De eeuwige souvenir van de Wat Bang Phra Tempel: mijn eerste Sak Yant tattoo

Jazeker, ik ben gezegend en getatoeëerd door een monnik in Thailand. Ik heb een Sak Yant tattoo laten zetten bij de Wat Bang Phra tempel. Overal ter wereld kun je een Sak Yant tattoo laten zetten, maar voor een echte heilige tattoo, gezegend door de monnik (de Sak Yant Meester) ga je naar de Wat Bang Phra Tempel vlakbij Bangkok.

Hoe meer ik over deze magische tattoos las, hoe meer ik er een wilde hebben. Wat ik vooral erg speciaal vind aan de tattoos is het laten zetten van de tattoos. De monnik kiest namelijk wat bij jou als persoon past. Hoewel vaak de Gao Yord als eerste wordt gezet, zou het zo maar een ander ontwerp kunnen zijn waarvan de monnik denkt dat deze bij jou past.

Wat is een Sak Yant tattoo?
Een Sak Yant tattoo is niet zo maar een tattoo, dit is een heilige, magische tattoo. Sak staat voor ‘tikken’ of ‘tatoeëren’ en Yant staat voor ‘heilig geometrisch ontwerp’. Het is een tattoo met beschermende krachten en brengt voorspoed en geluk aan de drager. Er zijn verschillende ontwerpen met elk hun eigen krachten en betekenis. Het is mijns inziens dus niet zomaar een tattoo die je even voor de lol laat zetten. Wil je dat de krachten van de tattoo zijn werk doen, dan moet je jezelf aan een aantal regels houden, welke door iedereen anders worden geïnterpreteerd. Er zouden 11 regels zijn waar Sak Yant dragers zich aan moeten houden. Zo mag je bijvoorbeeld niet slecht spreken over iemands moeder, geen seks hebben met iemand die al getrouwd is, geen restjes eten, geen alcohol of drugs mag gebruiken en niet bukken als je onder een waslijn door loopt. (Ik neem aan dat je de lijn dan omhoog moet houden…of zoiets…). Andere spreken meer over algemene regels zoals niet doden, niet liegen en niet genieten van seksueel wangedrag. Dat maakt het leven net ietsjes makkelijker dan het precies volgen van de 11 regels ;).

Ha Taew
Bij mij is de Ha Taew gezet. Helaas niet met bamboostok en naald, maar met een echt tatoeerdersapparaat. Ik twijfelde nog of ik naar een andere monnik zou gaan, maar heb het niet gedaan. De monnik die tatoeerde was Meester Luang Pi Nunn, de meest bekende monnik die Sak Yant tattoos zet. Ik vond het een hele eer dat Meester Luang Pi Nunn mijn tatoo ging zetten, dus ik bleef. Dan maar geen bamboostok, dat kan altijd later nog.
De Ha Taew staat voor bescherming, brenger van geluk en voorspoed. Elke lijn heeft een andere betekenis.

 • De eerste rij beschermt je tegen rechtzaken, beschermt en reinigt je leefomgevingen en gaat slechte invloeden tegen.
 • De tweede rij zorgt voor een goede horoscoop, positieve constellatie en geeft bescherming tegen een slecht karma.
 • De derde rij beschermt je tegen zwarte magie en vervloekingen in vele vormen.
 • De vierde rij brengt je geluk, succes en voorspoed in je maatschappelijke leven.
 • De vijfde rij maakt je (sensueel) aantrekkelijk voor derden en versterkt extra sterk je geluk en voorspoed zoals beschreven in de 4de rij en geeft extra kracht aan de 3de rij.

(Thaitattoo.nl)

Ha Taew

Gao Yord
Ik dacht dat ik de Gao Yord tattoo zou krijgen, deze wordt meestal als eerste gezet. De reden waarom de Gao Yord meestal als eerste wordt gezet is omdat dit de Meester Yant is, de Yant Kru, de meest heilige Yant. De 9 pieken representeren de 9 pieken van de berg Meru, de verblijfplaats van de God Bramha. Het cijfer 9 is belangrijk in het Boeddhisme. De Yant bevat ook de 9 symbolische afbeeldingen van Boeddha.

