Wat te doen in Luang Prabang?

Ronddwalen door het stadje, genieten van de natuur en cultuur en vooral relaxen! Er is genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken, of gewoon als rustpunt voor een paar weken tijdens een maandenlange reis.

Luang Prabang was voor mij de eerste stop in Laos na de bootreis van Chiang Mai naar Luang Prabang. Bij aankomst voelde de stad meteen goed, op het onderhandelen met de tuk-tuk driver na. De verhalen waren waar; het is er heel relaxed, rustig en er is genoeg te beleven in en rondom de stad. Ik ben er zelf 4 nachten gebleven. Niet omdat ik niet langer wilde blijven, maar ik ontmoette daar iemand en besloot om samen met haar verder te reizen. Ook met het idee dat ik zeker weet dat ik er nog weleens terug zal komen, zeker nu er rechtstreekse vluchten zijn vanuit Chiang Mai. De stad is het namelijk zeker waard om verder te ontdekken!

Chillen
Het viel mij op dat het vooral een heel rustige stad is, heerlijk om door te slenteren. Dan was ik er weliswaar eind maart, maar toch. Het is een veilige stad, geen gekke dingen. Er zijn een aantal populaire restaurants en drinkgelegenheden, daar is het druk. Ook op de avondmarkt, maar over het algemeen is het rustig, ook op de wegen dus heel prettig als je een motorbike huurt en de omgeving wilt verkennen.
Kan mij voorstellen dat het in het hoogseizoen drukker is, maar de stad heeft een heel relaxte vibe. Waarom zou je ook haasten? Het is er veel te warm voor. Net als Chiang Mai is het een stad om gewoon lekker te chillen!

Natuur
Laos staat bekend om de vele watervallen, de Mekong en de kleinere rivieren en bossen. Rondom Luang Prabang is genoeg te ontdekken in de natuur. Zo heb ik zelf met een medereiziger een dagtour naar de Nam Khan rivier gemaakt om daar te kayakken, de Tad Sae waterval bezocht, een hike gemaakt door de bossen en een dorp bezocht.
Met een aantal anderen uit het hostel hebben we een motorbike gehuurd en zijn we naar de beroemde Kuang Si waterval geweest. Hoogseizoen of niet, het is er druk! Hoe vroeger je komt, hoe rustiger het is. Vanaf Luang Prabang is het ongeveer een uurtje naar de waterval. Mooie rit langs dorpen, door de bergen en hier en daar langs een tempel. Onderweg kom je de Buffalo Dairy Farm tegen waar je producten gemaakt van buffelmelk kunt krijgen, o.a. zelfgemaakt ijs.
Luang Prabang ligt aan de Mekong, dus vanaf een groot deel van de stad heb je zicht over de Mekong. Er zijn vanuit Luang Prabang verschillende boottochtjes mogelijk over deze grote rivier.

Cultuur
Er zijn wel meer dan 30 tempels in Luang Prabang. Eén van de reden, in combinatie met de koloniale Franse architectuur, waarom de hele stad op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Met zoveel tempels wonen er ook heel veel monniken in de stad. Elke dag om 6.00 uur lopen de monniken door een deel van de stad om hun aalmoezen op te halen. Interessant om te zien, hoewel op steeds meer plekken een toeristisch tafereel waarbij veel toeristen zich niet aan de regels houden; namelijk gepast afstand houden, geen flits op de je camera en de monniken zeker niet aanraken!

Oorlog
Onderdeel van de geschiedenis is de Vietnamoorlog. Ik had geen idee dat Laos hierbij betrokken was. Nou ja, eigenlijk was Laos er niet bij betrokken, maar het land is in deze periode het meest gebombardeerde land ter wereld geworden. De Amerikanen hebben het land gebombardeerd om zo de bevoorradingsroutes van de Vietcong te vernietigen. Lukraak werd het hele land gebombardeerd. Er zijn toen zo’n 270 miljoen bommen gedropt, maar zo’n 80 miljoen zijn niet geëxplodeerd. Dit zijn de zogenoemde Unexploded Ordnance, oftewel UXO. Een kijkje in het UXO museum geeft je een beeld van deze periode in de geschiedenis. Heel indrukwekkend en aangrijpend, zeker ook omdat de meeste mensen geen idee hebben van deze geschiedenis. Tot op de dag van vandaag ondervindt het land de gevolgen: land is onbruikbaar door de niet-geëxplodeerde bommen, mensen (vooral kinderen) vinden ze nog steeds per ongeluk waarna ze gewond raken of dood gaan, het land is niet aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders en delen zijn dus nog steeds gevaarlijk om te bezoeken.

Winkelen en eten
Vanzelfsprekend zijn er genoeg winkeltjes en een grote avondmarkt. Zoals op veel markten worden er veel van dezelfde producten verkocht en heel veel souvenirs, maar altijd leuk om even overheen te lopen.
Op de markt vind je ook wat kraampjes met eten lekkere fruitdrankjes en aan het einde van de avondmarkt is een overdekt gedeelte waar je kunt eten en een van de meest beroemde kraampjes vindt van de hele markt. Het is de vegetarische eetkraam waar je voor 15000 KIP zoveel eten in je kom kunt doen als je wilt. Ik vond het lekker, genoeg keuze voor mij. Veel mensen combineren het met een stukje vlees of vis van een kraam ernaast. Vanzelfsprekend kun je veel vis uit de Mekong vinden, hele vissen van de gril zo op je bord.

