Reizen: hoe betaal ik dat nou allemaal? 

Begin 2019 ga ik er weer 3 maanden vandoor. 1 maand betaald verlof, de rest onbetaald. En het is niet alsof ik in 2018 niet weg ben geweest: Indonesië, Thailand, Hong Kong, Berlijn, Eiffelgebergte en Spanje. Hoe betalen we dat nu allemaal? Eigenlijk is het heel simpel: ik werk en ik spaar. Ik werk, ik spaar, ik reis. En naast het reizen ga ik uit eten, naar de bios, doe ik boodschappen zonder al te veel op de prijs te letten en als er iets in huis kapot gaat, kan ik het meteen vervangen. Ook al vind ik mijn werk ontzettend belangrijk en snap ik ook niet waarom ik niet meer verdien, ik verdien zeker niet slecht. Maar als rechterhand van een directeur-generaal is en blijft het gewoon een modaal inkomen. En ook ik kan mijn euro’s maar 1 x uitgeven.
Hoe kan ik dan toch leven zoals ik leef? En hoe kun jij het ook? Wie denkt dat ik het financieel altijd zo prettig heb gehad, heeft het mis. Ik was ook een van die mensen die een woning kocht met nieuwe spullen, zonder daar voldoende geld voor te hebben, met een salaris heel wat lager dan ik nu verdien. Ik weet niet hoe het is om honger te lijden, maar wel hoe het is om je financieel gevangen te voelen en schulden te hebben. Voor mijn eerste lange reis heb ik zelfs een kamer in mijn vorige woning onderverhuurd. De financiële lasten van toen, waren een van de grootste reden waarom ik in 2017 mijn woning heb verkocht en een goedkopere/kleinere woning heb teruggekocht.

Doelen en prioriteiten stellen
Wat wil je? Wat vind je het meest belangrijk? Waar wil je geld aan besteden? Als reizen net zo belangrijk is als een bijvoorbeeld (sparen voor) nieuwe meubels of uitgaan, dan moet ergens een offer worden gebracht. Of niet, maar je kunt je euro maar 1 keer uitgeven. Als een reis, of lange reis van een aantal maanden, prioriteit heeft, dan maakt dat het sparen ook een stuk makkelijker. Ik woon in een prima woning, in een prima wijk, maar voor het oog zou er nog wel wat aan mijn woning gedaan kunnen worden. Echter, ik heb geen last van mijn deuren die er niet uitzien, of mijn oude keuken. Of hier en daar een leiding die over het plafond loopt. In het kader van je ‘je kunt niet alles hebben’, geef ik mijn geld liever uit aan een vliegticket.

Sparen
Het klinkt zo simpel, maar dat is eigenlijk hoe de meeste mensen een paar maanden of langer weg kunnen blijven om te reizen: sparen. Of je nu veel of weinig verdient, alleen gaat reizen of met je gezin, over het algemeen begint het met sparen. Er vanuit gaande dat de meeste mensen niet zomaar een erfenis krijgen of 10 duizend euro van hun ouders krijgen om een wereldreis te maken. De een doet er langer over om te sparen dan de ander, maar dit is wel waar het mee begint. Zodra je doelen duidelijk zijn, weet je waarvoor je spaart en waarom je je geld aan bepaalde zaken NIET uitgeeft. Dat truitje van 20 euro kopen of een nacht (al dan niet met ontbijt) accommodatie in Zuid-Oost Azië?

Je budget
Hoe meer je reist en leeft als een local, hoe goedkoper je uit bent. Als het gemiddelde loon in een land 300 euro per maand is, kun je wel nagaan dat je elke dag voor een paar euro kunt eten en drinken. Zoek daarbij de prijzen van het soort accommodatie dat je wilt hebben en je kunt wel uitrekenen hoeveel je ongeveer per dag nodig hebt in het land van bestemming.Tel hier en daar nog wat extra op voor een excursie, souvenir of entreegelden en je hebt een gemiddeld budget. Weet je meteen hoe lang je moet sparen.
Tijdens mijn reis in 2017 heb ik zo’n 5500 euro uitgegeven, inclusief vluchten. Dit is vanzelfsprekend exclusief de vaste lasten die thuis doorgaan. Mijn budget voor die 3 maanden, inclusief vaste lasten, was 9000 euro. Ik ben heel goed uitgekomen, had zelfs nog geld over. 

Wat voor reiziger ben je?
Ben je een backpacker, een flashpacker of houd je van luxe resorts en dure hotels? Vanzelfsprekend spendeer je minder geld aan een hostel dan een hotel. Vind je het prima om met openbaar vervoer te reizen of reis je liever in een taxi? Houd je van georganiseerde reizen en tours of doe je alles zelf? Wat je ook kiest, het is van invloed op je budget.

Hoe lang wil ik reizen?
Over het algemeen geldt, hoe langer je weggaat, hoe meergeld je kwijt bent. Of je nu voor 30 nachten accommodatie moet betalen, of voor90 nachten, dat scheelt nogal wat. Of je nu 30 dagen of 90 dagen eten moet betalen, het is toch een flink verschil. 90 dagen lang in dure restaurants eten, maakt een aanslag op je budget. 90 dagen in lokale restaurants eten of op markten, maakt het veel betaalbaarder.

Dus zo doe ik het!
Ik werk en ik spaar, zo simpel is het. Er is een periode geweest in mijn vorige woning dat ik zelfs nog een kamer onderverhuurde. Ik gaf zo min mogelijk geld uit, verkocht hier en daar wat spullen online en spaarde zoveel als ik kon. En heel belangrijk, ik kocht veel minder! Je moet er iets voor over hebben, het komt niet zomaar aanwaaien. Zie hier mijn tips om zoveel mogelijk te sparen.

Sinds mijn laatste lange reis ben ik wat meer gaan verdienen en zijn mijn vaste lasten lager geworden, dus sparen gaat makkelijker en tussendoor ga ik uit eten en koop ik wat ik wil. Ik probeer zo minimalistisch mogelijk te leven als het gaat om ‘spullen’, dus veel koop ik niet. Hoe minderspullen je hebt, hoe vrijer je bent. Uiteindelijk gaat nog altijd het meeste geld naar het reizen.
En als ik op reis ben stel ik ook prioriteiten;ervaringen mogen geld kosten, accommodatie mag simpel. Oftewel, aan tours en trips en ‘dingen doen’ geef ik meer geld uit dan aan een bed om op te slapen.

Hieronder nog een paar voorbeelden van mensen en hun zij hun wereldreis bij elkaar spaarde.

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1