Koh Samui: eindelijk geland

Nog zo’n eiland in Thailand met prachtige stranden en mooie natuur. Ik heb weer hele dagen mijn bikini aangehad, al dan niet onder mijn kleding. Want ook hier is altijd wel een waterval of een strand in de buurt.
Het is ook hier op Koh Samui waar ik als het ware ben ‘geland’ in mijn reis. Als je gaat reizen duurt het soms even voordat je uit het ritme van thuis bent. Niet alleen het letterlijke ritme, maar de gedachten, de beslommeringen en de waan van de dag van thuis.
Op een dag zat ik laat in de middag op het strand. Het was warm en ik ben lekker in de schaduw gaan liggen. Na een frisse duik ben ik zelfs nog even weggedut op mijn sarong. Ik had niets bij me, alleen mijn sarong, ik was van plan om alleen even een duik te nemen en af te koelen. De tijd verstreek en langzaamaan veranderde het strand. De sfeer veranderde. De toeristen verdwenen en de Thai kwamen. Het werd drukker en drukker. Alsof iedereen na het werk op het strand kwam eten en socializen met hun gezin of vrienden. Samen met een jongeman naast mij een verderop een vrouw met e-reader waren we zo ongeveer de enige toeristen. Af en toe liepen er nog wat voorbij. Hoe je weet wie toerist is? Wij liggen er in bikini of zwembroek. De Thai gaan over het algemeen met kleden en al het water in, stel je voor dat je bruin wordt… Hoewel ik ze overdag toch ook wel in zwembroek en bikini zag. Of dat waren geen Thai…
Het geluid om mee heen veranderde. Waar ik eerst alleen de zee hoorde en af en toe een waverunner, hoorde ik nu kinderen lachen en schreeuwen, muziek uit de strandtent verderop, Thais praten en vogels fluiten. De honden werden actiever en liepen tussen de mensen door op zoek naar eten. De zee werd drukker en drukker. Het was de perfecte timing om te mediteren; alleen maar te luisteren en te zijn in het nu. (Sinds mijn retraite vorig jaar heb ik mij voorgenomen om dat vaker te doen, maar ik doe het veel te weinig). Elke keer als ik mijn ogen opende was het beeld veranderd; andere mensen, ander wolkendek. Ik kon kijken en luisteren, zonder dat mijn gedachten elders waren. Er kwam een soort rust over mij heen terwijl het om mij heen veel drukker werd. Ik luisterde met mijn ogen dicht en hoorde alles. Het duurde niet lang of de vrouw met e-reader en ik waren over. Soms vergeten we hoe belangrijk het is om in het hier en nu te leven, intens en bewust te leven. Niet bezig te zijn met het verleden of de toekomst, maar met wat je op het moment doet, al dan niet met wie. Dat mijn aandacht uitgaat naar de omgeving of de persoon (of personen) met wie ik op een bepaald moment ben. Of naar de taak of activiteit waar ik op dat moment mee bezig ben. Ik probeer het, maar het lukt niet altijd. Meditatie is een manier om dit te leren. om bewuster te leven. Dit maakt ook wat reizen natuurlijk zo verslavend maakt. Je leeft veel intenser, alles is nieuw, je zintuigen staan op scherp. Je bent veel meer in het nu.
Uiteindelijk werd het redelijk fris, trok ook ik een truitje aan en vertrokken een aantal gezinnen bij het steeds donkerder worden. Ook de mevrouw met de e-reader had een jurkje aangetrokken. Om nu de enige op het strand in bikini te zijn… De waverunners verdwenen uit zee en werden opgehaald. Nadat steeds meer mensen vertrokken, ben ook ik richting hotel gegaan. Toen ik wegging lag de mevrouw met e-reader nog steeds te lezen.

Chaweng Beach
Maar zelfs als je niet meteen je rustpunt vindt, dan ook is Koh Samui een prima eiland om te genieten. Het strand Chaweng Beach is ongeveer 7km lang. Als je hier geen plekje kunt vinden om te genieten van het uitzicht, de zee en het mooie strand?

