Fifty Shades of Grey: Bondage in Berlijn

Berlijn vind ik een van de meest prettige steden om naar toe te gaan. Mooie en interessante bezienswaardigheden, relaxte sfeer en veel culturele diversiteit. Maar tijdens mijn derde bezoek vond ik dat ik eens iets anders moest doen. Berlijn heeft namelijk meer dan musea en bezienswaardigheden.

Berlijn staat bekend als een open, tolerante en creatieve stad. De LHBT scene (Lesbisch, Homoseksueel, Bi-seksueel en Transgender) is in Berlijn ontzettend groot; sommige noemen Berlijn dan ook de Gay Capital of Europe. Maar ook de BDSM scene (Bondage, Dominance, Sadism en Masochism) is immens, evenals de Queer BDSM scene. ‘Queer’ is simpel gezegd een verzamelnaam voor alles wat niet hetero-seksueel is. Andere hanteren weer de afkorting LGBTQI (Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender, Queer, Interseksueel), omdat ze zich niet kunnen identificeren met ‘Queer’. Ik gebruik hier ‘Queer’. Al met al, het werd tijd om de BDSM scene eens nader te onderzoeken. Samen met een vriendin heb ik o.a. een bondage workshop gevolgd.

Hoewel er veel kritiek is op de film, mede vanuit de BDSM wereld, heeft de film Fifty Shades of Grey de kijker een heel klein inkijkje gegeven in de wereld van de BDSM. De film heeft BDSM niet al te positief neerzet, maar het onderwerp is ineens enigszins meer bespreekbaar. Waar anders dan in Berlijn kan ik het ‘echte’ BDSM onderzoeken?

Workshop
De bondage workshop waar mijn vriendin en ik naar toe zijn gegaan was met name gericht op beginners. De groep bestond uit zo’n 12-15 mensen. Mijn vriendin en ik waren de enige vrouwen tussen allemaal homoseksuele mannen J. Ik was niet de enige buitenlander, dus er werd met regelmaat het e.e.a. vertaald van het Duits naar het Engels. Met z’n allen zaten we met onze thee of koffie in de hand in een halve kring, met de workshopleider in het midden. De sfeer was erg prettig, ook helemaal niet raar. Iedereen had ‘gewone’ kleding aan, niemand in leren pakjes of bepakt met zwepen. Hoewel het onderwerp van de workshop misschien niet als ‘normaal’ wordt beschouwd, was alles er omheen dat zeker wel. Het was eigenlijk allemaal heel gewoon.

Ik heb uitleg gekregen over de verschillende soorten touwen (en dat deze bij elke doe-het-zelf-zaak zijn te kopen) en heb verschillende soorten knopen leren leggen. Wie denkt dat het een kwestie is van een simpele knoop leggen, heeft het mis. Het werken van touwen kan verheven worden tot een ware kunst.

Surgeon's_knot

Foto: Wikipedia

Verder is veiligheid heel belangrijk. Een verkeerde knoop kan erg vervelende gevolgen hebben. Zeker voor beginners is het raadzaam om workshops te volgen en niet meteen iemand in de touwen hangen, oftewel ‘suspension bondage’. Communicatie is in elke relatie belangrijk, maar bij BDSM is het het belangrijkste wat er is. Voordat je met iemand gaat ‘spelen’, praat je eerst over wat je wel en niet wilt, wat je wel en niet fijn vindt, waar je wel of niet aangeraakt wilt worden, etc. Eerst praten en elkaar leren kennen, daarna mag je met elkaar gaan spelen. Alles wat er tussen twee personen gebeurt, moet met wederzijdse instemming gebeuren. Ook praat je over wat het ‘stop-woord’ wordt; wat zeg je als de ander iets doet wat je niet wilt? Veel mensen gebruiken het ‘stoplicht’. Groen beteken prima, oranje dat je voorzichtig aan moet doen en rood is stop. Het is zelfs zo dat als iemand rood roept, andere mensen die aanwezig zijn moeten kijken of er daadwerkelijk gestopt wordt met spelen. Alles wat er tussen twee spelende mensen gebeurt, is uit vrije wil, hoe abnormaal het ook voor andere mensen mag lijken.