Hoe gaat het in zijn werk?
Bij aankomst koop je een offer van 75 TB. Ik vond dat te weinig en zei dat ik er 3 wilde. Toen zei de verkoper iets waaruit ik begreep dat dit niet kon. Ik zei dat 2 ook prima is. Dat ging ook niet. Ok, dan 1. Dit is dus het bedrag dat je betaald voor het zetten van een tattoo!
Vervolgens doe je je schoenen uit, je gaat naar binnen, loopt de trap op en gaat zitten waar de andere mensen zitten. Je bent vast niet de eerste… Op een gegeven moment komt vanaf 8.00 uur de monnik binnen en zet alles klaar. Als hij klaar is gebaard hij iedereen bij zich om rondom hem te knielen en een buiging te maken. Daarna kom je één voor één aan de beurt. Het gaat echt ontzettend snel. Ik denk dat er wel bijna 20 mensen voor mij waren, maar heb nog geen uur hoeven te wachten.
Er lopen ook katten rond, en een hond en de salamanders zie je op de achtergrond tegen de muur. Heel apart. Er staat bij binnenkomst ook een schaal met roze enveloppen. Hier kun je geld in stoppen en deze mag je dan in een soort van grote pot met deksel stoppen die naast de monnik staat. Ik heb er zelf nog 200 TB ingestopt, maar dit hoeft dus niet.
Als je aan beurt bent, dan sta je niet op, maar schuifel je of op je knieën of al zitten richting de monnik. Of misschien al bukkend. Maar je staat niet op en loopt naar hem toe. Het is niet beleefd om boven de monnik te staan als hij zit. Daar aangekomen (wees gerust, je hoeft geen 10 meter te schuifelen, je zit tegen die tijd al bijna voor hem) sluit je je handen en maak je al zittend op je knieën een buiging. Dit doe je na afloop ook weer. De helpers van de monnik helpen je om je goed te laten zitten. Je zit op kussens en krijgt een kussen voor je waar je voorover over kunt buigen. Als de monnik klaar is, dan prevelt hij iets en dat is de zegening. Je kunt het niet echt horen, maar elke keer als hij klaar is, zie ik zijn lippen bewegen, dus neem aan dat dit de zegening is.

Wat Bang Phra Tempel
De tempel is in de provincie Nakhom Pathom. De tempel zelf is honderden jaren oud, misschien wel meer dan 1000 jaar oud. Het is niet precies duidelijk wanneer de tempel is gebouwd. Het gebied bestaat uit meerdere tempels en een soort van beeldentuin. Heerlijk om even te relaxen of over het water uit te kijken. Vooral de beelden van de dieren zijn erg mooi. Op het terrein zijn ook eettentjes en mogelijkheid tot het kopen van souvernirs.

In de omgeving is het ook wel leuk om te wandelen of de dorpjes te bezoeken. Overal zijn wel eettentjes en hier en daar winkeltjes. Het gebied is niet toeristisch, je ziet bijna overal alleen het Thais schrift.

Wat bang phra tempel

20160330_091945 20160330_091910 20160330_092724 20160330_092801

20160330_092919

Is het niet gevaarlijk?
Risico’s zijn er vanzelfsprekend altijd bij het zetten van een tattoo en al helemaal als je het in het buitenland laat doen. Elk jaar laten duizenden (zo niet meer) mensen een tattoo zetten in de Wat Bang Phra tempel. Het zou erg vervelend zijn als ik net diegene zou zijn die een infectie krijgt. Of erger. Van te voren heb ik erg veel gelezen over Sak Yants en het tatoeëren in Thailand. Er zijn sterielere plekken om een tattoo te laten zetten dan in de tempel, maar er zijn weinig heiligere plekken dan de Wat Bang Phra tempel. Daarnaast is het nog maar de vraag of andere tatoeëerders het Khom schrift kunnen schrijven. Je wilt niet dat er iets stoms op je lichaam komt te staan…

Er zijn ook in Nederland en Europa maar weinig mensen die het Khom schrift begrijpen. Niet iedereen kan zomaar een Sak Yant zetten! Mocht je een Sak Yant tattoo willen, maar deze niet in Thailand willen laten zetten, zoek goed en informeer goed.

Hoe kom je er?
Ik had van een andere blogger een beschrijving gekregen hoe je er komt met het openbaar vervoer. Dit leek me wel een leuke uitdaging. Klopte volgens mij niet helemaal meer, maar so be it. Ik ben er gekomen.

Het advies is om rond 8 uur op de tempel te zijn. Ik moet zeggen dat dit m.i. niet altijd nodig is. Misschien tijdens het hoogseizoen, maar het gaat zo snel dat je echt niet lang hoeft te wachten. Maar goed, als je voor de zekerheid om 8 uur in de ochtend op de tempel wilt zijn en dus ruim voor 7 uur uit Bangkok moet vertrekken, dan doe je het volgende.

