Ik lees niets meer…waar ben je?

Deze vraag stelde iemand mij een tijdje geleden. Ze had al lang niets meer gelezen en waar ik nu ben. Nou, ik ben gewoon in Nederland en heb de afgelopen maanden niet zoveel spannends meegemaakt. Nou ja, behalve dan een paar dagen Oslo, zoveel mogelijk strand en nieuwe plannen voor een volgende reis en volgende sabbatical, is het verder gewoon niet zo spannend.

Dag zomer

Bleh, de zomer is voorbij en het weer wordt/is weer kouder….. Elke keer dat het echt warm was (dus 25+), zat ik op het strand en in de zee. Geen urenlang bakken in de zon, gewoon even in het water, terrasje doen, beetje kletsen en zonnen en weer naar huis. Dan heb ik echt even het reisgevoel!
Ook op het werk is de zomer weer voorbij, wat betekent dat alles weer gewoon lekker loopt. Binnenkort begint een nieuwe collega, wat betekent dat ik binnenkort 4 dagen ga werken. Jazeker, 1 dag langer vrij. Als je 5 dagen werkt ben je vaak moe op zaterdag en zijn er van die moetjes die je dan in het weekend moet doen als je vrij bent. En dan is het alweer maandag. En nu ben ik straks maandag vrij! Het wordt een stuk makkelijker om naar mijn ouders te gaan en tegelijkertijd nog een weekend vrij te hebben. Ik lees en hoor weleens dat mensen in het weekend zo moe zijn of niet meer bij kunnen tanken omdat het weekend te kort is. Dan ben je dus moe wanneer je vrij bent en bezig met moetjes en doordeweeks hele dagen van huis omdat je werkt en in veel gevallen hele dagen binnen zit. Tja, het blijft soms apart hoe we ons leven indelen….
Nu de zomer voorbij is, beginnen ook weer de scholen. Voor de zomer heb ik mij opgegeven voor een coachingstraject van ROC Mondriaan waar ik samen met een paar studenten ga werken aan hun hulpvraag. Ben benieuwd of er een match uitkomt! Lijkt mij ook een nuttige besteding van mijn vrije dag.

De volgende reis
Ik was van plan – zoals bijna elk jaar – om in de herfst nog even naar de zon te gaan en in januari weer. In januari wil ik nog steeds naar de zon, waarschijnlijk de Zuid-Amerikaanse zon. Of toch een andere zon, zolang het maar zon is. Wil ook niet teveel weken weg zijn, aangezien ik door het jaar heen nog weg wil. Maar in november neig ik steeds meer naar Berlijn. In Berlijn vind ik weliswaar geen zon, maar wel vrijheid. Mijn jaarlijkse pelgrimstocht, zonder regels, waar iedereen mag zijn en niemand oordeelt en waar ik altijd zo gelukkig ben. Ik ben er in het voorjaar al geweest, maar wil er weer naartoe. Gewoon met mijn vrienden daar, rondstruinen door de stad, dingen doen en zien die ik nog niet heb gedaan (wat er steeds minder worden aangezien ik er zo vaak kom…), doen wat ik wil zonder dingen te moeten en gewoon chillen. Ik vind het altijd leuk om tussen mensen te zijn die een heel ander leven leiden of compleet andere hobbies hebben dan kaarten maken en wandelen. Dus ik denk dat ik mijn vriendin daar maar eens een appje ga sturen…

