De verassing: Noord-Sulawesi (deel 1)

In 2017 ben ik naar Zuid-Sulawesi geweest, o.a. naar de Toraja. Deze keer was ik benieuwd naar Noord-Sulawesi. Ik had wel wat opgezocht, maar had absoluut geen idee wat ik kon verwachten. Dat de natuur, de bergen, de stranden en de onderwaterwereld zo prachtig waren, was een complete verassing!
Deze trip naar Noord-Sulawesi was voor een groot deel georganiseerd door Sulawesi Travel. De laatste dagen heb ik nog iemand bezocht in Manado, Isabella.

Noord-Sulawesi….waar?
Noord-Sulawesi ligt op ongeveer 3,5 uur vliegen van Jakarta, ten zuiden van de Filipijnen en ten oosten van Kalimantan. De hoofdstad van Noord-Sulawesi is Manado. Ik vond Manado zelf niet heel interessant, maar de omgeving des te meer.
Je vindt er prachtige natuur, vulkanen, bergen, uitzichtpunten, cultuur, maar ook mooie stranden en een van de bekendste duikspots ter wereld, namelijk Bunaken. Toen ik daar zelf ging snorkelen, snapte ik waarom; de kleuren, de vissen, de schildpadden…prachtig!
Waar het grootste deel van Indonesië Moslim is, is het overgrote deel van Sulawesi Christelijk, op Makassar in het zuiden na. Dat betekent dus bijvoorbeeld ook dat er makkelijk alcohol en varkensvlees te verkrijgen is. De grootste etnische minderheid zijn de Christelijke Minahasa. Waar je in het grootste deel van Indonesië veel moskeeën ziet en gesluierde vrouwen, zie je dit hier niet. Je vindt er heel veel kerken en de vrouwen veelal niet gesluierd, maar net zoals in Europa in broeken, jurkjes, rokjes en blote armen. Dat je hier in Christelijk gebied bent, laat het grote Patung Yesus Memberkati (Christus Zegen) beeld van Jesus wel zien dat over Manado uitkijkt.

Tomohon
Tomohon is een groot dorp in de bergen van Noord-Sulawesi. In en rondom Tomohon vind je veel bezienswaardigheden zoals vulkanen, bergen, uitzichtpunten, de Chinese tempel en de twee bekende meren.
Ik verbleef in Tomohon in het Mountain View Resort & Spa. Omdat het in de bergen ligt is het in de avond lekker koel en ben je omringd door de bergen en het groen.

Viahar Ekayana
Kleurrijke Chinese tempel met ook hier weer prachtig uitzicht. Het is geen grote trekpleister, kans is groot dat als je het bezoekt je alleen bent of een van de weinige bezoekers.

Mahawu Mountain
Dit is een vulkaan met een krater van zo’n 180 meter wijd en 140 meter diep. Er is een pad gemaakt om naar boven te lopen, het duurt ongeveer 15-20 minuten, dus het is te doen.

Linow Lake
Een van de trekpleisters van noord-Sulawesi, maar als je er bent, snap je ook wel waarom. Heel mooi groen meer in een mooie omgeving. Je kunt er koffie drinken en genieten van het uitzicht. Tegelijkertijd is het een zodanige trekpleister dat ook hier de bussen Chinese toeristen komen.

Tondano Lake
Ruim 600 meter boven de zeespiegel vind je dit immens grote meer van 4,278 hectare groot. Hier had ik mijn lunch, met vers gevangen vis met uitzicht over het meer.

Waruga
Wat interessant is om te bezoeken, zijn de waruga graven. Vroeger werden overledenen daar in foetushouding in een graf geplaatst. Het is een begraafplaats waar je verschillende soorten sarcofagen ziet. In een graf kunnen ook meerdere mensen worden begraven. Rond 1860 werd het door de Nederlandse regering verboden omdat het niet echt hygiënisch is. Zelfs koningin Beatrix is hier nog op bezoek geweest.

Tomohon Market
Hier ben ik alleen maar naar het koekjes-gedeelte geweest, de rest van de markt wilde ik niet bezoeken. De Minahasa eten alles, maar dan ook echt alles. En alles is hier op de markt te vinden. Dus ook honden en katten in kooien die daar ter plekke – bij gebrek aan koelingen e.d. – worden gedood, lees doodgeknuppeld. Ik heb het e.e.a. gegoogled en zelfs de meest ervaren reizigers die toch echt wel wat hadden gezien, vonden deze markt te heftig. Wij eten ook schapen, paarden en koeien, dat zij honden en katten eten, so be it. De kippen die wij eten worden ook niet netjes één voor één in een bak gestopt. Maar dan nog hoef ik niet te zien hoe honden in kooien gepropt wachten om doodgeknuppeld te worden.
Zowel nationale als internationale dierenwelzijnsorganisaties strijden tegen het eten van honden en tegen deze markt, omdat het ook nog eens rabiës verspreidt. Van Tripadvisor is deze al afgehaald, omdat het toerisme nu ook niet echt helpt om dit alles te stoppen.

Tetetana Kumelembuai Peak
Niet alleen kun je hier met helder weer over Manado uitkijken, je bent omringd door een veld vol bloemen! Tetetana Kumelembuai Peak ligt in het dorpje Kumelembuai hoog in de bergen. In het weekend kan het wat drukker zijn. En kom sowieso vroeg, dan is het rustig.

We’lu Cafe & Resto Woloan Tomohon
Je betaalt hier 5000 Rp entree, simpelweg omdat de mensen mensen niets komen drinken of eten, maar alleen foto’s maken van zichzelf en het prachtige uitzicht over de bergen, dorpen en rijstvelden. Kijk zelf maar!

2 Responses to “De verassing: Noord-Sulawesi (deel 1)”

  1. Harry schreef:

    Wat een schitterende omgeving om terug te zien. Was er al eens met Adil Arumba als gids.

    • Diana van Ringelenstein schreef:

      Het is idd prachtig! Was met Adil naar Zuid-Sulawesi geweest en dat was prima. Dus dacht, waarom ook niet naar Noord-Sulawesi :).

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1