De slowboat van Chiang Mai naar Luang Prabang: 2 dagen varen over de Mekong

Hoewel ik eerst huiverig was om 3 dagen lang onderweg te zijn waarvan twee hele dagen op een boot, is dit uiteindelijk een van de meest mooie reizen geweest. In eerste instantie wilde ik een georganiseerde reis boeken van Chiang Mai naar Luang Prabang, dus inclusief excursies. Maar wat bleek, deze vertrokken niet op de dag dat ik wilde gaan omdat het laagseizoen was. Nu ik deze slowboat heb gedaan, weet ik dat een duurdere boottrip helemaal niet nodig is, deze was net zo leuk. Je bent namelijk 2 dagen lang samen op een boot en je maakt het gezellig met elkaar en leert mensen kennen. Met een aantal heb ik nog een tijdje samen gereisd in Laos. En als je van de natuur houdt, dan heb je het mooiste uitzicht!

Kosten
De totale kosten voor deze reis was 1800 Baht, dat is ongeveer 50 euro. Naast alle transport is het inclusief een overnachting, ontbijt en diner in Chiang Khong. De overnachting in Pakbeng, de eerste stop aan de Mekong, moet je zelf betalen. Evenals eventueel eten en drinken op de boot. Elk hotel/hostel kan dit voor je regelen, zo niet, dan een van de tientallen tour agencies in Chiang Mai.
Een georganiseerde tour inclusief excursies is overigens al snel 4000 baht. Excursies die je ook vanuit Luang Prabang zou kunnen doen.

Dag 1
De eerste dag word je ’s ochtends met een minibusje opgehaald bij je hotel of hostel in Chiang Mai. Vervolgens reis je richting Chiang Rai, stop je onderweg voor lunch en ga je door naar de White Temple in Chiang Rai. De bus stopt hier slechts 20 minuten voor een korte bezichtiging. Vervolgens reis je door naar Chiang Khong waar je wordt afgezet bij je hotel. Mocht je met een andere solo reiziger zijn, dan kan het zijn dat je met haar of hem op de kamer wordt gezet, maar voor zover ik weet is dit geen moeten, maar het is wel gezellig. In de avond ga je eten bij het restaurant dat voor jouw groepje is gereserveerd. En de volgende dag krijg je je ontbijt wat dus ook bij de prijs inbegrepen is.

Dag 2
Na je ontbijt wordt je opgehaald en wordt je naar de grenspost gereden. Daar ga je eerst door de immigratie van Thailand en vervolgens loop je door naar de immigratie van Laos. Je vult je papieren in, dan betaal je voor je visum en aan de andere kant staan mensen je al op te wachten om je transport te regelen naar de boot. Allemaal inbegrepen in de prijs. Vervolgens wordt je in een busje of open wagen naar de haven gebracht waar je nog wat broodjes of drinken kunt kopen en wordt door een mevrouw of meneer uitgelegd wat je de komende twee dagen op de boot kunt verwachten. Ook kun je bij hem of haar je accommodatie regelen voor je eerste stop in Pakbeng. Op zich prima omdat ter plekke bij haar te regelen. De prijzen zijn heel redelijk, zeker als je iemand vindt om je kamer mee te delen. Doe je dit niet dan kun je zodra je de boot uitstapt je accommodatie ter plaatse regelen bij de mensen die je op wachten in de haven.
En dan begint de boottocht!

De beste plekken zijn voor in de boot. Je zult iedereen naar de stoelen zien gaan, bang dat er geen stoelen meer over zijn, maar juist de banken voor in de boot zijn de beste plekken. Je kunt namelijk met je benen over de rand hangen al dan niet languit op de grond of op de bank liggen, zeker als er genoeg ruimte is. Verder lopen mensen toch heen en weer, dus op een gegeven moment kun je gewoon zitten waar je wilt, maar de favoriete plek is voor in de boot.
De tocht over de Mekong is ontzettend mooi. Je maakt maar een paar stops waar mensen de boot op en af kunnen en na ongeveer 6 uur kom je aan in Pakbeng. Heb je accommodatie geregeld dan wordt je daar opgewacht door iemand van het hotel en wordt je naar je hotel gebracht. In de avond kun je in een van de weinig restaurants eten die er zijn. De hele boot zit daar, aangezien er niet veel keus is.

Dag 3
De volgende dag word je na je ontbijt weer weggebracht naar de haven en begint de laatste dag op de boot. Deze dag zit je zo’n 7 uur lang op de boot en maakt de boot weer een paar stops onderweg. Dit zijn er echt niet veel, misschien max 5 en het gaat heel snel. Als je dan eindelijk aankomt in Luang Prabang kun je daar met je groepje vervoer regelen en wordt je voor 20.000 kip per persoon naar het centrum gebracht. Het centrum, dus niet naar je accommodatie. Als je met een groepje bent kun je vervolgens een tuk tuk regelen. Probeer wat af te dingen, want de vervoerskosten zijn relatief hoog en ze vragen de hoofdprijs voor korte ritjes. Ook betaal je per persoon.

2 Responses to “De slowboat van Chiang Mai naar Luang Prabang: 2 dagen varen over de Mekong”

 1. Ingrid bres schreef:

  De slowboat, het lijkt me heerlijk, zeker nu ik ook het filmpje heb gezien.
  Soms is sneller gewoon NIET beter.
  En wie houd er nou niet van varen?

  Mooi verslag Diana, heb weer genoten van je uitgebreide beschrijving. 🙂
  Betaling in Kip, Haha hoeveel kippen kan een mens vervoeren?

  Oke, beetje flauw grapje. maar dan zie ik die tas met kippen weer voor me.

  Lieve groet,
  Ingrid

  • Diana van Ringelenstein schreef:

   Hahaha! Ja, betaling in Kip :):).
   De slowboat is super. En zo slow gaat het nu ook wel weer niet.
   Vraag me af of er een speedboat is, volgens mij is de andere optie
   gewoon met de bus of vliegtuig. Geef mij maar de boot! 🙂

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1