Bandung: een beetje druk, maar wel leuk!

Bandung, ook wel de Kota Kembang genoemd, de bloemenstad. Mijn eerste stop in Indonesië. Wat een verademing is Bandung in temperatuur vergeleken met Thailand. Niet dat het er koud is, maar een aantal graden koeler en in de avond en nacht koelt het af tot zo’n 24 graden.
Het eerste wat mij opviel was het ongelooflijk drukke verkeer en het gebrek aan stoplichten. Dat is zeker wel even wennen! Zelfs mensen van buiten Bandung die er al een tijdje wonen vinden het soms eng om over te steken en vragen hulp.
Wat mij ook opviel was het gebrek aan blanke toeristen. Bandung is een stad waar veel mensen komen om te shoppen en toch ook wel wat bezienswaardigheden heeft buiten het centrum. Je ziet er bijna geen blanke toeristen. Ik vroeg het ook aan mijn tourguide en mijn couchsurf host en zij beaamde het. Veel mensen gaan vanuit Jakarta door naar Yogyakarta of blijven maar heel erg kort in Bandung.

 

What to do in Bandung?
Genoeg om zeker 3 hele dagen vol te maken! Zowel in het centrum als buiten het centrum zijn genoeg bezienswaardigheden. Houd rekening met de reistijd, er zijn erg veel opstoppingen.

1.Tangkuban Perahu vulkaan
Deze actieve vulkaan ligt zo’n 30 km ten noorden van Bandung. In 2013 was er nog een uitbarsting.
De vulkaan kent 3 kraters (kawah), namelijk Kawah Ratu, Kawah Upas en Kawah Domas. Ik heb de grootste krater bezocht, de Kawah Ratu.2016-04-17 18.21.24 2016-04-17 18.18.04
20160417_092243

20160417_092233

20160417_093120

Lees hier meer over de legende van de Tangkuban Perahu vulkaan en mijn bezoek aan deze vulkaan.

2.Ciater Hot Spring Resort
Jazeker, dit is een soort van natuurlijk resort in Bandung vlakbij de vulkaan. Je kunt er zwemmen, badderen en een beetje winkelen. Het enige nadeel – maar dat is op wel meer plekken in Indonesië het geval – is dat je je kleding aan moet houden. Ik vind het zelf altijd wel prettig om vrij te bewegen in het water en de waterstralen op mijn huid te voelen, maar helaas. Er staat weliswaar nergens dat het moet, maar je loopt nogal te kijk als jij de enige bent in badpak of bikini. Mensen zwemmen nu eenmaal ‘bedekt’. Ik ging in het weekend en dan is het  heel erg druk, beter is om buiten het weekend om te gaan.

2016-04-17 18.16.06

2016-04-17 18.13.43

3.Floating Market in Lembang
De drijvende markt in Lembang, vlakbij Bandung. Je koopt een aantal tokens en hiermee kun je allerlei hapjes kopen. En met je entreebewijs krijg je een gratis drankje. Eigenlijk vond ik de omgeving van de floating market nog het meest mooi. Mooi groen, alles goed onderhouden en schoon. Alleen om de omgeving is het al de meer dan de moeite waard om een bezoekje te brengen.

2016-04-17 18.10.042016-04-17 18.11.18

2016-04-17 18.08.01

2016-04-17 18.09.02

4.Shopping, shopping en nog een shopping
Bandung is een populaire winkelbestemming voor de mensen uit Jakarta, maar ook uit Maleisië en Singapore. De kwaliteit staat bekend als goed en de prijzen zijn laag. De stad kent een grote textielindustrie. Veel fabrieken hebben outlet winkels geopend in Bandung, o.a. aan de Cihampelas Street (ook wel jeans street genoemd), de Riau Street en het winkelcentrum Paris van Java. En dit zijn nog maar een paar. Voor de echte shopliefhebber kun je in heel Bandung je hart ophalen aan de vele jeanswinkels en winkelcentra, al dan niet overdekt. Mijn hotel is aan de Cihampelas, de Ciwalk (de Cihampelas Walk) is lekker dichtbij en heeft echt alles, zowel buiten als binnen. Via loopbruggen kun je van het ene gebouw naar het andere lopen, tussen de bomen en het groen. In het grootste shopping centre is ook nog een bioscoop.

2016-04-16 13.45.19

2016-04-16 13.44.49

2016-04-16 12.09.29 2016-04-16 12.10.01

Een ander groot winkelcentrum is het Paris van Java, Setia Budi Street en Dago. Leuk om rond te wandelen, maar eigenlijk is elk shopping centre hetzelfde; een plek met heel veel winkels en restaurants bij elkaar.

2016-04-17 18.30.02

5.Eten
Een van mijn favoriete dingen om te doen in het buitenland, is toch wel eten. In Nederland vind ik het overigens ook heel leuk, maar in het buitenland net ietsjes leuker. Eten is een andere manier om een land of stad te ontdekken. Het proeven van andere gerechten, de smaken, de kruiden, de geuren… In Bandung is alvast genoeg te ontdekken op het gebied van eten! Ga naar een van de vele restaurants, maar vergeet ook niet het street food.