Het oefenen van de knopen werd zowel ‘droog’ gedaan, bij jezelf of bij een ander. Mijn vriendin en ik hebben natuurlijk een keer op elkaar geoefend! Zij is er iets meer bedreven in dan ik, dus ze heeft voor mij een ‘harnas’ gemaakt. Het was alsof ik een hesje aan had, alleen dan van touw. Tussen het oefenen door liep de workshopleider rond om te helpen of om vragen te beantwoorden. Kortom, het kon elke andere workshop zijn; de leerlingen zijn aan het luisteren en aan het oefenen en de leraar loopt rond voor vragen en advies.

touw

Foto: The Seven Summits

Ik vond het fijn om eens iets heel anders te doen, iets waar je in je dagelijkse leven niet eens over praat. Ik vond het fijn om te zien dat de mensen om mij heen niet veel anders waren dan de mensen in mijn dagelijkse leven. Iedereen heeft nu eenmaal een andere seksuele voorkeur. De een houdt van iemand van hetzelfde geslacht, de ander speelt graag met touwen en weer een ander is dol op zwepen of bondage. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen.

Na de workshop konden we nog rondlopen in het pand van zo’n 200 m2. Er waren ruimtes met soort van leren matrassen, sommige hadden haken in het plafond en in het matras, er waren kooien (groot en klein), er stond een bondage stoel, een schommel en nog veel meer. En er was een ruimte waar je gezellig een drankje kon doen aan de bar of aan de tafels.

BDSM scene in Berlijn
Al in de jaren ’20 stond Berlijn bekend om zijn tolerantie van alles wat seksueel ‘anders’ was. Alles kon en alles mocht. Iedereen mocht zichzelf zijn. Het was dé plek waar iedereen openlijk homoseksueel kon zijn en waar je gewoon je leven kon leven. Nog steeds is Berlijn een van de bekendste ‘gay capitals’ ter wereld. Deze documentaire geeft veel informatie over Berlijn in de jaren ’20 en ’30, maar laat ook zien hoe Berlijn de ‘sex capital’ werd en hoe prostitutie floreerde uit noodzaak om te overleven.

Berlijn trekt nog steeds veel creatievelingen en vrijdenkers uit de hele wereld. Het wordt ook wel een van de meest festish-vriendelijke steden van de wereld genoemd. De voormalige burgemeester Klaus Wowereit was altijd trots op de openheid en tolerantie van de stad en heette Folsom in 2005 van harte welkom in de stad. Folsom is een van de grootste BDSM- en fetish feesten van Europa.

De BDSM scene in Berlijn is van ongekende omvang en de Queer BDSM scene wordt door veel mensen die ik heb gesproken als de grootste van Europa gezien. Niet verassend dat in deze scene mensen van over de hele wereld te vinden zijn, sommige wonen en werken al jaren in Berlijn. Ze blijven in Berlijn, omdat eigenlijk nergens anders (ter wereld) de (Queer) BDSM scene zo groot is als in Berlijn. Nergens anders kunnen zij zo open hun leven leiden en zichzelf zijn, als in Berlijn. Anderen komen vanuit de hele wereld met regelmaat naar Berlijn voor feesten en evenementen. Het aanbod in Queer BDSM evenementen, clubs en feesten is ook echt enorm. De vele flyers die ik heb gezien laten vooral zien dat voor homoseksuele mannen met interesse in BDSM er bijna elke avond wel ergens iets te doen is. Voor vrouwen iets minder, maar steeds vaker organiseren de lesbische, biseksuele en transvrouwen hun eigen feesten. Maar een beetje googlen laat zien dat er in deze stad ruimte is voor elke fetish.

Evenementen
Elk jaar worden er twee grote Queer BDSM festivals gehouden in Berlijn waar vanuit de hele wereld mensen op af komen. Folsom is het grootste Queer BDSM event van Europa en vindt elk jaar plaats in september. Dit event duur zo’n 4 dagen met op zaterdag een grote street fair, een markt. Tijdens deze dagen kunnen BDSM- en leerfetisjisten hun hart ophalen. Alle seksuele geaardheden zijn welkom, maar de meeste bezoekers en deelnemers zijn uit de Queer gemeenschap.

Een ander evenement is Easter in Berlin en vindt plaats in april. Dit evenement is een conferentie van 5 dagen waarin alles in het teken staat van ‘kinky’. De laatste jaren speelt alles zich af in 1 gebouw, zowel het ‘spelen’ als het geven en volgen van workshops. Er worden tientallen workshops gegeven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ja, je kunt een workshop volgen waar je leert om beter met je zwepen om te gaan, maar ook waar je kunt praten over relaties en identiteitskwesties en alles rondom veiligheid bij BDSM.

Een groot event voor (met name) heteroseksuele mensen is Xplore. Een driedaags event “on creative sexuality, BDSM, body work, dance, performance and ritual”. Ook hier worden verschillende workshops en demonstraties gegeven over alles wat met seksualiteit te maken heeft.

Related Post

No comments yet.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.

UA-66295536-1