Vanlife!
De reden waarom ik niet meteen al mijn weken in 1 vakantei wil opmaken: vanlife! Reizen en leven in een mini-van. Of (grote) auto of bestelbus. Misschien ken je die youtube filmpjes wel van mensen die in een campervan, bus, auto of RV leven nadat ze hun vehicel helemaal omgevormd hebben tot woon-mobiel. Ikzelf neig wat meer naar een bestelbus, dus niet zo’n grote witte bus die je vaak ziet rondrijden. Zo groot vind ik een beetje eng.
Er zijn helaas mensen die genoodzaakt zijn om in hun auto te wonen omdat ze hun huis en baan zijn kwijtgeraakt, niet omdat ze ervoor kiezen. Op YouTube zijn er net zoveel filmpjes te zien van deze mensen als van mensen die ervoor kiezen om in hun mobiele woning te leven. De mensen die er wel voor kiezen willen vaak vrijheid, rondreizen, minimalistisch leven, hun geld niet uitgeven aan huur of hypotheek, een kleinere voetafdruk achterlaten (op de diesel na dan), willen avontuur en ontdekken. Nu moet ik zeggen dat ik mijn woning niet wil inruilen voor een bus (nog niet…), maar een paar maanden door Europa reizen lijkt me echt wel cool. Het liefst met Toby, maar hij blijft toch liever thuis in zijn eigen vertrouwde omgeving. We hebben het erover gehad, maar hij is al oud en vindt dat ik dan maar een hond had moeten nemen. Als ik een filmpje laat zien van iemand die met een kat reist, kijkt hij weg…
Dus mijn idee is om ergens volgend jaar een auto of busje te kopen, om te bouwen en in de zomer het twee weken uit te proberen, bijvoorbeeld in Zweden ofzo of Noorwegen samen met Hibo en als het bevalt, het jaar erop tijdens mijn lange sabbatical een beetje hobo-en en rondzwerven door Europa. Geen half jaar lang, maar bijvoorbeeld een paar maanden hier en dan een paar weken daar… zoiets. En als het mij niet bevalt verkoop ik hem gewoon weer, al dan niet meteen na de zomer 😊.
Ik wandel regelmatig, bijvoorbeeld naar mijn werk en terwijl ik mijn podcasts over vanlife en nomaad spelen beluister kijk ik dus altijd naar auto’s. Een bestelbus zoals een Berlingo, Transit of Caddy zijn wel ok. Doblo ook. Er moet een achterraam in, want ik moet wel in de achteruit spiegel kunnen kijken. Soms ga ik er naast staan om te kijken of het dak boven mij komt. Nu is dat al snel het geval, maar het moet gewoon wel een beetje hoog zijn. Ik weet nog steeds niet of ik er helemaal in kan liggen, maar om nu op de stoep naast de bus te gaan liggen gaat zelfs mij nog iets te ver. Soms denk ik ook aan een stationcar, maar die is weer zo lang en laag. Maar goed, ik heb nog even, autoscout24.nl staat voortaan in mijn favorieten.

Mocht je je afvragen wat dat nu is dat vanlife, zie hier twee dames die hetzelfde doen:

Susi Cruz en
Hobo Ahle

En één van de meeste bekende channels op YouTube, Cheap RV Living

En tussen het reizen door?
Laatst had ik het met iemand over het leven tussen de reizen door. Dat ook dat gewoon interessant genoeg moet zijn aangezien ik toch ook een thuisbasis wil houden en werken met mensen om mij heen toch ook leuk vindt. Is het erg als je van reis naar reis leeft of van sabbatical naar sabbatical? Nee, behalve als je er last van hebt. Maar het kan geen kwaad om het dagelijkse leven zo prettig mogelijk te maken. Ik zoek de momentjes op het strand, heb straks weer een vrijwilligersproject, heb mijn vrienden, zoek de uitdaging in het werk, zou wat meer kunnen schrijven en knutselen en zo heel erg af en toe een date. De laatste keer was met een jongedame uit Duitsland die nu een jaar in Den Haag woont en dolgraag een paar maanden wil reizen. Het liefst wil ze eigenlijk helemaal off the grid wonen, weg van haar werk, haar dure appartement in een van de beste wijken van Den Haag en haar kantoorbaan. Ze vindt het allemaal zo benauwend dat dit dan de rest van je leven is. Dan heb je een date met mij wat betekent dat je de week erop je gesprek met je leidinggevende aangaat voor 2 of 3 maanden onbetaald verlof!

Verder geloof ik ook dat het niet erg is om je soms oncomfortabel te voelen. Juist dan weet je wat je mist, wat je wilt en belangrijk vindt. Hoewel ik soms mijn vrijheid mis, kijk ik naar de positieve kanten van mijn leven nu. Dat het leven nu ook makkelijk is; ik weet waar ik aan toe ben, hoe mijn dagen eruit zien en elke maand komt er salaris binnen. Ik mag het allemaal maar stom vinden om met mijn financiën bezig te zijn, maar het is wel nodig om mijn leven te leiden zoals ik wil. En dat ik elke maand salaris krijg, betekent dat ik nu ook wat meer financiële plannetjes kan maken. En tja, tegenover al die zekerheid en dat leuke salaris en al die secundaire arbeidsvoorwaarden die het leven zo prettig maken, staat nu eenmaal een soort van dagelijks ritme dat week in week uit hetzelfde is, een groot gebouw met 4 muren en een plafond in een omgeving met eigen regels en een eigen cultuur en mensen die zeggen wat je moet doen. En waar ik ook heb gewerkt, volgens mij heb ik nog nooit ergens gewerkt waar geen reorganisatie, organisatieverandering of herschikking gaande was, net geweest of aankomend was. Tja, zo gaan die dingen…

No comments yet.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1