Tussen de reizen door…6 tips tegen wanderlust

Velen van ons kunnen niet het hele jaar door reizen, maar brengen een groot deel van hun tijd door tussen vier muren. Voor mensen met een serieuze vorm van wanderlust, kan dit meer dan vervelend zijn. De drang om je tas te pakken en rond te zwerven over de wereld, complete vrijheid voelen, mensen van over de hele wereld ontmoeten, nieuwe plekken ontdekken en weg te zijn uit de dagelijkse sleur… Die drang is soms zo ontzettend groot! Het gebrek aan vrijheid, aan opgesloten zitten en de gedachten wat je allemaal nog meer met je tijd kunt doen dan je nu op dit moment doet.
Het liefst pak ik meteen mijn tas, regel ik een house/pet-sitter en koop dat ticket dat ik al 20 keer op Skyscanner heb gezocht. Ik maak eindelijk de reis die ik al 20 keer in mijn hoofd heb afgespeeld.
Maar… hoewel we allemaal weleens deze drang hebben, we kunnen niet altijd zomaar weg. Zij het door verplichtingen of gebrek aan geld of beide. Soms moeten we gewoon even wat minder reizen. Wat kun je doen om je wanderlust iets te stillen, behalve op Instagram zitten? Hier zijn 6 tips!


1. Toerist in eigen land

Alsof je alle mooie plekjes in eigen land hebt gezien. Waarschijnlijk niet eens alles in je eigen stad! Zo was ik een tijdje geleden met een vriend in Brielle. De hele stadsmuur afgelopen en natuurlijk helemaal naar het topje van de Catharijnekerk geklommen. Daarna naar het strand van Rockanje en gegeten in een heel klein dorpje in de buurt van Rockanje. Compleet andere omgeving, het was echt een dagje uit!
Of wat dacht je van dat ene museum in de stad waar je nog steeds niet naartoe bent geweest. Of eens een keer een ander restaurant of keuken in plaats van altijd hetzelfde. Genoeg nieuwe ervaringen te vinden dichtbij huis.

2. Couchsurfers ontvangen
Waarom geen reiziger in eigen huis ontvangen of ergens met ze afspreken in de stad? Ik heb er zelf een paar in huis gehad en binnenkort ga ik een stadswandeling met iemand maken. Hoewel ik niet veel aanvragen krijg (Den Haag is niet zo populair voor couchsurfers), is het soms leuk om iets met een andere reiziger te doen. Zo haal je toch nog even een andere cultuur letterlijk in huis.

3. Doe iets met je foto’s
Ze staan daar maar op je computer of liggen ergens in een envelop. Maak een fotoboek, een collage of scroll er eens doorheen. Herleef je ervaringen. Let wel op, je kunt er soms ook treuriger door worden. Hoe mooi het toen was en wat je nu doet… Je wilt niets liever dan je tas pakken als je die foto’s ziet, maar ja…


4. Ontmoet nieuwe mensen

Zorg dat je af en toe nieuwe mensen ontmoet. Zij het via couchsurfing, Meetup, vrijwilligerswerk of simpelweg apps zoals Tinder. Nieuwe ervaringen en nieuwe ontmoetingen zorgen ervoor dat je niet in een sleur raakt, of in een sleur blijft. Dat is toch een van de redenen waarom het reizen zo’n grote aantrekkingskracht heeft op mensen: je doet in de breedste zin van het woord nieuwe ervaringen op.
Wil je mensen uit andere landen leren kennen? Zoek vrijwilligerswerk in het internationale.

5. Online travel-networks
Ik zit zelf nog weleens in online netwerken, zoals facebookgroepen. Zo heeft Be my Travelmuse (BMTM Solo Female Traveler Connect) een eigen women-only group op facebook met meer dan 6000 leden vanuit de hele wereld. Hetzelfde geldt voor de group van Nomadic Matt (Nomadic Network) met meer dan 8700 leden wereldwijd. Alles wat met reizen te maken heeft, vind je hier. Heb je zelf vragen, stel ze. En het wordt gewaardeerd als je mensen antwoord op hun vragen.
Verder heeft Couchsurfing ook een community functie waar je vragen kunt stellen.
Er zijn ook verschillende apps. Zo heb ik Travel Buddy, een soort facebook, alleen dan gericht op reizen.

6. Reisblogs en andere reiswebsites
Dat is wat ik veel doe, reisblogs lezen. Ik heb een aantal vaste blogs, maar google ‘travelblogs’, ‘reisblog’, of ‘long term travel’ en je bent de komende uren (zo niet weken) zoet. Lees over de verschillende bestemmingen die in je hoofd zitten, doe onderzoek naar de landen, de kosten en de culturen. Als je toch niet weg kunt, vermaak je dan met een goede voorbereiding, want dat is het halve werk!

Toegegeven, al deze tips zijn natuurlijk tijdelijke oplossingen. Uiteindelijk moet je er gewoon weer vandoor, de vrijheid in, de wereld ontdekken. Er zit niets anders op. Deze tips zijn er slechts om het gevoel dragelijk te maken.
Ikzelf zit op dit moment in een leven waarin ik nog steeds veel kan reizen, maar ook weer niet. Niet dat 8 weken per jaar niet voldoende zijn, het is meer dat ik moeite heb om ze in te delen aangezien 8 achter elkaar niet kan. 2 of 3 weken ergens naartoe…in mijn hoofd zijn mijn reizen 2-3 maanden. Dat idee. Na een paar weken keer je toch weer terug naar je 9-5 leven, dat is anders als je een break neemt van je dagelijkse leven en letterlijk even een ander leven gaat leiden. En dat is het: als je eenmaal een (paar) keer een ander leven hebt geleefd, er even uit bent gestapt, dan weet je dat er meer is…

No comments yet.

Geef een antwoord

Reis met mij mee!
Over de wereld en door het leven, naar bestemmingen ver weg en dichtbij.
We respect your privacy.
UA-66295536-1