16 dagen Indonesië: wat kost dat?

In april ben ik in totaal 16 dagen (inclusief aankomst en vertrek) naar Indonesië geweest en heb ik een bezoek gebracht aan Jakarta, Bandung en Yogjakarta. Maar wat kost dat nu? Ik heb alle bezienswaardigheden gezien die ik wilde, gelogeerd in hotels, een hostel en een keer gratis via Couchsurfing. Ik heb op markten gegeten, maar ook in een redelijk duur 5 sterren hotel en andere iets duurdere restaurants. Ik heb gereisd per trein, taxi, motorbike en minibusje. Ik heb zelfs een paar keer een auto met chauffeur gehuurd. Dit alles heeft mij ongeveer 736 euro gekost, exclusief vlucht. Ik zeg ongeveer, omdat kosten met betrekking tot wisselkoersen of pinnen niet meegerekend worden. Daarnaast heb ik nog een paar honderdduizend IDR over.
Wisselkoersen schommelen soms, maar over het algemeen is 100.000 IDR iets minder dan 7 euro.

20160601_183703

Eten en drinken
De kosten zullen over het algemeen niet in het eten en drinken zitten. Omgerekend heb je voor nog geen 2 euro een bord vol. Ik at vaak bakso, een soort van soep met gehaktballen, al dan niet andere vleessoorten, (heel klein) beetje groente en verschillende soorten noodles. Hier zijn vele variaties op en heel erg lekker! Bakso is al vanaf 10.000 IDR te krijgen. Vele andere gerechten in restaurants heb je al voor een paar euro. De restaurants die zich meer op toeristen richten, met meer ‘Westers’ eten, beginnen bij zo’n 50.000-60.000 IDR. Het eten in dure hotels begint vaak rond de 100.000-150.000 IDR. In een 5-sterren hotel heb ik één keer gegeten en was inclusief fruitcocktail een kleine 200.000 IDR kwijt.

Bezienswaardigheden en excursies
De meest dure bezienswaardigheid was de Borobodur en Prambanan, bij elkaar 450.000 IDR. Hier komt nog 100.000 IDR bij voor het minibusje. Vulkanen kunnen prijzig zijn, de Tangkuban Perahu kost 230.000 IDR doordeweeks en 330.000 IDR in het weekend. Aangezien ik uit Indonesië kom, heeft de chauffeur de kaartjes gekocht en hebben we gedaan alsof ik een local was. Ik hoefde dus maar (2x) 30.000 IDR te betalen.
Verder heb ik 3 keer een auto met chauffeur gehad voor gemiddeld 500.000 – 600.000 RP. Voor de meeste bezienswaardigheden en musea betaal je zo tussen de 5000 – 20.000 IDR. Dit geldt voor o.a. Keraton, Waterpaleis en Fort Vredenbrug in Yogjakarta, het Kalibiru Park en het Wayang Museum in Jakarta. De voorstelling bij Saung Anklung Udjo in Bandung is voor buitenlanders 100.000 IDR. Voor het Ramayana ballet in Yogjakarta heb ik 300.000 IDR betaald.
2 watervallen waren gratis op het moment dat ik er was omdat ze bij de een bezig waren met verbouwingen en bij de andere stond het water hoog waardoor je een stukje moest lopen in plaats van met het bootje. Een ervan was de Kedung Pedut waterval waar je normaliter 3000 IDR voor betaald.
Voor de floating market in Lembang heb ik 20.000 IDR betaald en hier moet je dan ook nog extra muntjes kopen om eten te kopen. Een drankje krijg je gratis.

Reizen
Van het vliegveld naar Bandung heeft mij 155.000 IDR gekost met een minibusje. Dan heb je dus een ruim minibusje met airco. Ik heb zowel ‘business’ als ‘executive’ gereisd met de trein. Van Bandung naar Yogjakarta ‘business’ voor 12 euro en van Yogjakarta naar Jakarta ‘executive’ voor 22 euro en dit was tevens de nachttrein. Deze kaartjes had ik online al in Nederland besteld.
Taxi’s hebben vaak een minimum bedrag van 25.000 IDR of 35.000 IDR. Voor minder geld zat ik van de ene kant van Jakarta bijna aan de andere kant van Jakarta met motorbike, bijvoorbeeld GRAB of Go-Jek. Hier heb ik in Jakarta heel veel gebruik van gemaakt. In Bandung heb ik af en toe een taxi genomen en uit nood één keer een motorbike waar ik 100.000 IDR voor moest betalen. Dat was een Ojek, ongeloof duur en wordt zelfs door locals afgeraden. Maar goed, als er verder niets is……

