Costa Calma: relaxen aan de rustige kust

In Nederland regent het en is het koud. Kortom, het is winter. Mooie tijd om mijn reischeque in te leveren en naar de zon te gaan! Deze reischeque had ik afgelopen zomer gewonnen met het schrijven van deze blog. Ik heb gekozen voor Costa Calma. Costa Calma is een rustige badplaats op het eiland Fuerteventura, het twee na grootste eiland van de Canarische Eilanden. Half februari was het er warm genoeg om zelfs in zee te zwemmen en te zonnen. In de ochtend was er nog weleens bewolking, maar tegen de middag trokken de wolken weg en kwam de zon door. De wind kan in de schaduw, zonder de zon, frisjes aanvoelen. Maar bij een heldere blauwe lucht is het heerlijk! Costa Calma is geen plek waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven of grote shopping centers. Costa Calma is wel een plek waar je kunt relaxen, wandelen, zwemmen en van het weer kunt genieten.

Diana strand costa calma

Wandelen
Bij aankomst leek het vanuit het vliegtuig alsof op heel Fuerteventura geen groen te zien was. Ik zag bijna alleen maar bruine vlakten en bergen. Eenmaal ‘beneden’ aangekomen in Costa Calma viel dit gelukkig mee!

In Costa Calma loopt parallel aan de Av. Jahn Reisen een ruim 2 km lange groenstrook. Je kunt ofwel tussen de bomen lopen of over de aangelegde stoep. Aan de andere kant van de Av. Jahn Reisen liggen de resorts en hotels met daarachter het strand. Een van de reden waarom ik Costa Calma had uitgekozen, was om deze wandelstrook. Als het warm is kun je in de schaduw lopen tussen de bomen en als je meer zon mee wilt meepikken loop je ‘boven’ over de stoep. Een mooi aangelegde wandelroute met bankjes, hier en daar een medewandelaar, hardlopers en dat alles te midden van bomen en planten. Ook kun je ervoor kiezen om langs de resorts te lopen om de kleine shopping centra mee te pikken. Als je nog een andere weg wilt nemen steek je gewoon de weg over en kun je de wandelroute aan de andere kant van de weg lopen; ook hier kun je of tussen de bomen lopen of over een pad. Helemaal aan het einde van de wandelroute kom je aan bij een berg met zand en stenen. Als je naar boven loopt heb je prachtig uitzicht over Costa Calma. Je zou eventueel nog over de berg verder kunnen lopen. Bijna elke dag heb ik wel een van de routes gelopen.

Wandelpad Costa Calma

Wandelpad Costa Calma

 

20160213_102510Uitzicht over Costa Calma

2016-02-14 21.56.11

Kuststrook
Vanuit Costa Calma kun je 24 km lang over het strand lopen richting Morro Jable. Als je wilt. Ik heb het niet gedaan. Ik vond 2 km genoeg. Mooie stranden met hier en daar rotsen in de blauw groene zee. Het is dus zeker geen straf om wel 24 km te lopen.

Costa Calma strandCosta calma strand en zeeUitzicht op zee vanaf costa calma strand

ik op Costa calma strand2016-02-14 18.20.30

Fuerteventura
Costa Calma is een heel rustige plek. Wil je meer nachtleven, winkels en restaurants, dan moet je naar Corralejo gaan. Volgens mij is zelfs Caleta de Fuste vlakbij het vliegveld nog iets drukker. Er zijn daar net ietsjes meer winkels en restaurants.

Gelukkig is er op het eiland zelf nog genoeg te doen. Een dagtour bracht mij o.a. naar Betancuria, de geitenboerderij van Pepe en Isabel, El Cotillo en de zandduinen bij Corralejo.

Iglesia Santa Maria kerk in BetancuriaUitzicht op een groene tuin in BetancuriaDorpskern van Betancuria20160215_115514Uitzicht op de heuvels van BetancuriaUitzicht op de heuvels van Betancuria

Betancuria, de voormalige hoofdstad van Fuerteventura. Betancuria is nu een klein groen dorpje met een paar musea, de Iglesia Santa Maria kerk, een aantal winkels en restaurants. Het uitzicht vanaf de parkeerplaats is echter een van de mooiste bezienswaardigheden!

