Mijn 7 lekkerste gerechten uit Indonesië

Eten. Een van de dingen die ik graag doe in het leven! Net als reizen. Het leukste is dan ook om die twee te combineren. Wat ik vooral leuk vind, is het uitproberen van verschillende gerechten. Wat eten betreft is het altijd weer een feest als ik in Indonesië ben. Toegegeven, het is niet altijd makkelijk voor mij. Ik houd namelijk niet van pittig eten. Sambal en pepers zijn niet aan mij besteed. Maar dan ook echt niet! Een van zinnen die ik dan ook met regelmaat zeg in Indonesië is “Saya tidak suka pedis”, of “tidak pedis”. Het betekent ‘ik houd niet van pittig (eten)’. Gelukkig is er in Indonesië genoeg eten dat niet pittig is. Of waarbij je de pepers weg kan laten. Kortom, er blijft nog genoeg over om uit te proberen.
Mijn lekkerste gerechten (tot nu toe…) zijn de volgende. Ik woon in Den Haag, dus gelukkig zijn de meeste gerechten in (echt) Indonesische restaurants ook verkrijgbaar.

1. Bakso
Het gerecht dat ik met regelmaat eet als ik in Indonesië ben. Bakso (of baso) is een Indonesische soep met gehaktballetjes. De basis is met vermicelli en noodles, gehaktballetjes en iets van kroepoek. Maar afhankelijk van de soort bakso kan er van alles in zitten: kip, verschillende soorten noodles, taugé, tofu, visballetjes of met een gekookt ei. Alles is mogelijk. Omdat er zoveel in zit, kun je het makkelijk als hoofdmaaltijd eten.
In Yogjakarta heb ik een restaurant gevonden waar ze hele grote gehaktballen hebben. Het restaurant heet Bakso Klenger Ratu Sari. Je kunt zo’n grote bakso makkelijk met twee personen delen.

2. Gudeg
Je kunt niet in Yogjakarta zijn geweest en geen gudeg hebben gegeten, het traditioneel gerecht van Yogjakarta. Gudeg wordt gemaakt van gekookte jackfruit. De jackfruit wordt enkele uren (zo niet langer) gekookt in kokosmelk en palmsuiker. Je kunt in het in verschillende variaties krijgen, al dan niet met kip, ei, rijst, tofu en sambal. Ik vind het echt ontzettend lekker, maar ik moet wel altijd opletten dat ik niet de pittige variant heb.
In Yogjakarta vind je de meeste gudeg restaurants aan de Jalan Wijilan, ook wel ‘gudeg street’ genoemd.

3. Laksa
Via Couchsurfing leerde ik Tiara kennen. Zij had regelmatig couchsufers te logeren bij haar in Tangerang en liet ze altijd kennismaken met laksa, een soort van kruidige noodlesoup. Vanzelfsprekend zijn er verschillende smaken; met ei, met kip, vis en verschillende soorten kruiden. Het gerecht heb ik tot nu toe alleen op de kaart van Si Des gezien, in Den Haag.

4. Dori goreng
Volgens het Bengawan Solo Restaurant in Jakarta een “West Java Specialty”. Dori is een vissoort en dori goreng is gefrituurde dori met nasi en groente. De vis vond ik echt heerlijk! Het zag er allemaal simpel uit, maar het smaakte ontzettend goed. Nu het gerecht nog in Nederland vinden.

5. Pempek
Het is een soort van dumpling van visdeeg, met ei in het midden. De pempek zelf was erg lekker, maar het lag in een badje van saus met sambal…..dus erg pittig. Te pittig voor mij. Het deeg vond ik erg lekker, ik ben sowieso wel fan van deeggerechten.
Tot nu toe heb ik alleen bij restaurant Si Des pempek op de kaart gezien, verder nergens.

6. Nasi Bungkus
Voor de eerste keer gegeten in Tangerang. Lekker simpel, nasi met groenten en dan kun je kiezen uit bijvoorbeeld vlees, kip of ei erbij. Gooi het bij elkaar op een stuk krant of bananenblad en eten maar!

7. Tempe Mendoan
Dit was de lekkerste tempe die ik ooit heb gehad. Gekruid en een beetje zacht, maar toch ook crispy. Je proeft iets meer deeg. Ook dit gerecht heb ik tot nu toe alleen nog maar bij Si Des gevonden in Den Haag. De tempe op de foto is zacht en proeft echt naar gekruid deeg. Bij Si Des is het gefrituurd en heeft het dus een knapperig laagje, wat redelijk vettig is. Maar desalniettemin erg lekker!

8. Putu
Indonesische lekkernij, een soort van kokoskoekje. Het is gemaakt van rijstdeeg en palmsuiker en wordt gestoomd in een bamboe omhulsel. Vervolgens wordt het gegarneerd met kokos. Hoewel ik veel Indonesisch snoepgoed te zoet vindt, vond ik dit echt heel lekker!

No comments yet.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1