8 dagen Sulawesi: Karstgebergte en het Tempe Meer (deel 1)

Dit is deel 1 van mijn 8 daagse rondreis door Zuid-Sulawesi.

Deze Azië-reis heb ik 8 dagen doorgebracht op Sulawesi, op Zuid-Sulawesi om precies te zijn. In plaats van alles zelf uitzoeken en regelen wilde ik mij deze reis een weekje laten verwennen en een georganiseerde tour boeken. Ik heb gekozen voor Zuid-Sulawesi omdat ik erg benieuwd was naar Toraja’s en vrijwel niets wist van Sulawesi. Vrienden van mij waren hier al eerder geweest en overal waar zij in Indonesië zijn geweest, ga ik daarna naartoe. Tot nu toe is alles wat zij hebben gedaan, mij ook bevallen, dus had goede hoop op Sulawesi.
Terwijl ik aan het reizen was in Vietnam heb ik besloten om tijdens mijn maand in Indonesië ook Sulawesi te bezoeken en ben gaan googlen wat er zoal mogelijk is. Sulawesi is groot, ook Zuid-Sulawesi. Er is erg veel te zien en het openbaar vervoer is er minder georganiseerd dan bijvoorbeeld op Java. Een auto met chauffeur is wel zo makkelijk. Een gids erbij die vertelt over de rijke cultuur van Zuid-Sulawesi maakt het nog interessanter. Mijn tour door Zuid-Sulawesi heb ik geboekt bij Sulawesi Travel.

Karstgebergte in Rammang-Rammang
De eerste activiteit op Sulawesi was een boottocht door het Karstgebergte. Dit was echt een verassing, geen idee dat Sulawesi ook Karstgebergte had. Het leuke van deze boottocht was dat je op een gegeven moment uit de boot stapt en te voet verder gaat door het dorp. In ditzelfde dorp waren ze bezig met het bouwen van kleine bungalows op het water. Je hebt een eigen toilet en douche en kunt dus straks overnachten aan het water, tussen het Karstgebergte.
Het was ook lekker rustig, er waren vrijwel geen andere toeristen. Op een gegeven moment begon het wat te regenen, maar je drinkt een kopje thee en de regen is alweer bijna voorbij. Absoluut geen probleem! Ik denk altijd, de regen houdt het landschap mooi groen :).

Boottocht over het Tempe Meer
Vanaf het hotel in Sengkang stonden we binnen 2 minuten bij de boot die richting het Tempe Meer ging. Je vaart in een lange smalle boot langs paalwoningen en over het 350 km2 grote Tempe Meer richting het drijvend dorp. In de ochtend is er veel bedrijvigheid bij de vissers van het dorp, aan het einde van de dag kun je juist genieten van de zonsondergang. Wanneer je ook komt, er is altijd wel thee en pisang goreng en de ruimte om rond te kijken op het drijvende dorp.
Ik was er zelf met de zonsondergang. Ik vond deze zonsondergang een van de mooiste. Lekker op de boot, het was niet te warm, niet te koud, de wind in je gezicht en de ondergaande zon in de verte….
Zorg er dus wel voor dat je niet te laat richting het dorp gaat. De rit duurt een klein uurtje en het zou jammer zijn om in het donker terug te gaan.

De reis
Ik kwam eind van de dag aan in Makassar op het Sultan Hasanuddin International Airport. Daar werd ik opgewacht door Adil, de eigenaar van Sulawesi Travel. We hebben een hapje gegeten en het programma voor de week doorgesproken. Hij bracht mij naar mijn hotel om vervolgens de volgende dag richting Sengkang te gaan, met een stop in Rammang-Rammang. De rit van Makassar naar Rammang-Rammang duurde zo’n 1,5 uur. Van Rammang-Rammang naar Sengkang zo’n 4 uur. Tussendoor stop je nog voor een lunch. Het uitzicht van je lunch is dan zoals op de foto hieronder. Dit soort landschappen zie je in deze omgeving wel meer.
Omdat ik alleen reisde had Adil geregeld dat ik voor een deel van de reis kon aansluiten bij een ander Nederlands stel. Dat bleek een heel goede match te zijn!

Het volgende deel van mijn Sulawesi reis zal gaan over mijn bezoek aan de Toraja in en rondom Rantepao.

2 Responses to “8 dagen Sulawesi: Karstgebergte en het Tempe Meer (deel 1)”

  1. Lisanne schreef:

    Wat een plaatje zeg. Zo mooi. En groot gelijk dat je dit georganiseerd hebt gedaan.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1