Waarom 1 dag Den Haag niet genoeg is

Aangekomen in Den Haag begin je de ochtend met een wandeling. Vanaf het Centraal Station loop je naar de Koekamp, het park tussen het Malieveld en het Haagse Bos.Via de Koekamp loop je richting het Haagse Bos, langs de eenden en de herten. Het is nog vroeg, dus het is lekker rustig in het Haagse Bos, er zijn hoogstens wat hardlopers en wandelaars. Via de winkelstraat Theresiastraat loop je weer terug richting het centraal station. Op de Theresiastraat vind je verschillende eet- en drinkgelegenheden om even te rusten na de ochtendwandeling. Vanaf het centraal station loop je het centrum in voor een bezoek aan een van de vele musea van Den Haag. In het centrum vind je ook talloze winkels en restaurants. Aan het einde van de dag heb je het strand op Scheveningen of de Haagse Markt nog niet eens gezien en kom je erachter dat 1 dag Den Haag echt niet genoeg is.

14969867935_9c0c0d78a0_o

Koekamp

6304053740_24f2d8867c_o

Den Haag heeft het!
Ik woon nu ruim 4 jaar in Den Haag en nog steeds heb ik niet alles gezien. De stad kan mij nog steeds verassen. Er is ook altijd wel iets te doen in Den Haag. Zeker rondom de zomermaanden zijn er veel evenementen en festivals.
Of je nu van natuur, cultuur of winkelen houdt, Den Haag heeft voor ieder wat wils. Wandelen in een van de vele parken of over het strand of de boulevard op Scheveningen. Shop till you drop in het centrum of in een van de bekende winkelstraten in een van de wijken van Den Haag. Of bezoek een van de vele musea die Den Haag rijk is en sluit de avond af met een voorstelling in een van de theaters van Den Haag.
Maar één ding is zeker, 1 dag Den Haag is niet genoeg.

6303526891_124ba5424f_o

6201177340_01766c9a34_o

What to do in Den Haag?
Den Haag heeft alles wat een grote stad te bieden heeft en méér! Den Haag heeft niet alleen de standaard grote winkelstraten en theaters, Den Haag heeft ook twee stranden en heel veel bossen en parken.

Bossen en parken
Den Haag heeft vele bossen, parken, landgoederen en duinen. Een van de leukste en redelijk compacte bossen is het Haagse Bos. Dit bos ligt tussen het Malieveld en Wassenaar. Hier vind je ook Paleis Huis ten Bosch, wat nu wordt verbouwd en waar Koning Willem-Alexander in 2018 komt wonen. In het Haagse Bos heb ik heel veel rondjes hardgelopen. Onderweg kom je mensen tegen die aan het picknicken of aan het wandelen zijn of kinderen die in de speeltuin spelen.

Haagse Bos

Haagse Bos

Het bos waar ik met mijn harige vriendje wandel zijn de Bosjes van Poot. Vanaf een van de heuvels mooi redelijk mooi uitzicht. Het bos ligt ook vlakbij het strand. Honden mogen hier los lopen.

20151114_101212
Het Westduin Park verbindt Scheveningen en Kijkduin. Erg groot park waar je kunt wandelen, fietsen en paardrijden. Vanaf dit park genoeg toegangen tot het strand. Wil je strand en bos combineren dan is dit park een perfecte plek.
De Scheveningse Bosjes liggen tussen Den Haag en Scheveningen in. Groot bos met vele monumenten, zoals het Indisch monument, de Joodse begraafplaats en het borstbeeld van Constantijn Huygens. Vlakbij het bos ligt ook Madurodam.

16978319880_ae28443f69_o

Musea
Genoeg museau, voor ieder wat wils. Alleen al aan de Stadhouderslaan in het Statenkwartier vind je 3 musea, namelijk het Gemeentemuseum, het Fotomuseum en Museon. In het Gemeentemuseum vind je onder andere de grootste collectie van Mondriaan, het Fotomuseum heeft zo’n 6 voorstellingen per jaar waar alle perioden en genres van fotogeschiedenis voorbij komen. Museon is het populair-wetenschappelijk museum waar collecties op het gebied van biologie, archeologie, geschiedenis en volkenkunde bij elkaar komen. 3 verschillende musea in 1 straat in een van de mooiste wijken van Den Haag, het Statenkwartier. Achter het Museon vind je overigens nog het Omniversum.

