Deel 1: Voorbereiding voor mijn vanlife-trip door Europa

Nog zo’n 3 maanden voordat ik weer een paar maanden ga reizen, deze keer door Europa! En niet zomaar, maar in een auto. Een grote auto waar ik in reis, slaap en leef. Hier en daar ga ik een aantal vrienden bezoeken en bezoek waarschijnlijk twee landen waar ik nog nooit ben geweest, namelijk Oostenrijk en Slovenië.
De voorbereiding is altijd al dolle pret, alles uitzoeken wat je nodig hebt, wat je wilt zien, waar campings en camperplaatsen zijn, etc. Hoe bereid ik mijn reis nu voor?

Hoe lang wil ik gaan?
Ongeveer drie maanden. Ik ben zo’n 3 maanden achter elkaar weg en wellicht hier en daar nog een trip in de zomer.

Financiën
Al die maanden dat ik niet werk, betekent vanzelfsprekend geen inkomsten. Je kunt twee dingen doen; van het geld leven dat op je bankrekening en/of spaarrekening staat of toch tussendoor werken. Ik heb gekozen voor het eerste.
Verder moet je een beetje een budget voor ogen hebben, o.a. voor de auto die ik wil kopen. Mijn budget voor de auto is alvast maximaal 5000 euro.
Verder ook al aan het nadenken over de kosten onderweg, oftewel benzine en tol. Met een collega al enigszins berekend hoeveel geld ik kwijt ben aan benzine….dat zal redelijk wat zijn!

Auto kopen
Ik heb heel lang getwijfeld of ik nu een busje of een grote auto neem. Mijn favoriete website werd Autoscout24 en keek bijna elke dag naar auto’s en busjes. Een Kangoo of Berlingo leek mij wel wat, of een stationwagen. Liever geen Franse auto, maar de Peugeot stationwagen had wel de meest ideale afmetingen en prijs. Maar nu heb ik mijn oog op een andere stationwagen laten vallen, grote kans dat het deze wordt.

Waar ga ik allemaal naar toe?
Dat is natuurlijk het leukste, beetje uitzoeken welke plaatsen je allemaal zou willen bezoeken en wat er allemaal te zien en te doen is in een bepaalde regio. Hoewel alles open ligt, is het toch leuk om te kijken wat je allemaal zou kunnen bezoeken. Google Maps is mijn favoriete website ?.
Ik begin alvast in Duitsland, eerst naar mijn favoriete stad, Berlijn!

Waar ga ik slapen?
Aangezien ik niet voor niets een grote auto koop, ga ik ook zeker in mijn auto slapen. Deze wordt omgebouwd tot mini-kamer. Maar waar parkeer ik mijn auto? Parkeerplaatsen langs snelwegen zijn een no-go area, zeker voor mij ’s nachts alleen. Dan blijven er nog genoeg plekken over, namelijk camperplekken/camperparkeerplaatsen, betaalde (parkeer)plekken, campings en eventueel een hotel of hostel ergens. Met name de eerste 3 zijn heel erg goed te vinden met behulp van 2 apps, namelijk Campercontact en park4night. Er staan reviews van de plekken en je kunt er zowel betaalde al gratis plekken vinden. Ze geven ook aan welke facilitaire zaken er zijn op de plekken en wat wel en niet is toegestaan. Op Google Maps heb ik al verschillende plekken gemarkeerd met vlaggetjes ?.

Verzekeringen
Een doorlopende reisverzekering heb ik al, maar nog geen autoverzekering. Net als een autoverzekering, moet ik straks ook wegenbelasting gaan betalen. Tja, ik ben er nooit vanuit gegaan dat 3 maanden vanlife goedkoper is dan 3 maanden Azië

Wat heb ik nodig?
Ik heb iets meer nodig dan alleen een auto. Ik heb al een excelsheet gemaakt en telkens als ik iets heb gekocht wordt het vakje ‘groen’ gemaakt.
Denk bijvoorbeeld aan een slaapzak, een gastoestel, flessen of een jerrycan voor water, telefoonhouder voor in de auto, iets om in te plassen (tja, er zal niet altijd een toilet in de buurt zijn…), kratjes, etc. Dus in het hoekje van mijn rommelkamer wordt mijn verzameling steeds groter.

YouTube
Lang leve YouTube! Of ik nu wil weten hoe ik mij moet wassen als vanlifer, hoe ik een bed in mijn auto maak, hoe ik naar het toilet ga, hoe het is om in je auto of camper te wonen, alles kan ik op YouTube vinden. Naast de vele websites en blogs de ideale manier om je voor te bereiden!

Vignetten en stickers
Je kunt niet zomaar in elk land en in elke stad rondrijden, zonder bepaalde stickers en vignetten op je voorruit te hebben. Zo heb je o.a. in Duitsland en Oostenrijk milieu- en tolstickers nodig. Evenals een EHBO-kit, een gevaren-driehoek en een hesje in je auto. Altijd goed om van te voren goed uit te zoeken, kan je flinke boetes schelen.

Mijn woning en Toby

Zoals altijd moet ik weer iemand vinden die op mijn woning en op Toby past. Dankzij de overspannen woningmarkt en tekort aan studentenwoningen is er gelukkig altijd iemand te vinden die maar wat blij is dat hij of zij een woning heeft. Dus een win-win situatie voor beide.

Het een is leuker dan het andere om te regelen, maar vast staat dat ik nog wel wat moet regelen. Gelukkig zijn de meeste dingen leuk, hoewel sommige zaken redelijk kostbaar.
Een van de leukst dingen is straks mijn auto kopen. En dan nog even flink mee rijden, zodat ik er straks helemaal gewend ben aan de auto.
Ik heb er zin in!

No comments yet.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1