IMG_20160406_212950 Chaweng beach

Wat Plai Laem
Wat Plai Laem is een Boeddhistisch tempelcomplex waar je Guanyin vindt, de Chinese Godin van medelijden en compassie en de beschermvrouwe voor vrouwen, kinderen, de zieken en de armen.
Guanyin

Een ander opvallend beeld is die van de dikke, lachende Chinese Boeddha. Deze staat voor rijkdom en voorspoed.

Chinese Fat Buddha

Het complex is niet zo heel groot, prima behapbaar. Niet het hele jaar door, maar er is een mogelijkheid om met het zwanenbootje te varen.
Verder lopen er honden en katten rond, deze worden daar opgevangen en als je wilt, kun je een donatie doen.
2016-04-07 14.20.30 2016-04-07 14.18.02 2016-04-07 14.18.49

Wat Phra Yai
Oftewel, de tempel waar de Big Buddha staat. Een van de bekendste attracties op Koh Samui.
Rondom de tempel staan volop kraampjes, cafes en restaurantjes. Zowel vanaf enkele restaurants als vanaf het standbeeld, heb je mooi uitzicht over zee.
2016-04-07 14.16.01 2016-04-07 14.15.42 Big Buddha

Namuang Waterfall
De Namuang Waterval 1 en 2 zijn de bekendste watervallen van Koh Samui. Ik heb Namuang 1 bezocht. In de omgeving zijn volop kraampjes en restaurantjes waar je kunt eten. En helaas ook weer olifantrijden… Deze waterval is ook erg populair bij Thai.

2016-04-07 14.09.54 2016-04-07 14.26.102016-04-07 14.11.09 Namuang waterval

Grandfather & Grandmother Rock
Inderdaad, het lijkt op een penis en een vagina. De legende is dat een oud echtpaar de zee op ging om de hand te vragen van een jonge dame voor hun zoon. Helaas kapseisde de boot en verdronken ze. De veranderde in rotsen waarmee ze hun ware intenties laten zien. En ook hier is de omgeving weer ontzettend mooi!

2016-04-07 15.21.10 2016-04-07 14.28.56

Khunaram Temple
De tempel waar je de gemummificeerde monnik Luang Pho Daeng vindt. In precies deze pose is hij in 1973 overleden.

2016-04-07 14.06.09(1)

Save

6 Responses to “Koh Samui: eindelijk geland”

 1. Ange de Beer schreef:

  Lieve Diana, ‘geland’ en dat moet en heerlijk gevoel zijn! wat een prachtige verhalen, een levendig dagboek en veel van je eigen waarnemingen/opvattingen kan je er in kwijt. Ik herken er wel een paar…… Nu in Bandung, waar je heel andere avonturen tegemoet gaat. Blijf genieten, blijf je verwonderen, je haalt er alles uit! Zo gegund. Ik lees weer met veel plezier je volgende aflevering. Liefs uit Den Haag – ook wel leuke bestemming…. maar nu nog even niet! Ange

  • Diana schreef:

   Ha Ange,
   Dank voor je bericht! Ik heb het ook in Bandung en Yogjakarta erg naar mijn zin. Je leest mijn bijzondere ontmoetingen wel weer in mijn nieuwsbrief. Zie je snel weer in Den Haag! Of nou ja, snel….;)

 2. Lisan schreef:

  Heel mooi omschreven hoe je geland bent en genoot van het hier en nu. Ook nu weer prachtige plaatjes.

 3. Dave schreef:

  Wel een coole rocker die Pho Daeng, zou hij bij zijn overlijden die zonnebril ook al opgehaald hebben?
  Wederom mooie foto’s. Enerzijds is het Boeddhisme zoals in Japan te herkennen, anderzijds is het ook weer heel anders. Alleen die geslachtsdelen kan ik niet direct herkennen. Hier zouden ze trouwens de vagina met blokjes bedekken, want hoewel ze hier een penisfestival hebben (niet gezien overigens) wordt de vrouwelijke tegenhanger dan weer niet geaccepteerd. Het is ook overal hetzelfde maar gelukkig niet bij de Thai.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1