Kunming: mijn start in China

Ik begon in Kunming en uiteindelijk eindigde ik in Kunming. Hoewel mijn tijd in China kort was, moet ik toegeven dat Kunming een erg relaxte stad is om je reis in China te starten. Ik verwachtte een stad waar het ontzettend druk was met heel veel verkeer. Dit alles viel erg mee. En in het verkeer zag je veel elektrische scooters, dus weinig last van uitlaatgassen gehad.

Wat te doen in Kunming
Als je zegt dat je naar China gaat en naar Kunming, dan zullen veel mensen vragen ‘waar?’. Kunming is niet heel bekend, hoewel de Yunnan provincie redelijk bekend is vanwege de mooie natuur en de etnische diversiteit. Er wonen hier 25 etnische minderheden zoals de Bai, Dai, Tibetaanse Chinezen en de Hui. De trekpleisters zijn steden zoals Dali, Lijiang en Shangri-La en de kleurrijke landschappen van Yuanyang en Dongchuan Red Land. Maar ook in en rondom Kunming kun je je zeker vermaken met al het natuurschoon en cultuur.

Stone Forest
Het Stone Forest is een van de bekendste bezienswaardigheden die je kunt bezoeken vanuit Kunming. Hoe prachtig het natuurschoon ook was, en hoe mooi het karstgebergte, om het nu aan te raden als must-see? Nee, dat ook weer niet. En dat komt niet omdat het stenen landschap niet mooi was, maar hoe het is georganiseerd in het park.
Ik ben via een tour gedaan, een Chinese groepstour inclusief groepsleider met vlaggetje. Zoals in zoveel plaatsen was ik de enige niet-Chinese toerist in de bus. Je vertrekt vanuit Kunming met een bus naar het park. Daar aangekomen staan er nog tientallen en tientallen bussen. Toen ik uitstapte was ik binnen 10 minuten al 2 keer mijn groep kwijtgeraakt. Een aardig stel ontfermde zich maar over mij en gebaarde dat ik de rest van de tour gewoon bij hen moest blijven.

Vervolgens ga je het park in met elektrische treintjes en loop je daarna een heel stuk het park door. Overal lopen groepen Chinezen, al dan niet te dringen. Uiteindelijk kom je bij het hoogtepunt van het park waar het haast onmogelijk is om ergens in het midden te komen, iedereen wil daar zijn. Terwijl 20 meter verderop bijna niemand is. Dat zie je dus op heel veel plekken; er zijn plekken waar iedereen wil zijn en waar iedereen dus is, terwijl er echt genoeg mooie rustige plekken zijn waar je bijna in je eentje rond loopt.
Vervolgens ga je weer verder en stap je weer ergens een treintje in. Maar voordat je het treintje in stapt is het telkens weer dringen geblazen. In de rijen duwt iedereen tegen elkaar en terwijl er elke minuut een paar wagentjes aankomen, mensen rennen er naartoe alsof het de laatste is.

Wat ik jammer vind is dat je zo’n mooi natuurpark hebt, maar doordat alles zo georganiseerd is, er niets natuurlijks overblijft. Nu snap ik ook wel dat je met 1.3 miljard mensen dingen heel goed moet organiseren. Als je de Chinezen gewoon los laat in het park, blijft er niets van over. Maar het maakt het bezoek er niet leuker op. En het is gewoon ongelooflijk druk. Je kunt ook als individuele toerist gaan zonder een groep. Dat zou misschien beter zijn, dan kun je ook heel vroeg op de dag komen of heel laat.

Western Hills Xishan Park
Dit park is ook een van de bekendste trekpleister, hoewel het lastiger is om te komen. Ook hier geldt dat je kunt genieten van de prachtige natuur, de tempels maar ook de hordes toeristen op sommige plekken. Vooral rondom de Dragon Gate.

Green Lake Park
Dit park is echt heel prettig om rond te lopen. Het is over het algemeen rustig, je ziet heel veel meeuwen, maar ook mensen die er Tai Chi beoefenen en dansen.

Yunnan University
Mocht je denken dat de universiteit gewoon een gebouw is, dan heb je het mis. Zodra je de hoge trappen op bent gelopen, kom je in een soort van open lucht museum terecht met mooie gebouwen, universiteitsgebouwen en heel veel groen. Ik kreeg spontaan zin om weer te gaan studeren!

Tempels
Er zijn verschillende beroemde tempels in en rondom Kunming die makkelijk te bezoeken zijn. De bekendste zijn de Gouden Tempel, Yuangtong Tempel en de Bamboe Tempel.

Winkelen/restaurants
Kunming is een grote stad, je kunt overal winkelen. Zoals dus eigenlijk in alle grote steden.
Er zijn ook markten waarvan de ‘flowers and birds’ markt de bekendste is.
Ook zijn er genoeg eetgelegenheden, maar niet echt streetfood. Ik at meestal ergens in een klein restaurantje, zonder deuren wat nog het meest op eten in de open lucht lijkt.

China…het is anders
Zelf ben ik in totaal 4 dagen in Kunming geweest. Vanuit Kunming vertrok ik met de trein naar Dali en weer terug. Het was voor mij de eerste keer in China. Ik dacht dat ik er een week of 2/3 zou blijven en de Yunnan provincie zou verkennen, maar na 8 dagen was ik weer in Thailand. Dus in plaats van over land richting Laos te gaan, nam ik het vliegtuig richting Thailand.
Wat mij het meest tegenviel was dat – ook al zat ik in hostels – ik bijna geen aanspraak had. Er waren praktisch geen niet-Chinese toeristen met wie ik kon praten. Ik spreek geen Chinees en zij geen Engels. Verder is het gewoon moeilijk om contact met ze te krijgen. Ik dacht dat als ik nog langer in China zou blijven, ik mij eenzaam zou gaan voelen.
Ik hoor heel positieve verhalen over mensen die China bezoeken en hoe vriendelijk de mensen zijn. Het is niet dat ze niet vriendelijk zijn, maar het is geen Thailand of Indonesië. Laat ik het zo zeggen. En ja, ze spugen en rochelen echt veel. Ook als ze naast je staan, dat spuug moet eruit en dat kan zomaar naast je op de grond vallen als je op je tas zit en wacht op de trein.
Tegenwoordig hebben veel mensen een VPN, zodat je gewoon het internet op kunt. Ik had er ook een. Het land is compleet afgesloten. Gewoon simpele websites zijn geblokkeerd, de overheid bepaalt wat jij leest. Als je met je VPN speelt, zie je dat heel goed.
Verder zijn er overal camera’s, op de meest rare plekken. Ik had constant het idee dat ik werd bekeken, zoveel waren er. Overal!
Ik denk dat het anders zou zijn als ik met iemand anders was, of met een groepsreis. Je hebt dan tenminste aanspraak van je medereizigers. Ik keek nog op Couchsurfing, maar zelfs daar was niemand te vinden. Dus na Dali ben ik nog 1 nacht teruggegaan naar Kunming en de volgende dag het vliegtuig genomen naar Chiang Mai.

3 Responses to “Kunming: mijn start in China”

 1. Lisan schreef:

  Lijkt me inderdaad een eenzame ervaring zo. En tegelijk ook zo bizar..

 2. Tonny schreef:

  Toch ook wel weer veel indrukken opgedaan in China.
  Tja dat spugen en rochelen vind ik ook verschrikkelijk.
  Ik kan daar echt niet tegen
  Maar ook prachtige parken.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1