Hong Kong: leuk als tussenstop

Mocht je tijdens het lezen denken ‘dit lijkt op Singapore’ of ‘wat heeft ze toch tegen steden?’, deels is dat waar. Mijn 4 nachten 5 dagen in Hong Kong waren vooral leuk omdat ik niet alleen was, maar met Dave. Hoewel ik toch redelijk veel grote Aziatische steden heb gezien, evenals hoogbouw, kreeg ik in Hong Kong toch echt wel een overload aan hoogbouw. Het gaf mij enigszins een opgesloten gevoel en in combinatie met de uitlaatgassen een niet echt gezond gevoel. En ja, de gastvrijheid liet wel wat te wensen over.

Het is druk…
Ik kwam aan op het vliegveld en moest nog even wachten op Dave. Terwijl ik daar zat te wachten kwam de ene groep na de andere groep Chinese toeristen. We hebben het niet over tientallen, maar over honderden tegelijk die voorbij kwamen. Ik dacht nog, ‘gaan zij serieus allemaal naar Hong Kong?’.
Met ongeveer 7.5 miljoen Chinezen is Hong Kong een van de meest dichtbevolkte regio’s in de wereld. En waar moeten deze mensen allemaal blijven op dat kleine stukje land? In flats, hele hoge flats. Sommige erg mooi en indrukwekkend, met name de kantoorgebouwen, andere slecht onderhouden en grauw. Ik stelde me voor hoe het moet zijn om in zo’n ongelooflijk hoge flat te wonen met honderden anderen, flats die er bijna allemaal hetzelfde uitzien, zo hoog. Hoe groot zou de woning zijn? Hoe duur? Wat als de lift het niet doet? Nee, van de gedachte werd ik niet zo blij.

Niet zo vriendelijk
Het contrast als het gaat om vriendelijkheid en service-gericht zijn, kon niet groter. Ik kwam net uit het “Land van de glimlach”, Thailand. Waar mensen dus daadwerkelijk veel glimlachen, makkelijk een praatje maken en waar het over het algemeen lekker relaxed is.
In Hong Kong is dit niet het geval. Alles gaat er snel, mensen hebben het druk. Ik heb mij ook laten vertellen dat de reden waarom de mensen in Hong Kong zo star zijn en niet vriendelijk, dat het komt door China. Ze voelen zich onderdrukt door de druk die China voert op Hong Kong. Sinds 1 juli 1997 is Hong Kong weer onderdeel van China. Tot 2047 wordt het één land, twee systemen-model aangehouden. Velen vragen zich af of het niet al veel eerder één China wordt. De invloed van China wordt steeds groter.
Door het twee systemen-model heb je in Hong Kong dus gewoon je gmail, google, facebook en kun je ongestoord alles op internet vinden en kun je vrij leven. In China is dit niet het geval, de staat controleert alles. De vrijheden die de mensen nu hebben, zullen ze in één China niet meer hebben. Tja, ik kan mij voorstellen dat je bij dat vooruitzicht er soms letterlijk onder gebukt gaat.

Weg uit de stad
Is het allemaal kommer en kwel? Gelukkig niet. Dave en ik zijn ook gewoon buiten de drukte en de stad ons vertier gaan zoeken! Zo zijn we o.a. naar Lantau geweest en we hebben een walking trail gedaan in Wan Chai.

Op het eiland Lantau zijn we naar een klein vissersdorpje geweest genaamd Tai O, met huizen op palen, in het water. In het dorpje en in de omgeving ben je weg uit de drukte, in de natuur en omringd met water.

Vanuit het dorpje kun je makkelijk naar de Big Buddha die ook echt heel big is. Ook deze omgeving is groen en relaxed. Als je helemaal bovenop de Big Buddha aankomt, heb je heel mooi uitzicht. En beneden op de grond lopen nog een stel koeien en stieren wild in het rond. Ze liggen er zo relaxed bij dat je er selfies bij kunt maken ?.