Gemeentemuseum

Gemeentemuseum

In het centrum van Den Haag vind je op loopafstand van elkaar het Escher Museum en het Mauritshuis. In het Escher is niets van het lijkt en word je door de verschillende werken telkens op het verkeerde been gezet. In het Mauritshuis vind je het beroemde schilderij Het meisje met de Parel, van Vermeer. Naast talloze andere werken van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars zoals Rembrandt van Rijn, Jacob van Ruisdael en Jan Steen.
Het Vredespaleis in Den Haag, in van de meeste gefotografeerde monumenten. In het Vredespaleis huist onder andere het Permanent Hof van Arbitrage en het Internationaal Gerechtshof. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het Visitors Centre en met regelmaat worden er rondleidingen gegeven.

16543369364_ec863c3581_o

Vredespaleis by night

Een andere interessante plek is ProDemos: het Huis voor Democratie en Rechtstaat. Hier kun je rondleidingen krijgen over het Binnenhof en informatie vinden over democratie en de rechtsstaat.
Zin een visje, tegenover ProDemos bij de ingang van het Binnenhof staat de befaamde viskraam naast de Hofvijver. Misschien kom je er nog wel wat politici tegen!
25249766574_749bfeb3ca_h
Tegenover de Hofvijver vind je de Gevangenpoort. Een lesje geschiedenis over het strafrecht door de eeuwen heen. Je ziet hoe er door de eeuwen heen werd gestraft, maar ook bekende gevangen van de afgelopen eeuwen.

9001312866_88176d5f78_o

Hofvijver

Winkelen en markten
Den Haag heeft behalve het centrum rondom de Grote Marktstraat een aantal bekende winkelstraten. Bekend om hun gezelligheid, het diverse aanbod aan winkels of leuke cafés. In Bezuidenhout heb je de Theresiastraat. Doordeweeks drukker doordat mensen uit hun kantoren en ministeries vlakbij de Theresiastraat nog weleens door de straat willen wandelen of in één van de cafés en restaurants gaan lunchen.
De Frederik Hendriklaan, oftewel De Fred, in het Statenkwartier vind ik een van de leukste straten van Den Haag. Verschillende winkels en speciaalzaken en genoeg eet- en drinkgelegenheden.
De grootste markt van Europa vind je in de Schilderswijk, namelijk de Haagse Markt. Zo ongeveer alles is daar te krijgen en heel veel fruit en groente.

Stranden
Scheveningen is wel bij iedereen bekend. Scheveningen heeft een nieuwe boulevard gekregen, evenals een nieuwe eigenaar van de Pier. Je kunt er niet alleen eten, drinken en bungeejumpen, maar van de zomer ook een ritje maken in een 40 meter hoog reuzenrad. De komende jaren wordt Scheveningen nog mooier gemaakt.

21448148913_1fb360551c_o

Vergeet ook geen bezoek te brengen aan het museum Beelden aan Zee. Dit museum houdt zich uitsluitend bezig met beeldhouwkunst.

17181934197_8b4c660e65_o
Een strand dat iets minder toeristisch is, oftewel waar de mensen uit Den Haag veelal naartoe gaan, is Kijkduin. Kijkduin ligt tussen twee natuurgebieden en maar 8 km van het centrum af. Het wordt ook wel de groenste badplaats van Nederland genoemd.
Voor beide badplaatsen geldt dat er genoeg strandtenten zijn waar je kunt eten, drinken en feesten of gewoon kunt genieten van de zonsondergang.

21771549114_c38e9f6cfe_o

Scheveningen boulevard

Scheveningen boulevard

Tussen half mei en half oktober zijn de stranden op de meeste plekken gesloten voor honden. Maar daar buiten is het een perfecte plek om lekker uit te waaien met de hond. Ik ben er dan af en toe te vinden met Deus, mijn harige vriendje.