Accommodatie
Zowel in Jakarta als Bandung verbleef ik in een hotel. In Bandung betaalde ik 35 euro voor 2 nachten en in Jakarta 30 euro. Het hotel RedDoorz in Jakarta was een stuk beter en schoner! Maar voor dit soort bedragen kun je een ruime kamer hebben met tv, koelkast, bureau/tafel en airco. De duurdere hotels beginnen bij ongeveer het dubbele, zo’n 70-80 euro per nacht.
In Yogjakarta had ik gekozen voor het hostel Bunk Bed & Breakfast waar ik 40 euro heb betaald voor 5 nachten. Hier had ik een kamer met 2 stapelbedden en douche/wc op de kamer. Simpel ontbijt was inbegrepen, evenals thee en de mogelijkheid om je flesje water te vullen. Er was een kleine keuken en verschillende ruimtes om te relaxen. Er werd ongeveer elke dag geveegd en de vloer van de badkamer werd echt geschrobd. Kortom, prima hostel voor weinig geld. Ik had geluk dat ik in het laagseizoen kwam. Van de 5 nachten heb ik 3 nachten de kamer (met douche en toilet) alleen gehad. Verder bleef ik in Sedayu nog 3 nachten in Homestay Mas Prio.
In Bandung heb ik 2 nachten aan Couchsurfing gedaan, dit was gratis.

Een mooi bedrag voor wat ik heb gedaan!
Ik heb nog wel wat meer gedaan en gezien dan hierboven geschreven, maar bovenstaande is allemaal onderdeel van de 736 euro. Chauffeurs moeten vaak een paar duizend roepia betalen om te parkeren (zo niet meer) en deze kosten zijn dus ook voor degene die de chauffeur inhuurt. Ik heb gegeten en gedronken wat ik wilde, van ijsthee tot duurdere cocktails. Met de chauffeurs heb ik gezien en gedaan wat ik wilde. Relatief prijzig, maar soms kun je niet zonder. Bepaalde attracties zijn nu eenmaal moeilijk bereikbaar zonder auto.
Twee weken Bandung, Jakarta en Yogjakarta had zeker duurder gekund, maar ook goedkoper. Hotels hadden hostels kunnen zijn en de duurdere restaurants kunnen makkelijk overgeslagen worden. Sterker nog, het lekkerst heb ik gegeten op de markt en in de kleine lokale restaurantjes waar ik al dan niet gezellig op de grond zit. Daarnaast stemmen duurdere restaurants hun smaak nog weleens af op toeristen( andere kruiden en ingrediënten), dus in hoeverre je nog echt Indonesisch eet…. Met de trein zou je kunnen overwegen om ‘economy’ te reizen en in plaats van taxi’s zou je de bus kunnen nemen. Hoewel de motorbike ook veel sneller dan een taxi is en nog eens veel goedkoper.
Verder heb ik redelijk veel gekocht, vooral op de Malioboro in Yogjakarta, ook dit is inbegrepen bij de 736 euro. Daarnaast heb ik in Yogjakarta met regelmaat eten, drinken en entreegelden betaald voor een local die mij vergezelde. En ja, de Starbucks heb ik ook gezien.
Doordat ik veel met locals heb gedaan, heb ik vrij weinig vervoerskosten gehad, aangezien zij allen een scooter hadden.
Overigens zit in deze 736 euro ook nog het vesturen van een pakketje van 550.000 IDR.
Kortom, dit bedrag voor 1 persoon is voor mij een zeer acceptabele uitgave. Het voordeel van met 2 personen (of meer) reizen is dat je chauffeurskosten kunt delen en dat kon ik niet. Dat zijn toch de grotere uitgaven. Verder heb ik in principe alles gedaan wat ik wilde doen en zo ongeveer alles gekocht wat ik wilde kopen, onder andere een doos vol souvenirs en een mooie jurk.

No comments yet.

Geef een reactie

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.

UA-66295536-1