De BTS skyline rijdt nog niet, dus je moet bijvoorbeeld een taxi vragen om je naar Victory Monument te brengen. Ik heb er 3 gevraagd en pas de 3de vroeg hulp aan iemand anders, omdat ze alle drie niet wisten waar het was. Ik had het nog wel op papier staan. Zorg sowieso altijd dat je alles op papier hebt staan, al dan niet in het Thais schrift. Misschien kun je beter zeggen Station Phaya Thai, dat is ook waar het Victory Monument is. Je moet aan de kant van uitgang 2 en 4 zijn, daar staan bussen. Deze rijden niet richting Nakhon Pathom, waar Wat Bang Phra is. Ik ben daar begonnen en telkens wezen ze mij een straat verder. In een van de zijstraten onder Station Phaya Thai (dat ligt boven je) staan mensen die bustickets verkopen. Daar moet je zijn. Je gaat namelijk met een minibusje richting Nakhom Pathom. Het is ongeveer 45-60 minuten rijden, ligt aan de files. Neem een sarong mee of een sjaal, het is koud in het busje.
Het busje zet je voor je gevoel zomaar ergens af langs de kant van de weg bij een bushalte. Maar nee, de chauffeur weet waar Wat Bang Phra is en zal je vertellen om naar de andere kant van de weg te gaan. Er is een loopbrug, dus die neem je. Zodra je op de loopbrug loopt, zwaait er vanaf beneden al een jongeman met een rood hesje. Naar deze jongeman loop je toe en hij brengt je voor 100 TB achterop de scooter verder naar de tempel. Vanaf de loopbrug is het aan je linkerkant.
Deze rit is echt super! Achterop met max 65 km/u rijd je met de wind door je haar langzaamaan weg uit de stad, tussen de groene velden, aantal fabrieken kom je tegen en langs de dorpen. Heerlijk! De rit duurt zo’n 15-20 minuten, maar mocht van mij wel langer duren.

Terug doe je hetzelfde. Je loopt naar buiten het hek van het tempelcomplex en meteen tegenover je zie je weer een of meerdere mannen zitten onder een afdak met een rood of blauw hesje en een scooter. Ik zei dat ik naar Bangkok wilde en met een busje weer terug wilde. Op een gegeven moment zei hij iets van ‘station’ en toen zei ik maar ‘ja’, dus dat is waar ik ben heen gebracht. Het station is geen echt station, het is een bushalte. Daar zit weer een meneer die kaartjes verkoopt en voor 60 TB ga je weer in een minibusje terug naar het Victory Monument. De weg met de scooter is echt super, alleen daarvoor al raad ik je aan om niet met de taxi te gaan. Het kan, maar je betaald meer voor saai. Wat de precieze kosten zijn, weet ik niet, maar de prijzen waarbij de taxi op je wacht beginnen bij 1500 TB. Misschien niet duur, maar wel saai.

omgeving Wat Bang Phra

Omgeving Wat Bang Phra

 

Update juli 2016
Hoe blij ik ook ben met mijn tattoo, het laten zetten is niet zonder risico’s. Ik heb veel informatie gezocht en gevonden op internet en ben eigenlijk niemand tegen gekomen die hepatitis B of HIV heeft opgelopen na een bezoek aan de Wat Bang Phra Tempel. Toch heb ik mij na mijn reis laten testen op hepatitis B en HIV. Je weet simpelweg niet waar de naalden allemaal zijn geweest. Gelukkig heb ik geen hepatitis B en geen HIV.
Het is aan ieder voor zich om te bepalen of het laten zetten van een Sak Yant tattoo het risico waard is. Maar als je het doet, laat je voor de zekerheid testen!

Save

4 Responses to “De eeuwige souvenir van de Wat Bang Phra Tempel: mijn eerste Sak Yant tattoo”

 1. Roelant schreef:

  Interessante stuff Diana! En leuk dat ik via jouw reis (alvast?) iets leer over dit soort zaken. Ik hoop dat de zegening idd gepreveld is en de Ha Taew jouw hele leven zijn werk doet. Keep on blogging 🙂

 2. Lisan schreef:

  Wow wat een mooie foto’s Diana en wat een mooi verhaal

 3. Meola schreef:

  Mooi Diana! Wat maak je toch mooie & leuke dingen mee!!! Groetjes van ons!

 4. Henk schreef:

  Selamat Jalan!

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1