De verassing: Noord-Sulawesi (deel 2)

Dit is deel 2 van mijn reis naar Noord-Sulawesi. In deel 1 beschreef ik de highlight in en rondom Tomohon.
Behalve bergen, vulkanen, dorpen en uitzichtpunten, heeft Noord-Sulawesi ook prachtige stranden en een van de meest bekende duikspots ter wereld, namelijk Bunaken. En vergeet ook zeker niet een bezoek aan het beschermde Tangkoko National Park.

Tangkoko National Park
Hier vind je de zeldzame tarsiër, het kleine ‘spookdiertje’ met hele grote ogen. Het zijn hele kleine aapjes die zo’n 10-12 cm lang worden, met een lange dunne staart. Maar je vind er ook de zwarte makaak en de neushoornvogel. Deze laatste heb ik niet gezien.

Pulisan Resort
Wil je even helemaal in de natuur zijn, in de jungle aan zee, omringd door bergen en zee, (bijna) geen internetconnectie, dan is Pulisan Resort the place to be! Je gaat slapen met het geluid van de golven en wordt wakker met het geluid van de golven. 3 keer per dag krijg je heel lekker eten en als je een duik in zee neemt, dan heb je grote kans dat Jimmy de hond met je mee gaat zwemmen!
Er zit een 5* duikschool bij waar je kunt duiken, snorkelen, kayakken of met een paddleboard de zee op kunt gaan.

Ook is het vanuit hier mogelijk om excursies te maken naar het Tangkoko National Park of Tomohon en omgeving.
Ik ben hier 3 nachten geweest en vond het heerlijk om zo dicht bij de zee te slapen. De eigenaren zijn uiterst aardig en behulpzaam. Ze zijn Canadees, Brits en Zwitsers. Ik heb hier ook voor het eerst op een paddleboard gestaan. Of nou ja, ik heb geprobeerd om op een paddleboard te staan…

Bunaken Island
Ook hier had ik geen idee wat ik kon verwachten, behalve dat het eiland Bunaken een van de meest bekende duikplekken van de wereld is. Maar ja, ik duik niet, ik snorkel alleen maar. Maar toen ik eenmaal met de boot op zee ging en ging snorkelen, begreep ik waarom het een van de mooiste duikplekken ter wereld is. De kleuren, het koraal, de honderden zo niet duizenden vissen die om mij heen zwommen. En dan ineens zwemt er een mega grote schildpad onder je door! En nog een! Het hele eiland is omringd door prachtig koraal. Ik heb verschillende keren gesnorkeld, maar dit was de mooiste onderwaterwereld die ik ooit heb gezien!
Maar ook boven water is het mooi. Je kunt over het eiland wandelen, door de bergen, het groen en langs de dorpjes.

Ik verbleef hier in het Happy Gecko Dive Resort. De eigenaren zijn de Indonesische Jerry en zijn Nederlandse vrouw Willeke. Ook hier geldt, uiterst vriendelijk en behulpzaam en ik raad iedereen aan om hier te verblijven als je Bunaken bezoekt.

Ideale locatie
Noord-Sulawesi heeft een ideale ligging. Het is zo’n 3,5 uur vliegen naar Manado vanaf Jakarta. Er zijn vanaf Manado directe vluchten naar Bali, Kalimantan maar ook naar Raja Ampat en Bali en Singapore.
Zowel Pulisan als Bunaken liggen vanaf het vliegveld op ongeveer een 1,5 uur reizen. Vanzelfsprekend moet je de boot nemen als je naar Bunaken wilt.
Het voordeel van Bunaken is overigens ook het weer. Als het regent in Manado, dan blijft Bunaken meestal droog. Niet dat het nooit regent, maar veel minder dan op het vaste land.

Voor de Chinezen is het ook een ideale ligging, aangezien er nog niet zo lang directe vluchten zijn vanuit China naar Manado. Dat betekend dat er elke dag zo’n 500-600 Chinezen aankomen. Goed voor de economie zou je zeggen, maar dat is niet helemaal waar. Over het algemeen reizen Chinezen in grote tourgroepen, verblijven in een paar grote hotels (al dan niet in Chinese handen) en eten bij een handjevol restaurants (als ze al niet in de hotels eten). De touroperators die er aan verdienen, zijn ook een handjevol. Dit is o.a. de reden waarom veel mensen in toeristensector ze liever niet zien; economisch hebben ze er weinig aan, maar wel veel last. Er wordt over koraal gelopen, in grote groepen zijn ze luidruchtig, zeesterren worden uit het water gehaald en troep wordt achter gelaten. Mocht je je afvragen waarom er accommodaties zijn waar je persé minimaal 3 nachten moet verblijven, dan is dat om deze reden: om Chinezen te weren. Chinezen komen en gaan en zullen dan nooit voor een dergelijke accommodatie kiezen. Overigens zul je ze niet snel in bungalows vinden of in de natuur, dus ook niet in Happy Gecko, Pulisan Resort en het Tangkoko National Park.

3 Responses to “De verassing: Noord-Sulawesi (deel 2)”

  1. Diana van Ringelenstein schreef:

    wat een droom.
    ik ben er stil van zo prachtig mooi.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1