Een wereldreis: wat kost dat nou?

Niet zoveel als je denkt. Het zijn bedragen waar je voor kunt sparen, zij het dat de een er iets langer over doet dan de ander. Vanzelfsprekend is elke wereldreis anders en zit er aan elke wereldreis een ander kostenplaatje. Ik kan je alleen vertellen wat mijn laatste lange reis kostte en wat de grootste kostenposten waren.

De cijfers
Mijn reis kostte mij ongeveer 5500 euro. Ik zeg ongeveer, als ik kijk naar de bedragen die ik heb gepind. Het kan 100 euro meer of minder zijn, gezien de wisselkosten en eventuele andere verborgen kosten.
Voor dit bedrag ben ik 3 maanden weggeweest, heb o.a. Seoel, Tokio en Singapore bezocht, heb een 7 daagse georganiseerde rondreis gedaan op Sulawesi, olifanten gewassen, Halong Bay cruise gedaan, 2 overnachtingen in 5* hotels, surfles gehad, verschillende georganiseerde dagtours gedaan, ik heb massages en allerlei andere behandelingen gehad die mij mooi maken en heb er alle vliegtickets van betaald. Mijn vluchten alleen al kostte mij 1684 euro; dit zijn 12 vluchten, inclusief van en naar Europa. Indonesië was het duurst, maar hier ben ik ook het langst gebleven, namelijk 29 dagen voor ongeveer 1072 euro, exclusief alle vluchten, dus ook de twee binnenlandse vluchten.

Let op! Dit zijn natuurlijk alleen de kosten voor de reis. Thuis gaan je vaste lasten gewoon door en ik had mijn woning niet onderverhuurd, maar had een housesitter. Dat betekent dat de hele periode dat ik aan het reizen was, ik geen inkomsten had (ook geen uitkering) maar wel mijn vaste lasten.

Accommodatie
De 5500 euro is typisch zo’n bedrag dat veel hoger en zeker ook veel lager kan. Eén van de reden waarom het voor veel mensen minder duur is dan gedacht, is omdat ik redelijk veel heb bespaard op accommodatie. Accommodatie is samen met transport en eten de grootste kostpost. Dit is echter de kostpost waar ik zeker ruim 500-600 euro op heb bespaard.
In Seoel heb ik 2 nachten bij Jackie thuis geslapen, in Thailand 4 nachten bij Jules, de 10 dagen in Duitsland heb ik geen accommodatiekosten gehad omdat ik bij vrienden in Berlijn en Stuttgart bleef, in Jakarta bleef ik nog een nacht bij Jessica en in Yogjakarta bleef ik vanzelfsprekend bij Sesilia in haar nieuwe hostel en dat waren 10 nachten voor nog geen 70 euro bij elkaar. En ik kreeg nog een nacht korting. Hier en daar nog een aantal goede deals omdat het laagseizoen was (laagseizoen = geld besparen!) en af en toe hostels. Weliswaar luxury hostels, maar toch. Of je nu 15-20 euro per nacht betaald of 40-50 euro per nacht voor een hotelkamer. En geloof me, beter een luxury hostel waar je wat meer betaald dan een goedkoop hotel. Vergis je niet in de kwaliteit van de hostels; prima bedden en kussens, 4-6 personen op een kamer, gordijnen voor je bed, uitstekende wifi, toiletspullen, tv, bibliotheek, computers, handdoeken en over het algemeen een bar/restaurant. Het enige verschil is dat je met meer mensen in 1 ruimte slaapt. Tenminste, als je voor een ‘dorm’ gaat, hostels hebben ook 1 of 2 persoonskamers. Nu moet ik toegeven dat geld niet de enige reden was waarom ik af en toe in hostels verbleef, ook voor het gezelschap. Het is hier waar je makkelijk kennis maakt met andere mensen en al dan niet reismaatjes vindt.
En als ik ergens alleen ben, dan zoek ik altijd een accommodatie op met een gezamenlijke ruimte zoals mijn bungalow in Pai en mijn guesthouse in Pangandaran. Guesthouses zijn altijd prima plekken om andere reizigers te ontmoeten èn vaak goedkoper dan een hotel. Hotels zijn simpelweg veel minder ‘sociaal’. Daar ga ik naartoe als ik echt alleen wil zijn en wil relaxen.
En andere goede tussenoplossing budget-wise is een eigen kamer, maar gedeelde douche/toilet.
Verder heb ik in verhouding redelijk wat betaald voor het 5* hotel in Jakarta en The Phoenix Hotel in Yogjakarta (zelfs met flinke korting). De budgetreiziger had dit makkelijk kunnen laten. Hetzelfde geldt voor de luxury hostels. Nou ja, eigenlijk geldt voor alle accommodatie; het kan altijd goedkoper. En je zou ervoor kunnen kiezen om te gaan couchsurfen, dat is gratis. Kortom, dit is de kostenpost die voor long-term reizigers heel erg laag kan zijn.

