Hallo Lombok, hallo rust…

Lombok wordt vaak vergeleken met Bali, alleen is het in Lombok rustiger. Lombok heeft ook mooie stranden, cafés en restaurants, hotels, hostels en homestays alleen zijn het er van alles minder. Er zijn minder mensen en de toeristische hotspots zijn eigenlijk nog steeds…rustig. Ik was er in het hoogseizoen, maar heb daar vrij weinig van gemerkt. Tijdens mijn tocht op de motorbike was ik regelmatig een van de weinige op de weg en er waren veel stranden waar bijna geen mensen waren. Op Kuta waren plekken waar het druk was, maar 100 meter verder was je weer bijna alleen op het strand. Waar je op Bali – en zeker in de toeristische hotspots – cafés en restaurants in overvloed hebt, is dit op Lombok niet het geval. Hetzeflde geldt bijvoorbeeld voor winkels en internetcafés. Bali is veel toeristischer en is dus ook van alle gemakken voorzien. Zoals wel vaker het geval in toeristische hotspots, het is er soms allemaal net wat makkelijker bewegen en leven. De toerist moet namelijk van alle gemakken zijn voorzien. Op Lombok is dit ook geval, alleen dan wat minder. Ben benieuwd hoe Lombok er over 15 jaar uitziet.

Prullenbakken…? Iemand?
Zoals op veel plekken in Indonesië is afval een probleem. Op veel plaatsen zie je bijna geen prullenbakken. Waar laten mensen dan hun afval? Dat is simpel, op de grond, in de bossen of in zee. Vanaf een mooi uitzichtpunt keek ik neer op de stranden van Senggigi. Het water leek een beetje troebel. Toen ik iets beter keek zag ik dat het een en al plastic en afval was wat in het water dreef. Pijnlijk om te zien… Op een ander strand was het water schoon en prima om in te zwemmen, maar op het strand lag redelijk wat afval. Hetzelfde zag ik op Kuta. Je loopt op een stenen weggetje langs het strand. Een weggetje dat dan ineens stopt en waar je ineens in het zand staat, samen met….afval. En soms zelfs glas. Waar je aan de ene kant omringd wordt door de mooie stranden en uitzichten, zie je aan de andere kant het vuil en afval. Maar prullenbakken? Die zijn er maar weinig, meestal geen. Iets wat in heel Indonesië een probleem is. Ik stond er al van te kijken hoe mooi de Malioboro in Yogjakarta is opgeknapt en dat ze op veel plekken prullenbakken hebben geplaatst! Ook heb ik in Yogjakarta en omgeving meer dan eens afvalscheiding gezien. Maar buiten Yogjakarta bijna niet.
Ik hoop met de komst van het toerisme op Lombok, dat ook het afvalprobleem wordt aangepakt. Het idee dat toeristen niet graag tussen het plastic zwemmen of lopen en de omgeving gewoon schoon moet worden gehouden. Lombok kan namelijk alleen maar mooier worden, het zou zonde zijn als de toenemende toerismestroom ook meer afval met zich mee zou brengen.

Relax…
Relaxen is eigenlijk wat je het beste kunt doen op Lombok. Misschien de Rinjani vulkaan beklimmen of lekker surfen, maar verder is relaxen het beste. Motorbike huren (de wegen zijn over het algemeen lekker rustig en goed), rondtouren, een duik in zee nemen, de boot nemen naar een van de Gili eilanden (of allemaal) om nog meer te relaxen of te feesten, beetje wandelen, lekker eten en genieten van het uitzicht over de stranden, de bergen, de groene vlaktes of de rijstvelden.

Een foto overzicht om weer even terug te zijn en te genieten van…

…..het mooie uitzicht….

….de prachtige stranden….

……de stranden op Gili Air….

….onderweg op de motorbike…

Op Lombok

Dit was hem dan, hij reed maar liefst 90 km/u!


Uitzicht bij Pantai Seger

No comments yet.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1