De onbekende bestemming: Koh Yao Yai

Tussen de bekende toeristenplaatsen Krabi en Phuket liggen 2 eilanden die steeds meer bekendheid krijgen maar voor de grote toeristenstroom nog steeds redelijk onbekend zijn. Dit zijn de eilanden Koh Yao Yai en Koh Yao Noi. Zelf besloot ik om Koh Yao Yai te bezoeken omdat de stranden er mooier zijn en het eiland als geheel iets rustiger is. Koh Yao Noi schijnt wat groener te zijn, hoewel ook de wandelaar toch zeker aan z’n trekken komt op Koh Yao Yai. Ik was hier in de tweede helft van februari, het hoogseizoen in Thailand. Geen idee waarom beide eilanden zo relatief onbekend zijn bij reizigers, Koh Yao Yai is een klein paradijs op aarde!Weg uit de drukte

Ik kwam aan op de pier vanuit Ao Nang en terwijl de meeste reizigers door gingen naar of Phuket of Koh Yao Noi, stapte ik en een paar andere reizigers hier uit. Ik vroeg naar welk hotel de andere reizigers gingen en het bleek dat Nicole heel dicht bij mijn accommodatie zat. Na wat onderhandelingen kregen we de chauffeur zo ver om ons beide weg te brengen in plaats van dat we elk apart een chauffeur zouden moeten nemen.

Het viel mij meteen op hoe rustig het hier was en zo mooi groen overal. Ik kwam uit Ao Nang, dus was wel toe aan minder toeristen en minder drukte. Dat had ik hier gevonden.

De volgende dag spraken Nicole en ik af om een scooter te huren en de stranden en het eiland te gaan verkennen. De dag erna hebben we samen met nog met een aantal andere mensen een eiland-hopping tour gedaan.

Je moet een scooter huren. Het eiland is klein, maar de stranden liggen nu eenmaal ver uit elkaar, evenals de dorpjes, restaurants en supermarkten. Iedere accommodatie verhuurt scooters. Er is een vorm van public transport en er zijn mogelijkheden voor private transport, maar het is alles behalve praktisch en private transport is vast redelijk prijzig. Je zit toch in het iets duurdere deel van Thailand.

Er is vrijwel geen verkeer, dus het is ook een prima eiland als je voor de eerste keer scooter gaat rijden.

Stranden en eiland-hoppen
Koh Yao Yai heeft een aantal mooie en heel erg rustige stranden. Op Loh Pared Bay zagen Nicole en ik 2 andere mensen, die zo ongeveer vertrokken toen wij aankwamen en in de verte een man die aan het zwemmen was. Loh Jark Bay was iets drukker aangezien er in de omgeving van het strand ook wat meer restaurantjes en winkeltjes waren, maar nog steeds had je het idee dat je het strand bijna voor jezelf alleen had. Populairder is het Hua Lam Haad Beach, wat je vooral kunt bezoeken als het eb is. Dan kun je bijna naar het andere eiland wandelen. Het water daar was helaas heel erg warm, alsof je een warm bad in loopt. Son Bay is ook zo’n strand wat eigenlijk vooral interessant is als het vloed is. Anders moet je wel heel erg ver lopen om een klein beetje te kunnen zwemmen.

Wat heel interessant en mooi is om te doen is een eilandtour. Je bezoekt de mooiste stranden en lagoons in de omgeving. Tijdens de tour kan het op sommige plaatsen wat drukker zijn, omdat je natuurlijk ook de toeristen vanuit Krabi e.o. hebt. De kosten liggen tussen de 1000-1500 Bath, afhankelijk van het aantal deelnemers aan de tour.

Chillen!
Het eiland is vooral om te chillen, veel meer kun je er niet doen. Ik heb 1 dag de stranden verkend, 1 dag een tour gedaan en 1 dag nog wat rondgereden op het eiland, Fisherman Village bezocht en nog naar 2 stranden geweest. In totaal was ik er 4 nachten. Je zou nog de Jungle Trail kunnen doen welke richting een mooi viewpoint leidt. Deze trail vind je aan de noord-oost kant naast het Koh Yao Yai Hillside Resort. Je kunt wandelen of fietsen over het eiland, de dorpjes bezoeken, maar de afstanden zijn redelijk groot en het kan er heel erg warm zijn. Zo leuk is het niet om met 36 graden en weinig schaduw te gaan wandelen…

Verwacht geen discotheken of strandtenten waar je tot in de late uurtjes kunt feesten. Dat is er niet en ik vraag me af of dit er ooit komt. Je komt er om van de omgeving te genieten en gewoon te relaxen.

Koh Yao Yai of Koh Yao Noi
Aangezien ik alleen Koh Yao Yai heb bezocht, kan ik persoonlijk niets zeggen over Koh Yao Noi. Maar in combinatie met een beetje eigen onderzoek laat zien dat op Koh Yao Yai de stranden mooier zijn, de accommodatie qua prijzen iets hoger zijn maar ook de comfort iets beter is en het over het algemeen iets minder druk is dan op Koh Yao Noi. Precies de reden waarom ik voor Koh Yao Yai koos.

Tussen beide eilanden kun je makkelijk met de boot heen en weer reizen, dus je kunt er zelfs nog voor kiezen om of beide eilanden te bezoeken of 1 dagje een van de eilanden te bezoeken terwijl je op de andere verblijft.


Accommodatie

Voor elk budget is wel iets te vinden. Zelf verbleef ik in Baan Tapkad Bangalow. Ik had een heel relaxte bungalow en de eigenaresse was heel vriendelijk. Naast de bungalow vind je ook een goed restaurant en de afstand tot de supermarkt is nog te lopen, ongeveer 10-12 minuten.

Let op: de meeste mensen op beide eilanden zijn Moslim. Dat betekent dus ook dat varkensvlees moeilijk te verkrijgen is evenals alcohol. Alcohol is er wel, maar niet standaard in elke accommodatie of restaurant. Het blijft Thailand, dus zwemmen in bikini is helemaal prima.

Hoe kom je er?
Per boot. Van en naar Krabi, Ao Nang, Phuket, Phi Phi en Koh Yao Noi is geen probleem. Op sommige routes zijn speedboaten, anders longtail-boten die er ietsjes langer over doen. Wat je ook kiest, de rit op het water duurt niet langer dan een uur. Transport is zo ongeveer via elke accommodatie of touroperator te regelen, anders wel ter plekke op de pier waar je vertrekt.

4 Responses to “De onbekende bestemming: Koh Yao Yai”

 1. Riny van Ringelenstein schreef:

  Hoi Diana.
  Ik had jou reisverslag gelezen ook nu weer heel leuk en ontspannend om te lezen.
  Het kost mij wel enige moeite om jou blog te lezen maar het zeker de moeite waard om het te lezen.
  Ik hoop dat ik deze week mijn bril krijg dan hoop ik weer veel beter te kunnen zien na een jaar bijna.
  Ook prachtige foto,s gemaakt leuk om terug te kijken naar waar jij allemaal bet geweest.
  gr papa xx

 2. Ja het is daar onderdaad prachtig en super relaxt om daar te mogen verblijven.
  Fijn dat je er zo van genoten hebt.
  En natiurlijk weer heel mooi geschreven door jou Diana.
  Groetjes xx mama

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1