6. Braga street
Jalan Braga is een straat waarin het koloniale verleden nog enigzins te zien is in de winkels en de gebouwen. Hoewel er altijd wel veel mensen zijn, vond ik het vergeleken met andere delen van Bundung een erg rustige en relaxte straat om door te lopen. Vanzelfsprekend is er wel redelijk wat verkeer dat door straat rijdt, maar dat is bijna heel Bandung wel het geval. Veel mogelijkheden om kunst te kopen en lekker te eten.

Braga street

7. Saung Anklung Udjo
Dit was eigenlijk een van de leukste en mooiste activiteit die ik in Bandung heb gedaan: een voorstelling bezoeken van de anklung school Saung Anklung Udjo. Naast de voorstelling kun je in de winkel van alles en nog wat kopen voor een hele schappelijke prijs. Maar de voorstelling is meer dan de moeite waard. Het begint heel rustig en simpel, maar al snel komen er artiesten, jong en oud, die de sterren van de hemel spelen op hun anklung. En het leukste is dat op een gegeven moment het publiek ook mee gaat doen! Ik verklap niet te veel, dit is een must visit.

Saung anklung udjo

2016-04-18 19.36.17

Over Bandung
Bandung is de hoofdstad van West-Java. Het is de derde grootste stad van Indonesië met zo’n 2,5 miljoen inwoners. Doordat Bandung redelijk hoog ligt in de bergen, is het er net ietsjes koeler dan in andere grote Indonesische steden. De Sudanezen zijn de grootste bevolkingsgroep in Bandung en Bandung is dan ook de informele hoofdstad van Indonesië voor de Sudanezen.
Het verkeer is erg druk. Er zijn weinig stoplichten en oversteken kan nog weleens een beetje eng zijn. Er zijn hier en daar mensen die je hierbij kunnen helpen, al dan niet voor een fooi van 2000 IDR. Deze mensen helpen ook auto’s de weg op te komen.

Van het vliegveld of Jakarta naar Bandung
Ik ben meteen vanaf het vliegveld naar Bandung gegaan. Aangezien mijn hotel vlakbij de Cihampelas Walk is, kan ik verschillende bussen en miniubussen nemen die daar naartoe gaan. Een auto met chauffeur is zo ongeveer 750.000 Rp. Ik heb zelf de minibus van RedWhite Star Primajasa genomen voor 155.000 Rp. Deze stopt op een paar plekken in Bandung en van daaruit kun je dan een taxi nemen naar je hotel. In totaal duurde de rit zo’n 5 uur. Of je nu met de minibus gaat, de bus of de auto, je staat met z’n allen in dezelfde file. Vanuit Jakarta kun je de trein nemen. Er gaan treinen van Gambir Station naar Bandung en de rit duurt ongeveer 3 uur. Vanuit het vliegveld van Jakarta gaan geen treinen naar Bandung, alleen bussen en taxi’s.
WikiTravel heeft een goed overzicht wat er allemaal mogelijk is aan vervoersopties.

Vervoer in Bandung
Chauffeur met auto
Voor een aantal bezienswaardigheden en activiteiten heb ik een chauffeur gehuurd. Voor veel reizigers is dit de meest makkelijke manier om de stad (of het land) te verkennen. Vanaf zo’n 500.000 Rp heb je een hele dag een chauffeur met auto. Via het hotel had ik een chauffeur met auto gehuurd voor 500.000 Rp.

Angkot
Een angkot is een minibusje. Er kunnen ongeveer 18 mensen in, dus bij een volle bus zit je nogal dicht op elkaar. Hoeveel je betaald ligt er aan hoe ver je moet reizen. De prijzen liggen tussen de 2000 en 7000 Rp. De minibusjes rijden verschillende routes. Als je mee wilt rijden hoef je alleen je hand op te steken en als je eruit wilt roep je ‘stop!’ of ‘kiri’. Het enige is, je moet je wel even verdiepen in de verschillende routes, ze hebben allemaal een vaste route.

Motorbike
Achterop de motorbike is een van de leukste manier om je te laten vervoeren. De meest goedkope optie is Go-Jek. Hiervoor moet je wel de app downloaden en een locale sim-kaart hebben. Je geeft via de app door wat je bestemming is en waar je naartoe wilt en je ziet meteen hoeveel je moet betalen.
Er is ook Ojek, dat zijn de lokale motorbike chauffeurs, maar over het algemeen erg prijzig. Als toerist is het moeilijk onderhandelen omdat je de prijzen simpelweg niet weet. Met Go-Jek heb je dit probleem niet.

Taxi
Zoals in elke stad zijn er natuurlijk ook nog taxi’s. Officieel moeten alle taxi’s een meter gebruiken, maar soms wordt dit nog weleens geweigerd. Officieel moeten alle chauffeurs ook de kortste route rijden, maar weet jij als toerist wat de kortste route is? Net als in Jakarta staat de Blue Bird taxi nog altijd bekend als de meeste betrouwbare taxi, maar de Gemah Ripah is ook prima, deze is iets lichterblauw dan de Blue Bird. De GR heeft een minimaal bedrag van 25.000 Rp en de Blue Bird 35.000 Rp.

Bus
De bussen die rijden zijn de DAMRI bussen en zijn vooral de lange afstanden-bussen, van bijvoorbeeld noord naar zuid en oost naar west Bandung.

 

Save

Save

Save

Save

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1