Eten
Eten was eigenlijk overal wel goedkoop, ook in Singapore. Japan was niet duurder dan in Nederland. In Duitsland werd ook weleens gewoon eten gekookt, dus er is zeker niet elke dag in restaurants gegeten. In Indonesië kon ik voor 15000 Rp per maaltijd eten en soms nog wel voor wat minder ook. Dan heb ik rijst, ei en tofu of tempé erbij. Verder kreeg ik zo af en toe ook eten en heb nog een paar dagen last gehad van mijn darmen en at toen heel erg weinig. Ik eet ook vrijwel alleen maar local, dus geen pizza’s en ander Westers fast food, wat veel duurder is. Het is zelden dat ik Westers fast food eet, dat kan ik thuis ook. Als je eet wat de locals eten, dan eet je het lekkerst en goedkoopst. En nee, je krijgt echt niet van elke foodstall op straat voedselvergiftiging…

Transport
Gezien mijn bestemmingen kon ik niet heel veel met de trein doen ipv met het vliegtuig. En zeker in Thailand kun je soms goedkoper vliegen dan met de trein gaan. Wel heb ik gemerkt dat mijn tickets duurder waren op het moment dat ik ze 1-3 weken voor vertrek boekte dan als ik ze veel ruimer van te voren had geboekt. Ik heb een enkeltje Amsterdam-Seoel gekocht, redelijk last minute dus dat was wat prijziger. Mijn terugreis ging van Singapore naar Berlijn. Simpelweg een retourtje Amsterdam-Bangkok had mij zo 300 euro gescheeld. Verder probeer ik in principe zoveel mogelijk met Air Asia te vliegen en probeer alles wat Lion Air is, te vermijden. Het kan goedkoper, maar Air Asia is gewoon goed en ik spaar hier miles. Ook let ik op het aantal overstappen (liever geen!) en de tijden dat ik vlieg. Dus ook dit had voor de bugetreiziger een stuk goedkoper gekund.
Bussen zijn over het algemeen goedkoper dan treinen, maar er zijn redenen waarom mensen zodra ze wat meer geld hebben, niet meer met de bus gaan; het duurt langer en is in veel gevallen veel minder comfortabel dan de trein.
Verder gebruik ik in Indonesië bijna altijd de motorbike taxi en deze is heel erg goedkoop. Ook heb ik veel met vrienden gedaan in Indonesië en Thailand die eigen vervoer hadden, dus die kosten had ik ook niet. Hier heb ik op de hele reis misschien wel 200-300 euro op bespaard. Een chauffeur voor een dag kost je zo 40-50 euro. En verder loop ik veel. Nog gezond ook. Kortom, het vliegen had zeker goedkoper gekund, maar ik vind het prima zo.

Tours
De georganiseerde tours zijn over het algemeen vaak wat duurder dan als je alles zelf zou bezoeken. Niet altijd, maar wel vaak. In een tour bezoek je op 1 dag verschillende bezienswaardigheden en/of activiteiten die je zelf niet snel in 1 dag kunt bezoeken.
De olifanten, Halong Bay en de Sulawesi tour waren in verhouding redelijk prijzig. De andere dagtours zo rond de 25-30 euro en sommige wat goedkoper zoals de motorbike tour en de surfles op Pangandaran. De 7-daagse Sulawesi tour koste mij 575 euro, exclusief vluchten, eten (behalve ontbijt), drinken, toegangsprijzen en 1 nacht hotel op het vliegveld. Dat was de duurste tour, maar zeker het geld waard voor wat je ervoor terug krijgt. Je kunt alles zelf doen met bussen en lokaal vervoer, maar het is simpelweg meer gedoe.
Als je een tour doet, dan ga je voor gemak en het is het gemak waarvoor je betaald.

