Pai, waar het allemaal nog relaxter kan

In Vietnam kwam ik iemand tegen die van plan was om een paar dagen naar Pai te gaan, om er vervolgens 2 weken te blijven. Ik had al wel van Pai gehoord, dat het een of ander relaxt hippie-achtig dorp was, populair bij backpackers en waar alles nog relaxter was dan het al was in Thailand. En ik moet zeggen, ze hebben nog gelijk ook! Niet dat ik er 2 weken ben gebleven, maar 4 nachten was het zeker waard.

Ik ben vanuit Chiang Mai naar Pai gegaan. Het guesthouse waar ik verbleef verkocht bustickets; in een minivan rijd je met een aantal andere toeristen in een uurtje of 3 van Chiang Mai naar Pai met tussendoor een stop om wat te eten en je benen te strekken. Hoe mooi de route van Chiang Mai naar Pai ook is, veel mensen hebben niet de tijd om er van te genieten; ze zijn of bezig met misselijk zijn (zo niet overgeven, ook in mijn busje) of teveel bezig om zich te concentreren op de weg om maar niet misselijk te worden. Ik had er zelf ook best last van. Toen ik eenmaal in Pai was, had ik zeker een paar uur nodig om mij weer wat beter te voelen. Ik hoefde gelukkig niet over te geven, maar ik zorgde op de terugreis er wel voor dat ik voor in de bus zat.

Sinds 2006 is Pai van een klein dorpje uitgegroeid tot tourist hotspot in Thailand. Mensen kunnen er echt weken blijven hangen. Er zijn heel erg veel Westers georiënteerde restaurants, veel healthy-food restaurants, een aantal tempels, elke avond een markt met foodstalls op Walking Street, massagesalons, winkels en genoeg plekken om flink te feesten of juist alleen maar te relaxen. Dit is overigens ook de reden waarom veel mensen het juist geen prettige plek vinden, te toeristisch en te Westers. Ik heb er zelf niet zoveel mee, met dat iets te toeristisch is. Ga gewoon, zoals ik ook heb gedaan, in het laag seizoen! Het was er rustig en lekker chill. Ik was zo ongeveer alleen bij de waterval en andere hot spots. Heerlijk! En iets is te Westers? Tja, zoek het niet-Westerse op. Thailand veranderd ook en ‘het meer Westers worden’ is ook een deel van Thailand.

Wat te doen in Pai?
Buiten chillen en relaxen om en jezelf vermaken in het centrum van Pai, is er nog veel meer te doen. Het centrum rondom Walking Street is makkelijk te voet te verkennen. In een uurtje of 1,5 heb je een flink deel van Pai gezien. Het leukste is echter om een motorbike te huren en de rest van Pai te verkennen. De Pai Canyon (de Gand Canyon, maar dan iets kleiner), de watervallen, hotsprings en de ongelooflijk mooie omgeving. Ik heb zelf 1 dag een georganiseerde dagtour gedaan en 1 dag een motorbike gehuurd. Dagtour hoeft eigenlijk niet, misschien behalve voor de grotten. Alles kun je zelf op de motorbike doen, het enige wat je nodig hebt is Google Maps en een kaart die bij elke verhuurder wel te krijgen is.

Wat Phra That Mae Yen Temple en de White Buddha
De White Buddha staat hoog op een heuvel. Voordat je een aantal trappen op moet, moet je ook nog een stuk de berg op. Ik was met iemand op de motorbike en we parkeerden de scooter om vervolgens naar boven te lopen. Gelukkig waarschuwde iemand ons dat we de scooter mee naar boven moesten nemen. Gelukkig, want het was nog wel een stukje rijden.
Toen ik er was, stond de Buddha in stijgers, maar dat maakte het uitzicht over Pai van bovenaf er zeker niet minder om.

Earth Split
De Earth Split is…een ‘split’ in de aarde. Als er een grote barst komt in je land, kun je twee dingen doen. Of jammeren, of er een toeristische attractie van maken. Dat tweede heeft de eigenaar van het land gedaan. Je kunt de earth split zien en tegelijkertijd genieten van al het lekkers en gezonds dat uit de hele grote moestuin komt; fruit, groenten en een lekker fruitsapje. Wat je betaald is aan de bezoeker zelf.