Met Deus op het strand

Met Deus op het strand

Uitgaan
Chinatown
Een van mijn favoriete uitgaansgelegenheden is Chinatown. Al lopend door de Wagenstraat en over het Rabbijn Maarsenplein waan ik mijzelf altijd even in Azië. De restaurants, de beauty- en massagesalons, de toko’s en buitenlandse supermarkten, heerlijk!
Tegen Chinatown aan vind je het Theater aan het Spui, het Filmhuis Den Haag en de Pathe. In 2019 komt er een nieuw cultuurpaleis waar het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en de Stichting Dans- en Muziekcentrum in worden gevestigd.
Kortom, na een hapje eten in Chinatown kun je zo door naar een van de voorstellingen aan het Spui.

Het Plein
Tussen Chinatown en het centraal station vind je het Plein waar ook de Eerste en Tweede Kamer zijn gevestigd. Na een rondje Binnenhof en Hofvijver loop je zo richting de verschillende restaurants, cafés en winkels rondom het Plein. Slechts 5 minuten lopen vanaf het station.

25226005944_5e3490e933_h

16472162333_f00bb08723_o

Het Plein

De Grote Markt
Aan het einde van de Grote Marktstraat, vind je de Grote Markt met een aantal eetcafés voor ieder wat wils. Met regelmaat worden hier ook feesten en festivals gehouden.

Festivals
Van mei tot en met oktober is er ontzettend veel te doen in Den Haag. Er zijn dan verschillende evenementen en festivals die bezoekers vanuit heel Nederland trekken. Niet raar gezien het grote en diverse aanbod. Denk aan de Tong Tong Fair, Kaderock, Festival Classique, Night at the Park, Parkpop, Zeehelden festival, Embassy Festival, Museumnacht, Haags UIT Festival en Jazz in de Gracht. Dit zijn slechts enkele van de vele evenementen en festivals deze maanden.

Praktisch
Den Haag heeft twee grote stations en is makkelijk met het OV te bereiken. Vanaf Station Den Haag Centraal sta je binnen 5 minuten in het centrum of in het Haagse Bos. Vanaf Station Hollands Spoor is de Haagse Markt goed te bereiken.
Den Haag is vanzelfsprekend ook goed met de auto te bereiken, maar in het centrum is het moeilijker met de auto. Beter is om de auto op een van de Park & Ride terreinen te parkeren en vandaar uit met het OV gaan, of de auto in een van de parkeergarages parkeren.

Vanuit Den Haag zit je met het OV of de auto ook heel snel in Leiden, Rotterdam of Amsterdam.

15635011516_c37cfb95d4_o

Den Haag centraal

Den Haag centraal

Over Den Haag
Den Haag is het politieke hart van Nederland. Het centrum van de Nederlandse politiek bevindt zich in het centrum van de stad, in het Binnenhof. Een prachtige locatie met in het midden de Ridderzaal. Het Binnenhof wordt nu gerenoveerd en deze zal in 2020 zijn afgerond.
Den Haag is een internationale stad, de internationale stad van vrede en recht. Den haag telt zo’n 240 internationale organisaties en 129 ambassades. Denk aan het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof, het Europees Octrooibureau, Europol en Eurojust. De vele ambassades en internationale organisaties maar ook internationale bedrijven brengen veel buitenlandse werknemers met zich mee. Het is dus ook niet raar dat Den Haag een groot aantal internationale scholen heeft, evenals vele netwerken en organisaties van, voor en door internationals. In winkels, restaurant en in de beauty sector kom ik met regelmaat Engelssprekend personeel tegen.
Daarnaast is Den Haag ook een echte studentenstad. Ruim 30.000 studenten waarvan ruim 5.000 internationale studenten studeren aan bijvoorbeeld de Campus The Hague, Leiden University College of de Haagse Hogeschool. In de stad worden ook steeds meer studentenwoningen gebouwd.

 

De meeste foto’s zijn genomen door Tobias Dander. Klik hier voor meer foto’s van Tobias.

Save

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1