Burning season
Van begin maart tot eind april/begin mei is het in het noorden van Thailand en Laos ‘burning season’, oftewel het afbranden van de landbouw velden. Helaas was ik er in deze tijd van het jaar en zoals je op de foto’s ziet, de lucht ziet er altijd bewolkt uit. Uitzicht is weg, je ziet eigenlijk nooit een blauwe lucht. Niet omdat er wolken zijn, maar omdat het rook is.
Voor je gezondheid is het een slechte periode om in het noorden van Thailand en Laos te zijn. De  hele lucht is vies van de smog. Het enige voordeel van deze smog is dat de zon er niet doorkomt. Het is de warmste periode van het jaar, maar juist door de smog voelt het ietsjes koeler. Kun je nagaan, de smog is zo dik dat de zon er zelfs niet doorkomt. Denk niet dat het koud is, het voelt minder warm omdat je de zon niet voelt.

Prijzig?!
Vergeleken met Nederland natuurlijk niet, maar vergeleken met Thailand is het er allemaal net ietsjes duurder. Mensen verwachten het vaak niet, omdat het een redelijk arm land is. Ook wordt overal geld en entree voor gevraagd, wat in Thailand niet het geval is. Het huren van een motorbike is net een paar euro duurder, de was is net wat duurder, de entreegelden liggen iets hoger, de prijzen voor massages, maar ook transport en excursies. Excursies weliswaar voor een groot deel afhankelijk van hoeveel mensen er mee gaan. Het eten is goedkoop en de accommodatie ook. Het is een opkomende economie, een opkomend toeristenland, de mensen willen er ook van mee profiteren. En ja, daar zitten mensen bij die van je willen profiteren, bijvoorbeeld bij het wisselen van geld bij wisselkantoren. Let hier op! Beter om gewoon te pinnen. Het is zeker geen duur land (Luang Prabang is het meest “duur”), maar houd er rekening mee dat het net ietsjes duurder is dan buurland Thailand.

Hoe kom je er?
Luang Prabang heeft een vliegveld en sinds dit jaar kun je ook rechtstreeks vanaf Chiang Mai vliegen. Dus ik kan van mijn favoriete stad Chiang Mai zo naar Luang Prabang vliegen voor een leuke prijs.
Vanzelfsprekend kun je er ook met de bus komen vanaf ongeveer elke plaats in en buiten Laos, aangezien bussen door heel Azië reizen. En dan is er de bootoptie over de Mekong, welke lang duurt maar wel heel leuk is!

Transport
In Luang Prabang is het zo ongeveer alles goed te belopen. Verder is een motorbike huren een goede optie, kun je nog meer zien, ook buiten de stad. Er rijden tuk tuks rond, maar weet de prijzen want anders betaal je zo 10 x te veel.
Natuurlijk is er altijd wel een taxi of privé chauffeur te vinden om je ergens naartoe te brengen.

Let op! Als je een motorbike huurt zullen ze allemaal zeggen dat je een volle tank moet hebben. Een dagje rondrijden en de Kuang Si waterval bezoeken, daar heb je echt geen volle tank voor nodig. Zoals op veel plekken, worden de tanks leeggezogen door de eigenaren/verhuurbedrijf. Daarom krijg je als toerist vaak een motorbike waar nog maar een beetje benzine in zit. Ze gebruiken de benzine namelijk weer voor zichzelf of verkopen het. Verder is er altijd en overal genoeg benzine langs de weg te krijgen. Dit gebeurt overigens niet alleen in Laos, ook in veel andere landen. Ik heb genoeg op een motorbike gereden dat je met een dagje rondrijden echt geen volle tank leegrijdt.

China en de Chinezen
Zoals in veel Aziatische landen zie je steeds meer Chinese toeristen die in bussen en grote groepen het land bezoeken. Zo ook in Luang Prabang. Nu hoorde ik van sommige gidsen (ook in Vang Vieng) dat China redelijk veel land opkoopt in Laos om o.a. hotels te bouwen. Persoonlijk denk ik dat ik nog maar het begin heb gezien en over een paar jaar er veel meer grote hotels zijn. Over het algemeen verblijven Chinezen in de grote hotels, niet in de kleinschalige accommodatie, simpelweg omdat ze met heel veel zijn. En vaak de duurdere hotels, niet de goedkopere en zeker niet de hostels en bungalows waar ik verblijf.

China is ook bezig met de aanleg van een grote treinrails van China naar Laos (en verder). Ben benieuwd hoeveel Chinese invloed er te zien is over een aantal jaren.

2 Responses to “Wat te doen in Luang Prabang?”

  1. Tonny schreef:

    Hallo Diana
    Weer een prachtig verhaal en foto’s zoals ik zojuist gelezen heb.
    Super wat je allemaal gezien hebt.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1