Pam Bok Waterfall
Vanaf de Earth Split is het nog maar een klein stukje naar de Pam Bok Waterfall. Mooie omgeving. Toen ik er was, was ik zelfs een tijdje de enige, dus alle tijd om ongegeneerd selfies te maken. De waterval zelf is niet heel groot, dus ik kan mij voorstellen dat als het hoogseizoen is, het erg druk kan zijn en minder leuk.Mor Paeng Waterfall

Mooie waterval en mooie omgeving. Het is even klimmen en klauteren voor je boven bent, maar dan heb je wel mooi uitzicht. Wees wel voorzichtig, want het kan nogal glad zijn. Deze waterval is (vanzelfsprekend) het mooist als het regenseizoen is, dan komt er lekker veel water naar beneden.

Kho Ku So Bamboo bridge
En vanaf de Pam Bok Waterfall is het nog maar een klein stukje naar de Kho Ku So Bamboo Bridge. Een bamboe brug van meer dan 800 meter over de rijstvelden van Ban Pambok. Via deze brug kunnen de monniken en de mensen makkelijker de tempel en het dorp bereiken, zonder door de rijstvelden te hoeven lopen.
Het is een mooie omgeving. Let wel, er zijn hier en daar wat schaduwplekken, maar grote delen van de brug zijn in de open zon. Neem een doek mee of een paraplu om jezelf tegen de zon te beschermen!

Lod Cave
Grot met mooie (kalkstene) grotformaties en ondergrondse rivier. De grot is meer dan 1,5 km lang en sommige stukken zijn wel 50 meter hoog. Telkens dacht ik dat we bijna bij het einde waren en dan gingen we een trap op of af of naar links of naar rechts. Je vaart ook nog een stukje met een bootje. Er vooral dan zie je heel erg veel vleermuizen boven je hoofd vliegen. Zo af en toe hoor je iets in het water vallen. Maar beter in het water dan op je hoofd.
Samen met 2 gidsen ga je de grot in, je mag niet alleen naar binnen. De gidsen zijn ook wel nodig, evenals hun olielamp die ze meenemen. De omgeving van de grot is ook erg mooi, je kunt er wandelen en er zijn restaurants.
Vanuit Pai is het nog wel ruim een uur rijden, zo niet 1,5 uur. Met de auto ga je weer over de slingerwegen door de bergen, dus je kunt misselijk worden.

Hot springs
Er zijn verschillende hot springs in Pai, oftwel warmwaterbronnen, waar je lekker in kunt badderen. Of een eitje koken. Dat laatste kan in de Tha Pai Hot Springs. Ik hoorde de dag ervoor al dat deze heel erg warm waren. Zo warm dat je er eigenlijk niet in kon. Ik vond de Sai Ngam hot springs die ik de dag ervoor met de tour had bezocht, niet echt warm dus wilde nu wel een echte warm waterbron proberen. Maar de Tha Pai was inderdaad heel, heel erg heet. Het lukte mij bijna niet om er in te gaan, zo heet. Totdat er 2 jongens aankwamen en het probeerde en ik toch ook maar mee ging. Het is puur mineraalwater waar je in zit. Het wordt ook gebruikt voor medische doeleinde. De zuiverende en helende kracht heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat ik geen laag huid miste toen ik eruit kwam. Het is een heel gebied met verschillende bronnen. Sommige zo heet dat je er een ei kunt koken. De Tha Pai Hot Springs waren redelijk prijzig, 300 Bath.

Sai Ngam hot springs

Tha Pai Hot SpringsPai Canyon

Dit was een heel mooie omgeving waar je een mooi uitzicht hebt. Het idee was om de zonsondergang te zien, maar daar was het helaas te bewolkt voor.

Stone Forest
Het stone forest is eigenlijk niet meer dan een stuk bos met…grote stenen. De weg ernaar toe vanaf de ‘grote’ weg is een stuk mooier. Op een gegeven moment rijd je niet echt meer op een weg, maar gewoon door de bossen en zandpaden. Ik dacht dat ik de verkeerde afslag had genomen, maar ineens zag ik een stuk bos met allemaal stenen. Ik was de enige, dus het was erg rustig.

Accommodatie
Genoeg hotels, hostels, guesthouses, resorts en bungalows. Ik zat zelf in een bungalow aan de rivier Pai, Guest House Canary. Prima bungalows, nog betere locatie.

No comments yet.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1