Het is weer voorbij die mooie zomer…

Die zomer die al begon in mei. Ik dacht dat er geen einde aan zou komen, maar voor je het weet is de zomer alweer voorbij. Wat heb ik toch geboft met het mooie weer de afgelopen maanden. Twee korte tripjes naar Duitsland gemaakt, af en toe naar het strand geweest en half augustus ook nog eens goed nieuws voor wat betreft mijn moeder; ze is nog steeds kankervrij. Dit goede nieuws kregen we na een aantal gezellige dagen in het Eiffel gebied in Duitsland, zo rondom de Moezel. Een prachtig gebied!
En nu lijkt het alsof de zomer en de vakantie alweer voorbij zijn….

Selfie!

I love Berlin
Deze zomer weer in mijn favoriete stad geweest, Berlijn. Zoals ik al eerder schreef, in Berlijn kom ik helemaal tot rust. En dan eigenlijk vooral Kreuzberg.
Het moment dat ik aankom in Berlijn voel ik mij helemaal thuis (op de vliegvelden na dan…). Of het nu komt door de stad of door de mensen? Ik denk beide. Ik ben wel vaker in Duitsland geweest, ook in de kleine schattige dorpjes. Heel mooi allemaal, maar ontzettend aangeharkt, alsof overal een liniaal langs is gelegd. Daar hebben wel meer steden last van…En dat is wat Berlijn niet is, aangeharkt. Het is lekker los en wat alternatief, wat rauwer, ook groen met alle parken en meren en super chill. En ik zie heel veel tattoos in het straatbeeld. Ik val er echt niet op! In de WG (Wohngemeinschaft) van Susan waar ik altijd verblijf werd ook weleens gegrapt dat hun WG uniek is als het gaat om tattoos, niemand daar heeft ze. Wel piercings.
Er zijn veel leuke chille terrasjes waar soms allemaal verschillende soorten stoelen staan, coole graffiti, veel parken en meren, heel internationaal en ongelooflijk divers in alle facetten. Hier zie je wel een beetje straatbeeld van Berlijn.
In de supermarkt kun je geholpen worden door mensen met tattoos, piercings of een hanenkam. In reclames zie je niet alleen maar nette mensen, maar ook punkers en alto’s (voor zover we hen nog zo noemen). Of wat dacht je van de ‘beren’ reclame van het openbaar vervoer, de BVG? De BVG heeft een campagne “Weil wir dich lieben” (omdat wij van u houden) en hebben een toepasselijk filmpje gemaakt met ‘beren’ in lederen outfit. Dan hebben we het niet over echte beren, maar over de subcultuur ‘bears’ binnen de homogemeenschap. Zo vind ik de reclamecampagne van de AOK ook sterk, “Wir wollen Sies o, wie Sie sind”, oftewel “we willen u zo, zoals u bent”.
Mijn vriendin vertelde over haar voormalige baas in haar begintijd in Berlijn; een vrouw, armen vol met tattoos, half kaalgeschoren hoofd, piercings en als tweede baas verantwoordelijk voor zo’n 100 mensen. Het was een confrontatie met haar eigen vooroordelen, want stiekem zou ze zo iemand in Nederland niet in een leidinggevende positie zien en ik in eerste instantie misschien ook niet. Ik heb dit wel vaker gehoord van mensen, in Berlijn is het niet zo raar om mensen die er zo uit zien, in leidinggevende posities te zien. Let wel, ik zeg Berlijn, dus niet de rest van Duitsland.
Wat ook grappig is, als ik dan in de WG van Susan kom, dan kom ik mensen tegen die ook hun baan hebben opgezegd of hun contract niet vernieuwen en omdat ze niet lang genoeg vrij kregen om te gaan reizen. Of gewoon werken voor het geld dat ze nodig hebben plus wat extra en als dat binnen is, andere nuttige dingen met hun tijd doen ipv werken. Genoeg is genoeg en we werken om te leven, te genieten. Lekker doen waar je je gelukkig bij voelt, wat andere er ook van mogen vinden. In Berlijn lijkt alles er wat losser aan toe te gaan, zelfs relaties die ik om mij heen zie zijn losser; van poly tot…nou ja, gewoon open.

Hier wil ik wel wonen in Berlijn.