Op de geitenboerderij van Isabel en PepeDe geitjes kun je vasthoudenUitzicht op de boerderij

Vlakbij het dorp Betancuria ligt de finca van Pepe en Isabel, zij hebben een geitenboerderij waar je lekkere kaas en likeur kunt kopen, maar waar je ook kunt zien hoe het proces van geit tot kaas verloopt. Maar het allerleukste zijn de geiten zelf. Al bij binnenkomst zag ik de kleine geitjes vrij rondlopen. Heel schattig!

Op Fuerteventura kiezen steeds meer mensen voor een geitenboerderij als bron van inkomsten. Tip is om een van de kaassoorten te kopen, deze geitenkazen smaken veel zachter dan veel andere geitenkazen door planten die de geiten op Fuerteventura eten.

Uitzicht op zee vanuit El Cotillo

20160215_150801

Waar je aan de westkust van Fuerteventura de hotels en resorts vindt, vind je aan de oostkust niet zoveel. De zee daar is veel ruiger en de stroming veel sterker, je kunt er op heel veel plekken ook niet zwemmen. Wat je wel kunt doen is El Cotillo bezoeken, een klein vissersdorpje met mooi uitzicht over de oceaan. Let wel op dat je niet van de rotsen afwaait, het kan er echt heel erg hard waaien!

El Jable, oftewel de zandduinen van Corralejowegwaaien op de zandduinen

Waar het ook hard kan waaien, is bij de zandduinen van Corralejo. Ook wel El Jable genoemd. Met een beetje pech word je gewoon gezandstraald. Aan de ene kant uitzicht op zee, aan de andere kant de mooie zandduinen. Nee, dit zand komt niet met vrachtwagens vanuit Afrika, het komt echt uit zee. Als de wind ‘verkeerd’ staat kun je soms niet eens over de wegen rijden, dan komen ze vol met zand te liggen.

Uitzicht op de Afrikaanse MarktAfrikaanse Markt, elke zondag in costa calma

Elke zondag is er een Afrikaanse Markt in Costa Calma. Verwacht geen grote markt waar je uren over rond kunt slenteren, lekker eten of een diversiteit aan producten. Binnen een kwartier heb je het gezien. Er staan vooral Afrikaanse handelaren met tassen, sierraden, zonnebrillen en souvenirs. En dat is het eigenlijk. Ik vond het nogal teleurstellend. Vlakbij de markt is een klein shopping centrum met een supermarkt en eet-en drinkgelegenheid. Ook komt de groene wandelroute uit op de parkeerplaats waar de markt is.

Accommodatie
In Costa Calma vind je vooral grote resorts. Hele grote resorts. Ik vond het erg prima om hier in het laagseizoen te verblijven, maar ik moet er niet aan denken om hier in het hoogseizoen te zitten. Volgens mij krioelt het dan van de mensen. Mijn resort was gewoon een complete woonwijk, zo groot!

Costa Calma is dus een prima plek om gewoon te relaxen, te zonnen, te wandelen, lezen en zwemmen. Heel veel meer buiten de resorts om is er in dit dorpje niet te doen. Als je dus in het laagseizoen gaat en je hebt een beetje pech met het weer en je kunt niet zwemmen of zonnen, dan heb je in 2 dagen het plaatsje wel gezien. Excursie mogelijkheden zijn er echter genoeg en het eiland is zeker de moeite waard om te gaan verkennen. Een auto huren kan ook overal. Veel wegen zijn er niet op Fuerteventura, dus verdwalen zul je niet. Rondrijden door de bergen met je auto en genieten van het prachtige uitzicht is een aanrader. Maar als je bang bent om op smalle wegen door de hoge bergen te rijden, dan zou ik kiezen voor een georganiseerde excursie.

20160213_1025102016-02-15 21.38.55uitzicht op de hoge bergen en diepe dalen tijdens de tour over Fuerteventurauitzicht op de hoge bergen en diepe dalen tijdens de tour over FuerteventuraRustig strand op Costa Calma

2016-02-14 21.56.39

 

 

Ik en het uitzicht vanaf mijn balkon

Save

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1