Overige
Zoals elke toerist, word ook ik weleens zoiets als opgelicht; ik betaal heel wat meer voor iets dan de local. In Indonesië wil dit nog weleens het geval zijn. Laat het nu net hier zijn dat ik een hele tijd met locals ben, die al dan niet voor mij onderhandelen en entreetickets kopen. Hetzelfde geldt voor vervoer, de meiden in Yogjakarta hebben allemaal een motorbike. Toegegeven, de entreetickets, eten en benzine wil ik dan nog weleens betalen, maar toch. Verder had ik de vorige keer in Yogjakarta al de ‘dure’ dingen gedaan, dus tja.

Verder geldt dat als je gewend bent om 70-100 euro uit te geven voor accommodatie, je in landen als Thailand, Indonesië en Vietnam in 5* hotels kunt zitten, al dan niet inclusief ontbijt. Dat geldt natuurlijk niet voor alle 5* hotels, ook in deze landen kun je makkelijk 200-300 euro per nacht betalen, mocht je dat willen. Accommodatie is voor mij gewoon niet zo belangrijk. Locatie moet goed zijn, het moet schoon zijn, wifi moet goed zijn en de referenties positief. Ik slaap er, voor de rest ben ik vaak weg. Ik geef geld het liefst uit aan ervaringen, dingen doen. Maar luxe is dus makkelijker te kopen, onze euro gaat heel ver. In Nederland ga ik echt niet zo vaak naar en spa of schoonheidssalon. Ook dit zit allemaal in de 5500 euro. Dit bedrag had dus makkelijk lager kunnen zijn. Of ik had wel 5 maanden weg kunnen blijven.

Tips

Reis langzaam
Verder heb ik erg langzaam gereisd; wat ik in 3 maanden heb gedaan kan makkelijk in 2 maanden. Als je langzaam reist dan kost het in verhouding vaak minder; je kunt alles rustig aan zelf bekijken en doen, tours zijn niet echt nodig en je kunt voor het goedkoopste bus/vlieg/trein-ticket gaan als een dag (of 3) later vertrekken toch niet uitmaakt. Je hebt sowieso minder transportkosten, omdat je simpelweg minder aan het reizen bent. Ik heb misschien ook minder plekken gezien, maar ik koos ervoor om het lekker relaxed te doen. Het letterlijke reizen vind ik namelijk echt niet zo leuk…

Eet local
Alsof de locals altijd in restaurants eten. Welnee! Eet waar zij eten en je proeft niet alleen de echte authentieke smaken, het is ook goedkoper. Een andere cultuur leren kennen gaat ook via de mond, zonde om alleen in dure restaurants te eten omdat je bang bent om ziek te worden. Denk niet dat er een Nederlander in de keuken staat die zich houdt aan de Europese regels omtrent hygiëne…
En je kunt natuurlijk ook nog altijd zelf koken, alhoewel dat in Zuid-Oost Azië niet altijd goedkoper hoeft te zijn.

Go local met vervoer
Alsof locals altijd de taxi nemen. Dan doe je in Nederland toch ook niet? Nee, zij gebruiken ook gewoon bussen, treinen of motorbike. En zoals ik al vaker heb gezegd, de motorbike taxi is een stuk sneller dan de gewone taxi. Wie lang wil reizen, moet over het algemeen op zijn of haar budget letten. Transport is een makkelijke kostenpost om op te besparen door simpelweg de taxi te laten staan.

Vraag advies
Je medereizigers of medewerkers van je accommodatie kunnen je vaak tips of advies geven waar je een bepaalde tour het beste kunt boeken, of waar je goedkoop (en goed) kunt eten. Niet iedereen wil je afzetten, iedereen snapt dat niemand graag ‘te veel’ betaald.

Sparen!
Om te besparen tijdens het reizen, moeten de meeste mensen toch eerst sparen om te kunnen reizen, of op z’n minst geld vrij maken van de spaarrekening. Is het niet om het reizen te bekostigen, dan wel de vaste lasten die thuis gewoon doorgaan. De enige manier om echt te kunnen sparen, is om reizen (of wat je dan ook echt graag wil) prioriteit te maken. Zie hier mijn spaar- en bespaartips.

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1