8 x zien en doen in Oslo

Deze zomer ben ik een paar dagen naar Oslo geweest. Het leuke van (alleen) reizen is dat je zoveel mensen tegenkomt uit alle uithoeken van de wereld. Zo ook Hibo in Thailand, born and raised in Oslo. Toen we afscheid van elkaar namen in Thailand zei ze dat ik vaker kleine tripjes moest doen en gewoon een lang weekend naar Oslo moest komen. Het is geen ‘goodbye’, gewoon een ‘tot ziens’. En dat was het, een paar maanden later zagen we elkaar weer in Oslo. Ik moet zeggen dat als je in een stad woont, veel steden niet erg speciaal zijn. Oslo is een leuke stad, maar ik denk dat de rest van Noorwegen nog veel mooier is. Maar het was gewoon een superleuke trip omdat ik samen met Hibo was en ook nog eens een local guide had. En ze had ook meteen een idee voor de volgende keer, dan gaan we gewoon rondreizen in de rest van Noorwegen!


1. Vigelandpark

Een van de bekendste trekpleisters van Oslo, het Vigelandpark met meer dan 200 naakte en zeer aparte beelden. Je vindt er o.a. het 17 meter hoge Monolitten beeld, waar 121 beelden uit één brok steen zijn gebeeldhouwd. Alle beelden in het park zijn gemaakt door Gustav Vigeland.
Zeker als het mooi weer is het een super chill park om doorheen te struinen en gewoon lekker te chillen op het gras.

2. Operahuis
Het Operahuis huisvest sinds 2008 het Noors Nationaal Opera en Ballet. Je kunt er naar binnen, maar vooral van buiten is het een must om het te bezoeken. En met van buiten bedoel ik boven op het dak. Je kunt helemaal naar boven lopen en een heel stuk over Oslo uitkijken. Of gewoon lekker relaxen op het dak.


3. Stadhuis van Oslo (Radhuset)

Het is in dit gebouw waar elk jaar de ceremonie wordt gehouden voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede. Je kunt hier een gratis rondleiding krijgen waarin wordt verteld over de geschiedenis van het gebouw en de Nobelprijs. Erg mooi gebouw en zeker de moeite waard! Om het stadhuis vind je leuke terrasjes en het is op loopafstand van de haven.

4. Nobel Peace Center
Het museum over de Nobel Prijs van de Vrede. De tentoonstellingen die er nu zijn, gaan over klimaatverandering en over de Nobelprijswinnaars Dennis Mukwege en Nadia Murad Basee die zich hebben ingezet tegen het gebruik om seksueel geweld als wapen in te zetten. Een heel aangrijpende tentoonstelling.

5. Botanische tuin en park
In het park waar je de botanische tuin vindt, vind je ook het Natuurhistorisch museum en de Vikingen tuin waar een groot schip staat met alles over de tijd van de Vikingen. Soort van klein openlucht museum. Het Natuurhistorisch museum is heel leuk en mooi opgezet. Zeker ook erg leuk en leerzaam voor kinderen.
De rest van het park is heuvelachtig en leuk om te zonnen of een drankje te doen bij het restaurantje middenin het park.

6. Munch Museum en Toyenpark
Tegen het Toyenpark aan vind je het Much Museum over de bekende Noorse schilder Edvard Munch. Niet al te groot museum, gewoon precies goed om door te struinen en de films over zijn leven en werk te zien. Als het mooi weer is kun je net als heel veel andere lekker chillen op het gras. Al dan niet in je bikini, het is heel normaal om gewoon in je zwemkleding in het park te zonnen.


7. Norske vafler met brunost eten

Oftewel Noorse wafel met bruine kaas. Echt superlekker! Je kunt ze o.a. krijgen bij Haralds Vaffel. De wafel is redelijk dun, met bruine kaas, iets van jam en room. Jammie!

8. Wandelen
Wat is er nu leuker dan gewoon een beetje rondstruinen door de stad en gewoon zien waar je terecht komt? Oslo heeft leuke wijken en is goed te bewandelen. Zeker de wijk rondom de haven is erg mooi om te zien, beetje struinen over de boulevard en als het mooi weer is kun je daar zelfs in zee zwemmen.
In het centrum van Oslo is het grote winkelgebied, maar je vind er ook het regeringsgebouw en de paleis van de Koning. En een grote fontein, waar ook hier geldt, als het mooi weer is kun je er gewoon in gaan zwemmen!Transport van, naar en in Oslo

Vanaf het vliegveld is het heel makkelijk om naar Oslo te komen. De goedkoopste manier is om de gewone trein te nemen, de NSB trein vanaf het vliegveld. Ongeveer elke 20 minuten rijdt er een trein naar Oslo voor 101 NOK en doet er ongeveer 25 minuten over.
Er rijdt ook een Flytoget trein, de Airport Express trein. Deze kost 190 NOK en doet er 3-5 minuten korter over. Geen idee waarom je deze zou nemen, hoogstens als je niet 20 minuten wilt wachten maar 10…
Er rijden ook bussen, maar deze doen er zo’n 45 minuten over en kosten 169 NOK.

In Oslo rijden bussen maar er is ook een metro.
Wat je ook in Oslo ziet, zijn de elektrische steps. Deze staan door de hele stad verspreid en kun je via een app gebruiken om je te verplaatsen van A naar B. Als je het niet gewend bent, wees voorzichtig!

Cashless society
Ik heb geen enkele keer geld hoeven te pinnen. Ik zocht pinautomaten op het treinstation, maar kon deze niet vinden. Hibo vertelde mij dat ik deze echt niet nodig heb, omdat Noorwegen richting cashless society wil gaan; alles kun je met pin betalen, zelfs het openbaar toilet. En dat klopt, ik heb alles met de pinpas kunnen betalen.

Noorwegen duur?
Vast wel, maar ik heb het niet zo gemerkt. Had een airbnb kamer geboekt voor schappelijke prijs met heel goed bed en fijne locatie. Eten en drinken was nu niet echt veel duurder dan hier in Nederland. Misschien supermarktprijzen ietsjes duurder, maar niet heel erg. Je kunt je reis zo duur maken als je wilt. Musea niet overdreven duur, zelfde als in Nederland. Gewoon een beetje letten op wat je uitgeeft, dan komt het financieel allemaal goed.

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1