo: er is er maar 1 die het mooi moet vinden en dat is degene die het draagt. Het doet er niet toe wat iemand anders er van vindt. Het is een van de meest persoonlijke keuzes waar niemand iets over te zeggen heeft, andere mogen er hoogstens iets van vinden.

Waar op te letten?
Het gebeurd niet altijd, maar ik ben er wel groot voorstander van: denk er goed over na! Ja, tattoos kunnen weggehaald worden, maar het is prijzig en het is nog maar de vraag of deze helemaal verwijderd kan worden. In principe is het dus levenslang!
Denk na over de plek op je lichaam. Wel of niet zichtbaar? En groot of klein? Als je al voor een zichtbare plek kiest, wat zijn de gevolgen op het werk? Mensen kunnen soms heel negatief reageren op tattoos, wees je daar van bewust. Wees je bewust van de connotatie die tattoos hebben. Ja, steeds meer mensen uit verschillende sociale milieus hebben tattoos, dat betekent nog niet dat het overal sociaal geaccepteerd is. In Japan mocht ik niet in de onsen van mijn hotel. Zwart op wit stond dat mensen met tattoos niet welkom waren. En dat geldt voor meer onsen. Het geldt weliswaar meer voor mannen, maar toch.
Ook mensen uit je directe omgeving kunnen negatief reageren. Je zou ze eventueel kunnen vragen waar het negatieve vandaan komt. Vinden ze het verminking? Of is het simpwelweg de connatatie met bepaalde sociale milieus? Als het je vrienden zijn, zullen ze je als vriend/vriendin niet laten vallen. Mocht dat wel zo zijn, dan zijn ze je gewoon niet waard. Je verandert niet als persoon!
Ook al is het je eigen beslissing en eigen keuze, praat er eventueel over met mensen. Misschien kunnen ze adviseren over welke tattooshop of tattoeerder. Misschien kennen ze iemand die een heel mooi ontwerp kan maken.
En denk ook na over waarom je het doet. Misschien simpelweg omdat je het mooi vindt, dat is ook prima. Of misschien heeft het een diepere betekenis, ook prima. Maar weet voor jezelf waarom je een tattoo wilt. Bepaalde symboliek of gebeurtenissen kunnen nu eenmaal ook verwerkt worden in een sierraad of iets anders.
Als je dan uiteindelijk de keuze hebt gemaakt om er een te nemen, kies een goede tattooshop uit. Google en ga niet bij de eerste de beste omdat hij of zij goedkoop is of omdat je daar snel geholpen kunt worden. Dit geldt zowel bij tattooshops in Nederland als in het buitenland. Er is genoeg aan recensies te vinden op het internet, zoek goed!

Voor meer plaatjes: zoek (op de website) en gij zult vinden!

2 Responses to “De Lotusbloem en andere leuke plaatjes”

 1. Ingrid Bres schreef:

  Hallo Diana, over je tattoo’s; als je een goede tatoeerder vind dan krijg je een kunstwerkje.
  het zijn vaak knappe tekenaars. ik keek wel eens nr L.A Ink. de bezoekers van de shop hadden vrijwel altijd een verhaal en wilden de tattoo als markering van een punt in hun leven. Door het vakmanschap en de beleving van de mensen ben ik er anders tegen aan gaan kijken. Het is van vroeger dat het werd het geassocieerd met een crimineel of zeemans milieu maar al lang niet meer hoor. Mijn moeder vond bijv. oorbelletjes, want gaatjes, al verschrikkelijk en ik heb er twee in ieder oor. Haar vader vond iemand met gaatjes in de oren net een gemerkt varken. Dingen veranderen en ook doordat de wereld kleiner wordt door o.a reizen, wat jij doet.
  Bij andere volkeren zoals bijv. Berbers zie je het vaak terug op het voorhoofd van oudere vrouwen als markering tot welke stam ze behoren. T is dus maar net welke waarde je eraan toekent. Oh en de Maori’s, dat is nog es wat!
  Mooie foto’s!

  Groetjes, Ingrid

  • Diana van Ringelenstein schreef:

   Ha Ingrid,
   Ja, LA Ink heb ik ook weleens gezien. Je ziet heel wat kunstwerkjes voorbij komen daar.
   En idd, de tijden veranderen 🙂

   Groetjes, Diana

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1