El Nido: een van de mooiste plekken op de Filipijnen…of niet?

In het noorden van Palawan vind je een beetje paradijs op aarde bestaande uit 45 grote en kleine eilanden: El Nido. Hier ga je naartoe voor de mooie stranden, de blauw-groene zee en de natuur. Ik ging er de eerste helft van februari naartoe, het beste seizoen om te gaan (januari/februari). En ik was er zeker niet de enige toerist.

Eiland-hoppen
Dit is waar je voor naar El Nido gaat, de eilanden ontdekken en van de prachtige natuur genieten. Je kunt een van de standaard tours doen, of een privé boot huren of een tour waarbij je ook nog overnacht, al dan niet richting Coron reist.
Er zijn 4 standaard tours, namelijk A, B, C en D. Elke tour heeft een vaste prijs. De meest populaire tours zijn A en C. Zelf heb ik tour C gedaan. Op deze website vind je alle info over de verschillende tours die je kunt doen vanuit El Nido.

Begint El Nido overvol te raken?
Alle foto’s die je ziet op social media over El Nido zijn waar; het is echt schitterend! Ik heb de mooiste karstgebergte gezien, helblauwe zee en geheime stranden achter de rotsformaties. Er is een reden waarom zoveel mensen naar El Nido gaan. Waar El Nido ooit een niet-toeristische plek was, is dit sinds de sluiting van het eiland Boracay zeer zeker niet meer het geval.
Toen ik door de straten liep van El Nido centrum zag ik alleen maar toeristen, veelal Europeanen. En Chinezen. Je ziet hotels, winkels, restaurants en touroperators. Het strand is in de ochtend vol met toeristen want elke ochtend gaan tientallen boten tegelijkertijd uit. Overdag is het redelijk leeg, maar echt in de zee wordt weinig gezwommen want het is discutabel of het nog wel schoon genoeg is om te zwemmen. Ik heb zelf wel een keer een duik genomen. Wel met het idee dat ik zomaar in het riool aan het zwemmen was. Er is namelijk een grens aan wat de plaats aan kan; de rioleringen werken niet zoals in Nederland, ze raken op een gegeven moment gewoon zo vol dat de grond en het zeewater gewoon het riool worden. Er wordt ook gewaarschuwd om je tanden niet te poetsen met het water uit de kraan, omdat het alles behalve schoon is.

En dan de natuur zelf. Elke dag komen duizenden toeristen de eilanden bezoeken en snorkelen. En…wordt er over het koraal gelopen. Er wordt gewaarschuwd om dit niet te doen, maar ja, wie houdt alle duizenden toeristen in de gaten? Ik weet niet hoe het 10 jaar geleden met het koraal was gesteld, maar ik heb mijn zorgen hoe het er over 5 jaar uit ziet. De overheid heeft al maatregelen genomen door een limiet te stellen aan het aantal toeristen per uur dat de verschillende lagoons mogen bezoeken. Verder zijn ze ook streng met betrekking tot gebruik van plastic en zijn alle tours streng gereguleerd. Niemand wil dat net als Boracay, El Nido ‘op slot’ gaat.

El Nido is wat mij betreft geen relaxte vakantiebestemming. Ik dacht van wel en had 5 nachten geboekt. Na 3 nachten vertrok ik richting Port Barton, ik had het wel gezien. Misschien had ik een extra eilandtour kunnen doen of de omgeving van El Nido centrum kunnen ontdekken. Er is namelijk meer dan El Nido centrum. Maar hoe je het ook went of keert, zeker in het hoogseizoen is het heel erg druk. Ik ben een aantal mensen tegengekomen die ook Coron hadden bezocht. Hier is het rustiger en het schijnt ongelooflijk mooi te zijn, zo niet mooier dan El Nido.
Verder heb ik geen last gehad van voedselvergiftiging, terwijl dit heel veel reizigers in El Nido overkomt. Zelf denk ik dat het het water uit de kraan is en niet het voedsel. Mensen die toch hun tanden poetsen met het water uit de kraan.

Moet je El Nido dan maar overslaan?
Nee, ik zeg niet dat je het moet overslaan. Ik zeg wel dat je goed na moet denken of je hier nu langer dan 3 nachten wil blijven als je eigenlijk rust wilt. Misschien als je 2 tours doet, dan zie je vooral de omgeving. Een van de reizigers die ik ontmoette, had een dag een privé tuk-tuk gehuurd en de opdracht gegeven om de stranden te bezoeken die niet-toeristisch zijn. Dat is ook een optie.
Hoewel Palawan bekend staat als een van de mooiste eilanden, er zijn genoeg andere mooie eilanden in de Filipijnen. Heb je Halong Bay en Ninh Binh gezien in Vietnam? Of wel vaker karstgebergte en mooie eilanden? Tja, dan kun je zomaar El Nido overslaan.
Verder kun je ervoor kiezen om in het laagseizoen te gaan, maar dan kun je heel erg slecht weer hebben…

Hoe kom je er?
De meeste mensen nemen vanuit Puerto Princesa een bus of een minibusje. De bus doet er zo’n 7 uur over met vele stops en de mini-van ongeveer 5 uur. De rit is geen pretje, niet met de bus en niet met de minibus; houdt rekening met veel bochten en veel misselijkheid.
El Nido is ook met het vliegtuig te bereiken, er zijn kleine maatschappijen die vanuit Manila en Puerto Princesa vliegen, zij het dat ze schijnbaar vaak vertraagd zijn.

One Response to “El Nido: een van de mooiste plekken op de Filipijnen…of niet?”

  1. Ingrid Bres schreef:

    Wat een prachtige beelden weer,
    heb er echt van genoten!

    Groetjes!!

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1