Gelukkig kun je ook in de stad, weg uit de stad, simpelweg door de hoogte op te zoeken. Nou, dat hebben Dave en ik gedaan! Om hoog boven de stad te komen moet je dus omhoog lopen, soms heel stijl omhoog lopen. En heel lang omhoog lopen. En als het warm is, kun je jezelf als je bovenkomt uitknijpen. Maar…de rust en het uitzicht is het waard. Vanzelfsprekend zie je overal hoogbouw, want een foto maken zonder hoge flats of kantoren is bijna niet mogelijk.

Wil je niet klimmen maar toch wat groen en rust hebben, dan kun je altijd nog naar een van de parken, tuinen of tempels gaan in de stad.

Chi Lin Nunnery

Nan Lian Garden

Wong Tai Sin Tempel (hier vind je ook heel veel handlezers)

Hong Kong Park

Paardenraces
Waar het ook erg prettig vertoeven is, vooral binnen in de airco, is bij de paardenraces. Dave en ik waren bij de Hong Kong Jockey Club Happy Valley. We hadden zelfs geld ingezet op een aantal paarden. Op een groot scherm zagen we de paarden en de jockeys zich al voorbereiden. Helaas bleef het daarbij….op een groot scherm. De wedstrijden zelf werden elders gehouden in Hong Kong, wij zagen de races alleen op scherm. Maar toch was het heel spannend. Ik kan mij helemaal voorstellen waarom het zo verslavend is dat wedden op paarden!

Er is vast meer
Toegeven, dat het mijn stad niet is, wil niet zeggen dat er niet voor iedereen wel iets is. Zo zijn er redelijk veel walking trails, ook in de natuur. Shop liefhebbers kunnen hun hart ophalen. En als je de smog geen probleem vindt, dan kun je uren en uren door stad wandelen en genieten van het uitzicht over de haven tijdens de lichtshow waar de geur van uitlaatgassen nog erger is.
Er zijn leuke lokale restaurantjes en winkeltjes, maar ook grote shopping malls waar je kunt winkelen in airco zonder uitlaatgassen. Er zijn interessante musea en andere bezienswaardigheden.
Voor mij was het gewoon niet de stad. Bij Dave eindigt Hong Kong toch ook zeker niet op nummer 1 en hij vindt steden juist leuk. Kortom, we waren blij dat we elkaar hadden! Solo reizen is leuk, maar als je ergens bent waar je je niet helemaal thuis voelt, dan is het prettig om met iemand anders te zijn. Tja, zo is het dan ook wel weer.

4 Responses to “Hong Kong: leuk als tussenstop”

 1. Ingrid Bres schreef:

  Ha liefie, dank voor je mail, de fototentoonstelling was al weer, misschien kan je nog aan de catalogus komen. Heel boeiend en mooi werk om kennis van te nemen. Naast artistiek ook met veel inleving in het onderwerp “leven in de grote aziatische steden”. Fotograaf met een invoelend oog! tot spoedig,

  Lieve groet, Ingrid

 2. Ingrid Bres schreef:

  Super leuke portret foto van jou en de koe!

  Groetjes, Ingrid

 3. Ingrid Bres schreef:

  Ha die Diana, wat leuk om weer van je te horen, ondanks dat Hongkong een betonnen jungle is, ben je er goed in geslaagd om er het beste uit te halen, lees ik.. Weer heel mooie foto’s ook! En ‘s avonds met het schijnsel van de stadslichten op het water wordt zelfs die jungle een beetje sprookjesachtig. Goed dat je daar samen met je vriend was, ik kan me goed voorstellen dat zo’n stad met veel betongeweld nogal op je af komt, die afmetingen, zoveel steen dicht op elkaar, het gebrek aan menselijke maten geven een vervreemdend effect. Ik denk dat niemand dat echt fijn vind. Heb je de fototentoonstelling” Life in Cities” van Michael Wolf nog gezien in het Fotomuseum? Hij fotografeert in de grote Aziatische steden. Hij wist deze vreemde schoonheid goed over te brengen samen met de rauwe werkelijkheid van het dagelijks leven daar. Ik was er zelf even tussenuit, na lang doorwerken hier maar volg nu je berichten weer graag, veel liefs! Ingrid

  • Diana van Ringelenstein schreef:

   Ha Ingrid!
   Wat een goed idee die fototentoonstelling. Ik vind dat wel interessant, zeker omdat ik er zelf nog weleens ben ;).

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1