Reizen: de kosten voor je vertrek

Wie denkt alleen maar geld kwijt te zijn tijdens de reis, heeft het mis. Het gaat niet altijd op, maar in veel gevallen geldt hoe verder weg je gaat, hoe meer landen je bezoekt, hoe hoger de kosten (kunnen) zijn. Tijdens je reis zijn er redelijk veel verborgen kosten waar je niet altijd rekening mee houdt als je je budget voor 2 of 3 maanden berekent.
Hieronder een overzicht om toch enigszins rekening mee te houden als je – zeker voor de eerste keer – op reis gaat.

Een backpack
Als je gaat backpacken, naar verschillende bestemmingen en accommodaties dan is veelal een grote rugzak toch wel het meest prettig, oftewel een backpack. Voor de eerste keer op reis? Wat je ook kiest, een backpack of een koffer, aanschaf van een goede kwaliteit koffer/rugzak is een must! Iets om zeker niet op te besparen. Ik koop ze altijd bij Bever. De allereerste keer dat ik naar Azië ging, kocht ik een Deuter backpack, speciaal voor vrouwen. Geen idee hoe duur deze was, maar gezien de prijzen minimaal 100 euro. Voor mijn Azië reis in 2017 kocht ik een Osprey Nebula gekocht van 94,95 euro. Dat is goedkoop voor een rugzak. De reden waarom deze goedkoop was, is omdat het eigenlijk een grote dag-rugzak van 34 liter is. Maar voor mij prima, ik wil zo licht mogelijk reizen. En ik ben klein. Hoe groter je bent, hoe groter je kleding en over het algemeen hebben mannen toch wel een grotere uitvoering.
Maar dan heb je nog maar 1 grote rugzak, de meeste reizen met een backpack plus een ‘gewone’ rugzak of tas, ikzelf ook.

Vaccinaties
Iets wat in veel gevallen moet, vaccinaties. In veel werelddelen zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika heb je op z’n minst DTP en Hepatitis A nodig. DTP is 25 euro per stuk (soms heb je een serie van 3 nodig), Hepatitis A kost 45 euro. Consult is 22 euro, administratiekosten 8 euro. Tegenwoordig is een Malaria-noodkit nodig, je krijgt een recept mee dat 12,50 euro kost. De medicijnen zelf zijn 39,50 als je ze bij de apotheek ophaalt. In totaal ben je nu dus al 152 euro kwijt. Hierbij zijn de kosten van eventuele vaccinaties als Gele koorts, Buiktyfus, Rabiës of Hepatitis B niet meegerekend. Deze zijn afhankelijk van de gebieden die je gaat bezoeken tijdens je reis of de activiteiten die je gaat ondernemen. Voor een volledig overzicht van alle kosten, zie bijvoorbeeld het prijzenoverzicht van de GGD Haaglanden. Het ligt aan je ziekenfonds of en wat er eventueel vergoed wordt aan vaccinaties.Reisverzekering
Voor degene die geen doorlopende reisverzekering hebben, is het wel verstandig om een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het geeft een prettig gevoel dat als er iets gebeurd, je verzekerd bent voor eventuele onkosten.
Een eenmalige kortlopende reisverzekering is al snel tussen de 1,00-1,50 euro per dag. Lijkt niet veel, maar als je 3 maanden op reis gaat, telt het al snel op. En dan hebben we het hier over een simpele basisverzekering.

Visum
Met een Europees paspoort kun je gelukkig heel veel landen ‘gratis’ in, al dan niet met een ‘visa on arrival’. Maar ook voor Europese paspoorthouders geldt dat er een aantal landen zijn waar we moeten betalen om binnen te mogen, ook voor het ‘visa on arrival’. Dat kan variëren van 15 euro tot wel 200 euro. Mijn visum voor China voor 30 dagen was bijvoorbeeld 176 euro, inclusief alle verzend en administratiekosten. De prijzen kunnen bij verschillende aanbieders iets anders zijn, maar goedkoop is het niet.

Kleding en schoenen
In veel gevallen voldoet je ‘gewone’ (zomer)kleding, maar in sommige gevallen is het toch wel prettig om ‘speciale’ kleding te kopen. Denk bijvoorbeeld aan kleding die gemaakt is voor tropische klimaat. Ikzelf ben dol op mijn capri-broek, een praktische, dunne broek gekocht met extra zakken. De tweede die ik tot nu toe heb gekocht.
Mijn zomerse wandel-reisschoenen koop ik ook altijd bij Bever, meestal Teva. Deze zijn overigens bij verschillende winkels te koop. Stevige grip, gaat zeker niet zomaar kapot. Ik kan er rotsen mee beklimmen, urenlang op wandelen, ga er mee in zee (spoel ze daarna wel af) en draag ze op reis bijna elke dag. Daarnaast neem ik altijd mijn goede sportschoenen mee, meestal Asics.

Elektronica
Heel veel kan met je telefoon, maar misschien wil je toch nog een aparte videocamera, of lichte laptop om mee te nemen. Zelf kan ik niet zonder mijn Samsung Galaxy Tab. Ik doe hier alles mee; bestel vliegtickets onderweg, houd mijn blog bij, kijk You Tube filmpjes, heb er boeken op staan en of lees E-books via mijn Kindle, heb er series en films opstaan. Zelden ga ik naar een internetcafé.

Amerikaanse Dollars kopen
In het grootste deel van de wereld zijn dollars zeer welkom. In veel landen kun je er ook gewoon mee betalen en krijg je bijvoorbeeld als wisselgeld de lokale munt terug. Visa wordt ook vaak in dollars betaald. Het is dus handig om – afhankelijk van bestemming – minimaal 100 dollar te kopen bij bijvoorbeeld GWK.

Overige
Denk aan (je eerste flesje) zonnebrandcrème, hoewel je dat ook op reis kunt kopen. Of waterdichte tasjes, heel handig als je alleen bent en de zee in wilt.
Packing-cubes zijn ook praktisch, evenals een sneldrogende, extra dunne handdoek. Vanzelfsprekend kun je je reisbenodigdheden nog uitbreiden met een kleine zaklamp of hoofdlamp, speciale anti-diefstal tasjes en slotjes, speciale sokken of ondergoed, water-zuiveringsbenodigdheden, opladers, powerbanks (heel handig voor onderweg!), anti-muggen producten (heel belangrijk) en nog honderd-en-één andere dingen.

De grootste kostenpost
En in veel gevallen is de grootste kostenpost, de vaste lasten thuis. Denk aan je huur of hypotheek, je gas/water/licht en je internet/tv/telefoon abonnement. Dit alles gaat alle maanden dat je weg bent, gewoon door. Je zou er aan kunnen denken om je woning onder te verhuren, zo worden je vaste lasten vergoed.No comments yet.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1