I am gay – Ook als het gaat om homoseksualiteit, zit je in Berlijn goed. Berlijn is toch wel de gaycapital van Europa. Het percentage homoseksuelen schijnt ook significant hoger te liggen in Berlijn dan elders in Duitsland. Het is niet voor niets dat mensen vanuit heel Europa, zo niet de wereld, naar Berlijn komen omdat ze daar zichzelf kunnen zijn; queer, kink, homoseksueel, biseksueel, trans, alles mag en in alle kleuren van de regenboog.
Alleen in Berlijn heb je het jaarlijkse Folsom festival in september. Het grootste fetish festival van Europa. Alle seksualiteiten zijn welkom, maar de meeste bezoekers zijn homoseksuele mensen. Ik kan mij geen andere plek ter wereld bedenken waar je zoiets kunt houden.

Geld – Berlijn moet Berlijn blijven. Maar ook hier komt het grootkapitaal. Natuurlijk komen veel sociale activiteiten en het ‘losse’ karakter voort uit de armoede die de stad kent, maar een stad voor alleen maar rijke mensen wil je toch ook niet. Huizenprijzen en huurprijzen schieten omhoog, mensen worden hun woningen zo ongeveer uitgepest zodat huiseigenaren en investeerders er nieuwe mensen in kunnen zetten die heel veel meer kunnen en willen betalen. En als het geld nu terug zou vloeien in de stad. Maar nee, er zitten veel buitenlandse investeerders bij die de panden opkopen. Airbnb is heel handig, maar je ziet aan Amsterdam wat het met een stad kan doen. Niet voor niets zijn er weleens demonstraties rondom woning-kwesties.

Chillen – Met Susan heb ik weer van de stad genoten, met een drankje aan de waterkant aan de Spree, in leuke tentjes, naakt aan het meer en in het water en alleen zwervend door de straten Kreuzberg. En discussiërend over hoe de wereld er uit zou zien als de waarde van een persoon afhangt van wat hij of zij voor meerwaarde heeft voor de maatschappij en voor een ander, ipv wat iemand verdient, hoe groot je huis is of in welke schaal je zit. Als het zo zou zijn, zouden leraren, mensen werkzaam in de zorg en welzijn heel wat meer verdienen en waardering krijgen dan nu het geval is. Om mijzelf weer wat nuttiger te voelen en terug te geven aan de maatschappij, ben ik nu taalcoach van een Syrische vrouw. Overigens ook nog heel leuk en gezellig.

Ik zeg altijd dat ik helemaal zen en fris en fruitig terugkom uit Berlijn. Dat is ook wel zo, tegelijkertijd blijf ik een paar weken heimwee hebben dat ik terug wil en dat een paar weken/maanden in Berlijn werken/Duits leren nog niet zo slecht klinkt. Ik roep het al zo lang en doe ik het nog steeds niet, maar vooruit. En vervolgens ben ik alweer in mijn 9-5 leven belandt en hard aan het werk…..en zo af en toe al mijn volgende reis aan het plannen ?. Zo ongeveer een jaar geleden kwam ik aan in Den Haag, na mijn lange reis in Azië. Kan niet geloven dat het alweer een jaar geleden is. Ik las mijn blogpost uit die periode terug. Wat is er eigenlijk van mijn goede voornemens terecht gekomen…?

4 Responses to “Het is weer voorbij die mooie zomer…”

 1. Weer een mooi verhaal Diana en inderdaad hadden wij een prachtige zomer, goed nieuws en een hele fijne tijd aan de Moezel.
  Dank daarvoor.

 2. Lisan schreef:

  Ik dacht dat je in Berlijn het verboden is om woningen / hele appartementen te verhuren via airbnb? 🙂

  • Diana van Ringelenstein schreef:

   Ha Lisan,
   Het is verboden geweest, maar je kunt weer je woning/appartement/kamer verhuren via Airbnb. Er zijn wel regels voor, maar ja….
   Is ook weleens het commentaar geweest. Steden worden steeds strenger enzo en in Berlijn kan het gewoon weer.
   Met je woning verhuren vind ik zelf ook niet heel veel mis, het is alleen zo jammer dat het zo uit de hand loopt in veel steden.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1